ΤΟΠΙΚΑ

Ενημερωτική εκστρατεία στα σχολεία από την ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Βόλου

ενημερωτική-εκστρατεία-στα-σχολεία-α-229316

Μέσω του τμήματος Ποιότητας Ζωής, Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας περί τους 500 μαθητές θα μυηθούν στην υγιεινή διατροφή και όχι μόνο

Στα σχολεία επιστρέφει η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ μέσω του τμήματος Ποιότητας Ζωής, Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας με στόχο να μυήσει περί τους 500 μαθητές Δημοτικών στα μυστικά της υγιεινής διατροφής, της άσκησης και του ελεύθερου χρόνου και στην αποφυγή βλαβερών συνηθειών, όπως είναι το κάπνισμα. «Ενημερώνομαι, εκπαιδεύομαι, αλλάζω εμένα και αλλάζω τον κόσμο», είναι ο τίτλος του προγράμματος που έχει ξεκινήσει από το 2000 και πλέον τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Νατάσσα Μορφογιάννη το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, με τα οποία θα δουλέψει τριμελής ομάδα του τμήματος Ποιότητας Ζωής, Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου και ήδη υπάρχουν σχολεία από Ν. Ιωνία και Ν. Δημητριάδα με περίπου 500 μαθητές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην ενημερωτική δράση.

«Κάθε σχολείο μπορεί να επιλέξει να εστιάσει σε μία από τις τρεις θεματικές ανάλογα με το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους μαθητές ή να επιλέξει κάποια ενότητα με την οποία δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν», αναφέρει η κ. Μορφογιάννη.

Σε κάθε περίπτωση οι μαθητές θα μαθαίνουν μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο της διατροφής προβλέπονται δημιουργία υγιεινού πρωινού μέσα στο σχολείο, παιχνίδια σχετικά με τη διατροφή, αλλά και το «φανάρι της διατροφής» ένας σελιδοδείκτης δηλαδή στον οποίο καταγράφεται πόσο συχνά και σε τι ποσότητα επιτρέπεται η κατανάλωση τροφής, καθώς «τίποτα δεν απαγορεύεται αν είναι στη σωστή ποσότητα και συχνότητα».

Οι μαθητές επίσης θα μάθουν για τη σημασία του παιχνιδιού και της άσκησης ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, τη σπουδαιότητα του ύπνου, στη θεματική ενότητα «άσκηση και διαχείριση του ελεύθερου χρόνου.

Τέλος, οι ενημερωτικές δράσεις ενάντια σε βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα θα γίνουν στα Κοινωνικά Κέντρα της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ και περιλαμβάνουν ενημέρωση για τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, προβολή βίντεο του ΚΕΕΛΠΝΟ εγκεκριμένου από το Υπουργείο Υγείας αλλά και ερωτηματολόγια προκειμένου να διαπιστωθεί τι γνωρίζουν οι μαθητές γύρω από το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου