ΤΟΠΙΚΑ

Αντιμέτωποι με τα σκοτάδια δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου

αντιμέτωποι-με-τα-σκοτάδια-δικαιούχο-230805

Χωρίς ρεύμα κινδυνεύουν να μείνουν δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) της ΔΕΗ, επειδή αμέλησαν -όταν κατέθεσαν την τελευταία φορολογική δήλωση- να υποβάλουν τον περασμένο Σεπτέμβριο εκ νέου αίτηση υπαγωγής στο ΚΟΤ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού και της ΔΕΔΔΗΕ.

Αρχικά οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να υποβάλουν αίτηση εντός ενός μηνός, δηλαδή μέχρι τέλος Αυγούστου. Τελικά δόθηκε παράταση μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2019 για την υποβολή των αιτήσεων εκ νέου υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Μάλιστα η παράταση είχε κριθεί επιβεβλημένη, προκειμένου να ενημερωθεί η βάση δεδομένων που τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2018. Και όμως παρ’ όλα αυτά, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, υπήρξαν πολλοί ξεχασιάρηδες. Δεν κατέθεσαν την αίτηση και τώρα βρίσκονται μεταξύ «σφύρας και άκμονος».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμοδίου τμήματος της ΔΕΗ στον Βόλο, υπολογίζεται ότι συνολικά στη Μαγνησία σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τουλάχιστον 200 νοικοκυριά, των οποίων οι ιδιοκτήτες -παρότι δικαιούχοι- δεν επικαιροποίησαν τη διαδικασία και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. Αν το χρέος τους στη ΔΕΗ ξεπερνά τα 700 ευρώ, ανά πάσα στιγμή «φλερτάρουν» με ενδεχόμενη διακοπή ηλεκτροδότησης.

«Τουλάχιστον σε μία από τις δύο περιπτώσεις δικαιούχων Κοινωνικού Τιμολογίου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το παράδοξο να έχουν ξεχάσει ότι για να παραμείνουν στο ΚΟΤ, έπρεπε να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, προκειμένου το σύστημα να τσεκάρει τα στοιχεία τους», εξηγούσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στέλεχος της ΔΕΗ Βόλου.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις όσοι αμέλησαν χάνουν και την προστασία που είχαν ως χρήστες ΚΟΤ, από αποκοπές ρεύματος για τα χρέη τους.

«Μόλις απενταχθούν από το ΚΟΤ και τους «διαβάσει» το σύστημα της ΔΕΗ στους οφειλέτες, αμέσως αποστέλλει εντολές διακοπής ρεύματος στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ», εξηγεί το ίδιο στέλεχος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, προγραμματισμένες διακοπές δικαιούχων ΚΟΤ έχουν σταματήσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τα συνεργεία, με τους ξεχασιάρηδες να σπεύδουν να διορθώσουν το λάθος του.

Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής για ένα έτος στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να έχει οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων.

Δικαιούχοι επίσης είναι όσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής, όσοι είναι άνεργοι (για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους) με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου.

Τέλος δικαιούχοι είναι όσοι είναι άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη από ποσοστό 67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία μεγαλύτερο του 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου