ΤΟΠΙΚΑ

Κομποστοποίηση στον αυτόματο πιλότο στον Δήμο Βόλου

κομποστοποίηση-στον-αυτόματο-πιλότο-228288

Στις 9 Απριλίου 2012, σε κλήρωση που έγινε δημόσια από την τότε δημοτική αρχή, διατέθηκαν 350 σετ κάδων-κομποστοποιητών σε ισάριθμους δημότες από όλες τις δημοτικές ενότητες του ενιαίου Δήμου Βόλου. Στο κάλεσμα του δήμου για συμμετοχή στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης είχαν ανταποκριθεί περισσότεροι από 600 δημότες. Πέντε χρόνια μετά το πρόγραμμα φαίνεται να έχει… ξεχαστεί. Η χρήση των κομποστοποιητών και η επιτέλεση του σκοπού τους για λιγότερα απορρίμματα και μικρότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έγκειται στον κάθε ιδιοκτήτη κάδου. Κανένας έλεγχος, καμία όχληση, καμία επίσημη καταγραφή για την αποτελεσματικότητα ή μη της χρήσης των οικιακών κομποστοποιητών, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται σε αχρηστία σε μια γωνιά του κήπου…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η πρωτοβουλία για την οικιακή κομποστοποίηση είχε γίνει στο πλαίσιο προγράμματος Life για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ηταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή με στόχο την ανάπτυξη δράσεων από τους ίδιους τους πολίτες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η κλήρωση έγινε, τα συμβόλαια υπογράφτηκαν, οι κάδοι παραδόθηκαν. Συνολικά σε 350 ιδιώτες, κυρίως δημότες που διαθέτουν αυλή ή κήπο, αλλά και σε σχολικές μονάδες.

Η φιλοσοφία, η εξής: αντί προϊόντα κοπής χόρτων και κλαδιών αλλά και οργανικά απόβλητα, όπως φλούδες από φρούτα, για παράδειγμα, να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων, μπαίνουν στους κομποστοποιητές που έχει ο καθένας στην αυλή του. Το αποτέλεσμα; Μετά από επεξεργασία, η παραγωγή κομπόστ, οργανικού χώματος, που μπαίνει σε γλάστρες και στο χώμα στο έδαφος σαν λίπασμα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ και φυσικά η ανακύκλωση.

Σε αυτόματο πιλότο…

Ιδιώτες που παρέλαβαν κομποστοποιητές μέσω του προγράμματος Life, επισημαίνουν ότι η χρήση τους έγκειται στη δική τους ευσυνειδησία. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν δεχθεί κάποια «όχληση» για να καταγραφεί η λειτουργικότητα των κάδων κομποστοποίησης, τα αποτελέσματά τους κι αν εξακολουθούν να βρίσκονται σε χρήση.

Το πρόγραμμα φαίνεται να βρίσκεται στον… αυτόματο πιλότο.

Μία από τις δικαιούχους που τελικώς παρέλαβαν κάδο κομποστοποίησης ήταν η Αγάπη Κουτσοκώστα. Η κ. Κουτσοκώστα επί πέντε χρόνια λειτουργεί ανελλιπώς τον κομποστοποιητή στην αυλή του σπιτιού της. «Ξερά κλαδιά και χόρτα, υπολείμματα από το κούρεμα του γκαζόν, ό,τι καθαρίζω από τον κήπο και υπολείμματα φαγητών εκτός από οργανικά, τα βάζω όλα στον κομποστοποιητή και από αυτόν βγαίνει κομπόστ το οποίο το χρησιμοποιώ ως λίπασμα στον κήπο και στις γλάστρες. Και είναι πολύ καλής ποιότητας», αναφέρει η ίδια την εμπειρία της.

Μάλιστα και στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, όπου φέτος ανέλαβε διευθύντρια, βρήκε κομποστοποιητή ο οποίος χρησιμοποιείται από τον τομέα της γεωπονίας και ο οποίος είχε κληρωθεί στο σχολείο, μέσω του ίδιου προγράμματος Life.

«Επί δύο χρόνια χρησιμοποιούσα ανελλιπώς τον κομποστοποιητή. Μάλιστα είχα εξαιρετική παραγωγή κομπόστ», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Βάιος Λιαπόπουλος, επίσης κάτοχος κάδου κομποστοποίησης, μέσω του προγράμματος Life. Ωστόσο, υπήρξαν απρόοπτα. «Δύο φορές ψόφησαν τα σκουλήκια μέσω των οποίων διασπάται η οργανική ύλη και παράγεται το κομπόστ», αναφέρει. Σήμερα ο κάδος βρίσκεται σε μια γωνιά εκτός λειτουργίας. «Σκέφτομαι από την άνοιξη να τον ξαναθέσω σε λειτουργία. Αξίζει τον κόπο. Και το κομπόστ είναι εξαιρετικό. Γιατί να χρησιμοποιώ κομπόστ που έρχεται εισαγωγή; Δημιουργώ το δικό μου από τα δικά μου απόβλητα», προσθέτει.

«Στην αρχή υπήρχε ενθουσιασμός. Τον χρησιμοποιούσα και δημιουργούσα λίπασμα για τον κήπο. Πλέον έχει ατονήσει. Με δική μου ευθύνη, η αλήθεια είναι. Τον έχουμε στον κήπο αλλά δεν τον λειτουργούμε πλέον», παραδέχεται εξάλλου ο κ. Λίνος Βίγκλας.

Στη λίστα των κληρωθέντων του προγράμματος Life, αναφερόταν και το 6ο Λύκειο Βόλου. Ωστόσο στο σχολείο, κομποστοποιητής δεν υπάρχει καν ή τουλάχιστον σε κάποιο σημείο για να χρησιμοποιείται.

Δεν δουλεύει τίποτα

Υπηρεσιακά στελέχη αναφέρουν ότι από τη στιγμή που δόθηκαν οι κάδοι κομποστοποίησης, δεν επακολούθησε κάποιος έλεγχος για την επιτυχία ή μη του προγράμματος.

Ενός προγράμματος που ατόνησε ακόμη και σε επίπεδο δήμου. Στο ίδιο πλαίσιο, προβλεπόταν κάδοι κομποστοποίησης σε πάρκα της πόλης. Καταστράφηκαν ή απλώς απομακρύνθηκαν, πάντως δεν υπάρχουν. Επίσης είχε οριστεί ένα οικόπεδο στην περιοχή του Σέσκλου όπου μπήκε ένα μικρό μηχάνημα για τον θρυμματισμό των κλαδιών. Η μονάδα αυτή επίσης δεν υφίσταται. «Δεν δουλεύει τίποτα», έλεγε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, στέλεχος υπηρεσίας.

Όλα αυτά την ίδια ώρα, που με αφορμή τη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, για την παραγωγή SRF και κομπόστ, ανοίγει και ο διάλογος για την διαλογή απορριμμάτων στην πηγή.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα χρόνο περίπου είχε κατατεθεί και πάλι πρόταση για την προμήθεια κομποστοποιητών και τη δημιουργία περιφερειακών μονάδων στις ενότητες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου