ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας στη Μαγνησία

πανελλήνιος-μαθητικός-διαγωνισμός-α-229986

Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου και ώρα 9 π.μ. διεξάγεται στα κεντρικά σχολεία των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η 1η φάση «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» του 25ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2020.

Οι μαθητές που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να το δηλώσουν στο Σχολείο τους και να μάθουν το Εξεταστικό Κέντρο, στο οποίο θα γίνει ο διαγωνισμός στην περιοχή τους. Στη Μαγνησία ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί στο 1ο Λύκειο Βόλου.

Τα γραπτά του διαγωνισμού θα σταλούν στην Κεντρική Επιτροπή όπου έμπειροι καθηγητές θα τα διορθώσουν κατά το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων. Οι περίπου 30 καλύτεροι του Λυκείου και οι περίπου 15 καλύτεροι του Γυμνασίου θα κληθούν στον Βόλο για να συμμετάσχουν στην 2η φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού, που θα γίνει την 1η Μαρτίου, οπότε θα επιλεγούν οι καλύτεροι για βράβευση. Οι πρώτοι μαθητές του Λυκείου και Γυμνασίου θα τύχουν και χρηματικής βράβευσης, ενώ στους υπόλοιπους θα διανεμηθούν διάφορα έπαθλα και δώρα.

Εξάλλου οι 10 καλύτεροι του Λυκείου θα λάβουν μέρος και σε επόμενη φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» του ίδιου διαγωνισμού προκειμένου να επιλεγούν οι 5 καλύτεροι, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 14η Διεθνή Ολυμπιάδα της Κολομβίας. Επί πλέον οι δύο πρώτοι του Λυκείου θα συμμετάσχουν για μια εβδομάδα στη Διεθνή Αστροναυτική Εκπαίδευση της NASA το ερχόμενο Καλοκαίρι.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι 5 πρώτοι του φετινού διαγωνισμού του Γυμνασίου θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Νέων Αστρονομίας – Αστροφυσικής 2021. Η Ολυμπιάδα Νέων γίνεται φέτος για πρώτη φορά (28 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 2020) στην πόλη Σουτσάβα της Ρουμανίας (όπου είχε γίνει το 2014 η 8η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής). Στην πρώτη αυτή Ολυμπιάδα Νέων αποφασίστηκε να συμμετάσχει και η Ελλάδα με τους 5 πρώτους νικητές του Γυμνασίου του (περσινού) 24ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2019. Αυτό πιστεύεται ότι θα αποτελέσει μια πολύ καλή ευκαιρία σωστότερης προετοιμασίας για την εκπροσώπηση της Ελλάδας. «Η νέα αυτή πρόκληση για συμμετοχή της χώρας μας σε Ολυμπιάδα, ίσως γίνει αιτία να επεκταθεί η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» και για τους μαθητές του Γυμνασίου», επισημαίνεται από την Εταιρεία Αστρονομίας Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου