ΤΟΠΙΚΑ

Κώστας Λούλης: «Ανεβαίνουμε την ιστορία μας, κατεβαίνοντας»

κώστας-λούλης-ανεβαίνουμε-την-ιστορ-226647

Οι εγγενείς αδυναμίες της Ελλάδας και η επανάληψη των λαθών του παρελθόντος, αποτελούν εμπόδια για την εξέλιξη της χώρας, η οποία χρειάζεται τομές και όχι «ευχολόγια», όπως επεσήμανε ο Κώστας Λούλης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ελληνογαλλική σχολή «Αγιος Ιωσήφ». Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του, «Η επιβίωση της Ελλάδας», που έχει ξεπεράσει αισίως τα 25.000 αντίτυπα και έχει «ταξιδέψει» σε 12.000 σχολεία, ο διακεκριμένος επιχειρηματίας αναφέρθηκε στα επαναλαμβανόμενα λάθη, που λειτουργούν ως τροχοπέδη για την εξέλιξη της χώρας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο κ. Λούλης έτυχε θερμής υποδοχής από τους παριστάμενους, ενώ οι οικοδέσποινες της εκδήλωσης, Αρτεμισία Κουτσούκου, πρόεδρος των αποφοίτων Ελληνογαλλικού και η Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά, πρόεδρος της Ελληνογαλλικού συνδέσμου, αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στο βιβλίο, χαρακτηρίζοντάς το «ιστορικό ντοκουμέντο».

Τη χθεσινή εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος, ενώ ο κεντρικός ομιλητής της βραδιάς, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας με τη διεθνή δράση, σημείωσε ότι «η Ελλάδα ανεβαίνει την ιστορία της, κατηφορίζοντας».

Ο Κώστας Λούλης με τους συντελεστές της εκδήλωσης

Παράλληλα επεσήμανε ότι το βιβλίο του εστιάζει περισσότερο στα αρνητικά και λιγότερο στα θετικά στοιχεία, τονίζοντας ότι: «Είναι άξιο θαυμασμού, ότι παρόλα τα λάθη και τις αδυναμίες μας, επιβιώνουμε ως έθνος και δεν έχουμε χαθεί μέχρι σήμερα». Πάγια θέση του, εξάλλου, είναι ότι «πρέπει ο καθένας να έχει το θάρρος να παραδέχεται τις αδυναμίες του, για να μπορέσει να τις ξεπεράσει».

Μεταξύ των κατ’ εξοχήν αρνητικών στοιχείων που ταλανίζουν την Ελλάδα, συγκαταλέγονται «η διχόνοια που είχαμε ανέκαθεν, από τα αρχαία χρόνια, μεταξύ μας, η αίσθηση ότι τα ξέρουμε όλα και τρίτον, το ότι ίσως έχουμε περισσότερο μυαλό από ό,τι θα έπρεπε, ως δείκτη νοημοσύνης» είπε. Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε, ως παράδειγμα, τους ανοδικούς δείκτες της οικονομίας χωρών που αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα, αλλά κατόρθωσαν να τα ξεπεράσουν, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που διανύει περίοδο παρατεταμένης ύφεσης.

Αρκετός κόσμος στην εκδήλωση

Ο ίδιος εξέφρασε την έκπληξή του για την υποδοχή αλλά και τη θερμή αποδοχή του βιβλίου του, που συνοδεύεται από πολύ θετικά σχόλια δεκάδων εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι «είναι λάθος να παρουσιάζει κανείς την ιστορία με βάση την πολιτική του τοποθέτηση».

Το συμπέρασμα που εξάγεται από το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι ότι «δεν διδασκόμαστε από τα λάθη μας, αλλά ούτε γνωρίζουμε την ιστορία μας», όπως υπογράμμισε ο συγγραφέας, για να προσθέσει ότι «πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές. Τομές δεν γίνονται με ευχολόγια, είπε, αλλά μόνο με έργα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου