ΤΟΠΙΚΑ

Ακούραστοι εργάτες της μουσικής…

ακούραστοι-εργάτες-της-μουσικής-22698

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου τίμησε χθες τους Μιχάλη Μελέτη και Γιάννη Καρκάλα

Τιμής ένεκεν αφιερωμένη σε δύο εξέχουσες μορφές της μουσικής ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησε προχθές το Μουσικό Σχολείο, στον κατάμεστο ιερό ναό Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας και στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Η θρησκευτική ποίηση στη μουσική παράδοση της Ανατολής και της Δύσης».

Για την εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική τιμήθηκε ο καθηγητής και Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Μιχαήλ Μελέτης, ενώ για το θρησκευτικό πολυφωνικό είδος μουσικής τιμήθηκε, αντίστοιχα, ο διακεκριμένος μαέστρος κ. Ιωάννης Καρκάλας, οι οποίοι μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, καταθέτοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Ο κ. Μελέτης βρίσκεται στο ψαλτήρι για περισσότερα από 50 χρόνια και όπως υπογράμμισε, υπήρξε μαθητής του αείμνηστου Μανώλη Χατζημάρκου. Αναφερόμενος στην τιμητική εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου, ο πρωτοψάλτης του Αγίου Νικολάου επεσήμανε ότι «πρόκειται για μια τιμή που δεν την είχα φανταστεί, γιατί θεωρώ ότι ένας δάσκαλος της μουσικής της Εκκλησίας, έχει καθήκον και υποχρέωση να συνεχίσει την Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, από τη στιγμή που τη μαθαίνει, διότι αποτελεί συνομιλία με το Θεό».

Ο ίδιος εξέφρασε τη συγκίνησή του, για την έκφραση τιμής στο πρόσωπό του, αλλά και για το γεγονός ότι «οι περισσότεροι καθηγητές του Μουσικού σχολείου και οι μαέστροι που συμμετέχουν στην εκδήλωση, είναι μαθητές μου» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Με ανάλογα συναισθήματα δέχτηκε την τιμητική πρόσκληση ο κ. Καρκάλας, ο οποίος βρίσκεται από παιδί, σχεδόν, στις μουσικές επάλξεις και σαράντα ένα χρόνια στο τιμόνι της πολυβραβευμένης Πολυφωνικής Χορωδίας Δήμου Βόλου. «Η τιμή είναι διπλή για μένα, διότι προέρχεται από ένα σχολείο που είναι το κορυφαίο πανελλαδικά, μεταξύ των υπολοίπων Μουσικών Σχολείων. Διαθέτει άριστους καθηγητές, διευθύντρια, έμψυχο δυναμικό», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο βραβευμένος μαέστρος. Ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά του διότι πολλοί από τους καθηγητές του σχολείου υπήρξαν μαθητές του, και διαθέτουν γνώση, αγάπη για τη μουσική και αφοσίωση, στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν, άλλωστε, και τον ίδιο. Ο κ. Καρκάλας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η μουσική είναι η ζωή και γι’ αυτό το λόγο συνεχίζει ακούραστα, με την ίδια πάντα ζέση τη συνομιλία με την ευγενέστερη των τεχνών, δημιουργώντας παράλληλα άξιους συνεχιστές του έργου του.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου