ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα: Συρογιαννόπουλος για το αν περιμένουμε νέα παραλλαγή μετά την “Ο”

λάρισα-συρογιαννόπουλος-για-το-αν-περ-227414

«Τα παιδιά – σημείωσε – από 5 έως 11 ετών πρέπει να πάνε τώρα να εμβολιαστούν. Το πρόβλημα βέβαια, είναι ότι δεν υπήρχε μεγάλος αριθμός εμβολίων για αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό, να πάνε εδώ και τώρα, δεδομένου ότι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. Το εμβόλιο θέλει 2 εβδομάδες για να αναπτύξει αντισώματα. Αρχίζει να αναπτύσσει κάποια άμυνα στις 7 ημέρες, αλλά κανονικά θέλει 15. Οπότε είναι σημαντικό όσοι έχουν κλείσει ραντεβού να πάνε άμεσα».

Εξήγησε ότι στην παρούσα φάση η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να κυριαρχεί σε ποσοστό 60% με 70% στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει, βέβαια ότι σε ποσοστό 30% με 40% εξακολουθεί να υπάρχει η Δέλτα, που είναι πιο παθογόνος. Σημείωσε ότι η Ο φαίνεται ότι κάνει πιο ήπια νόσηση, ωστόσο δεν έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία για το πώς συμπεριφέρεται η νέα μετάλλαξη σε ανοσοκατασταλμένους και σε ηλικιωμένους.

«Σε όλο τον κόσμο – συνέχισε – ευχόμαστε να κυριαρχήσει η Ο και να εκλείψει η Δ. Παραμένει βέβαια ερωτηματικό εάν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση αποσυμπίεσης. Εάν δηλαδή είναι οι τελευταίοι μήνες της πανδημίας. Ελπίζουμε ότι δεν θα πάμε σε άλλη παραλλαγή. Το πιο πιθανό εάν υπάρξει καινούργια, γιατί πάντα υπάρχουν, να είναι πιο ήπια και από την Ο».

Ο καθηγητής εμφανίστηκε κάθετος σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου για τους 18 ετών και άνω, για μεγαλύτερη προστασία. Επισήμανε δε ότι αύριο, Τρίτη 4 Ιανουαρίου, συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οπότε και θα επανεξετάσει το θέμα της τρίτης δόσης για την ηλικιακή ομάδα 12 έως 17.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα σχολεία τόνισε ότι υπάρχουν διάφορα σχέδια υπό σκέψη, από την παράταση της επαναλειτουργίας μέχρι την αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εξήγησε ότι όλα τα παιδιά (και τα εμβολιασμένα) πρέπει να κάνουν self test δωρεάν και επισήμανε ότι τα τεστ για τους εμβολιασμένους πρέπει να είναι δωρεάν, σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

ertnews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου