ΤΟΠΙΚΑ

Προχωρά το σπίτι των «Ιώνων»

προχωρά-το-σπίτι-των-ιώνων-226921

Ορόσημο για την Εστία Μικρασιατών το μνημειώδες έργο του Ανδρέα Κατσιγιάννη, που θα παρουσιαστεί στη Σμύρνη

Σε διάστημα ενός έτους υπολογίζεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της εστίας των «Ιώνων», που αποτελεί όνειρο ζωής και στόχο ετών και πλαισιώνεται από το μνημειώδες έργο του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, που θα παρουσιαστεί στη Σμύρνη.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο μεγάλο έργο, που προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, αναφέρθηκε η πρόεδρος των «Ιώνων» Αννα Πετσιάβα, με αφορμή τη χθεσινή κοπή της πίτας, ανατρέχοντας με έκδηλη συγκίνηση στο όραμα της αξέχαστης Αννας Αϊβαζόγλου, «ψυχής» της Εστίας, που γίνεται πραγματικότητα.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στη χθεσινή εκδήλωση των «Ιώνων» γεμίζοντας την αίθουσα του Ξενία με χαμόγελα και ευχές από τους φίλους της ιώνιας παράδοσης και του πολιτισμού.

Η πρόεδρος των «Ιώνων» αναφέρθηκε στα τρία μεγάλα έργα που σηματοδοτούν καινούργιες αφετηρίες και εδραιώνουν πολιτιστικές γέφυρες φιλίας, με κορωνίδα το μνημειώδες έργο – ύμνο για τους «Ιωνες» και την Ιωνία, που συνέθεσε ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, προσφέροντάς το με περισσή γενναιοδωρία.

Το συγκεκριμένο έργο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 8 Μαΐου στη Σμύρνη με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης, με πρεσβευτή ειρήνης τον πολιτισμό. Ο διακεκριμένος Βολιώτης συνθέτης, που παρευρέθηκε χθες στην εκδήλωση των «Ιώνων», υπογράμμισε ότι: «Στην ουσία είναι η πρώτη παρουσίαση του έργου στο Μέγαρο Μουσικής της Σμύρνης, στο πλαίσιο γεφύρωσης των δύο λαών. Μέσω του πολιτισμού και της μουσικής, ένας δημιουργός από την Ελλάδα και μια ομάδα μουσικών, η Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης θα παίξουν για πρώτη φορά ένα έργο αφιερωμένο στην πόλη που αγαπούν οι δύο λαοί» είπε.

Παρούσα στη χθεσινή εκδήλωση η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη εξέφρασε τον θαυμασμό της για το έργο ζωής και τις προσπάθειες των «Ιώνων». Παράλληλα σημείωσε ότι το κτίριο που ανεγείρεται με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας «ήταν ένα όνειρο των «Ιώνων», το οποίο από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε σε μας ως επιθυμία υπήρξε η συναίνεσή μας και η θετική μας προδιάθεση να το υλοποιήσουμε».

Στη χθεσινή εκδήλωση κυριάρχησαν τα μικρασιατικά μουσικά ηχοχρώματα και οι θερμές ευχαριστίες των «Ιώνων» στη συγγραφέα Ελένη Δικαίου, η οποία παραχώρησε τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου της, προκειμένου να ανεγερθεί εκκλησάκι προς τιμή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, που είναι ο προστάτης των προσφύγων, στη Νέα Ιωνία. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε από τον Δήμο στην Εκκλησία και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επίτευξη και του συγκεκριμένου μεγάλου στόχου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου