ΤΟΠΙΚΑ

Σε πολιορκία κορονοϊού η Μαγνησία

σε-πολιορκία-κορονοϊού-η-μαγνησία-226468

Η Μαγνησία «βράζει» από κορονοϊό. Σύμφωνα με τα νέα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, η διασπορά στον γενικό πληθυσμό είναι μεγάλη, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι η Ομικρον έχει διαβεί τον «Ρουβίκωνα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη που ενημέρωσε χθες για τη μετάδοση της Ομικρον στην επικράτεια, οι πρώτες εικόνες από πέντε περιφέρειες και συγκεκριμένα από Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη, δείχνουν ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Όμικρον» κυμαίνεται στο 70%.

Ο κ. Ζαούτης τόνισε παράλληλα ότι η μετάλλαξη Ομικρον φαίνεται να έχει τόσο χαμηλότερη νοσηρότητα όσο και θνητότητα, ενώ ανέφερε ότι τα rapid test, είναι αξιόπιστα σε μεγάλο ποσοστό απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον.

«Ο ασύλληπτος αριθμός μολύνσεων των τελευταίων ημερών σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην Όμικρον», εξηγούσε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χαράλαμπος Μάνδρος, επικεφαλής των κλινικών covid στο Αχιλλοπούλειο.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνδρο, προς ώρας στο Νοσοκομείο Βόλου οι γιατροί βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, οι νοσηλείες όμως δεν συνιστούν κόκκινο συναγερμό αφενός. Αφετέρου δεν υπάρχει ασθενής που να έχει προσβληθεί από την Oμικρον και να νοσηλεύεται στο Αχιλλοπούλειο.

«Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι η νόσηση είναι πιο ελαφριά και πως ειδικά οι εμβολιασμένοι περνάνε τον ιό σχετικά πολύ ήπια. Ένα άλλο πράγμα που έχει σημασία είναι η διάρκεια της νοσηλείας, δηλαδή, εάν αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται οι ασθενείς σε μονάδες covid, δεν χρειάζονται οξυγόνο, η διάρκεια νοσηλείας είναι μικρότερη, έχουμε λιγότερες εισαγωγές σε ΜΕΘ και αυτό είναι θετικό», τόνισε.

«Ένα άλλο πρόβλημα που θα καθορίσει την πορεία των πραγμάτων, είναι το ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα βγαίνει εκτός υπηρεσίας επειδή ενδεχομένως να μολύνεται. Η υποστελέχωση είναι γνωστή στις κλινικές και γενικότερα στο Νοσοκομείο. Πρέπει να επιταχυνθούν όσο γίνεται περισσότερο οι προσλήψεις του προσωπικού», πρόσθεσε ο κ. Μάνδρος.

«Και το άλλο που είναι πολύ σημαντικό να δούμε είναι εάν η νόσηση, η μόλυνση στην Όμικρον θα μας προφυλάξει από την Δέλτα, το οποίο συνεχίζει και υπάρχει. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε σημαίνει ότι θα σκεπάσει την Δέλτα και όντως να έχουμε μια ουσιαστική αποκλιμάκωση», επισήμανε ακόμη ο ίδιος γιατρός.

Το σύνολο πάντως των ασθενών που νοσηλεύεται στο Αχιλλοπούλειο είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα και δυστυχώς οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι. Συνολικά νοσηλεύονται 68 ασθενείς στις κλινικές, στον θάλαμο αρνητικής πίεσης και στη ΜΕΘ covid. Oι 51 είναι ανεμβολίαστοι.

Τα ξημερώματα απεβίωσε ένας 86χρονος. Νοσηλευόταν το τελευταίο 10ήμερο στο Αχιλλοπούλειο με σοβαρές επιπλοκές. Δυστυχώς δεν άντεξε.

Επιπλέον 86 θετικά στα μαζικά rapid test

Την υψηλή θετικότητα και τη διασπορά επιβεβαιώνουν επίσης επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των μαζικών ελέγχων που έγιναν χθες για την ανίχνευση του κορονοϊού.

Σε σύνολο 1.160 δειγματοληψιών εντοπίστηκαν 86 θετικά σε άνδρες και γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 22, 33 και 37 έτη.

Ειδικότερα, Σε συνολικό αριθμό 159 δειγμάτων καταγράφηκαν έξι θετικά κρούσματα που αφορούν σε 4 άντρες και 2 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 22 έτη, ενώ στο ΚΑΠΗ Αγ. Βασιλείου σε σύνολο 530 δειγμάτων καταγράφηκαν 55 θετικά κρούσματα σε 21 άντρες και 34 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 33 έτη.

Τέλος, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο πραγματοποιήθηκαν 471 rapid test και καταγράφηκαν 25 θετικά κρούσματα σε οκτώ γυναίκες και 17 άνδρες με διάμεση ηλικία τα 37 έτη.

Πού θα γίνουν σήμερα έλεγχοι

Σήμερα Τρίτη 4 Ιανουαρίου θα γίνουν μαζικές δειγματοληψίες στα εξής σημεία στη Μαγνησία:

*08:30-15:30 μαζική δειγματοληψία στο ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου

*09:00-15:00 μαζική δειγματοληψία στην παραλία (έναντι του πανεπιστημίου)

*08:00-14:30 μαζική δειγματοληψία στο λιμάνι της Σκιάθου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου