ΤΟΠΙΚΑ

Πληρωμή «express» μέχρι 28 Νοεμβρίου ζητά ο ΟΓΑ

πληρωμή-express-μέχρι-28-νοεμβρίου-ζητά-ο-ογ-2252

Για τις εισφορές του εξαμήνου, αντιδρούν ασφαλισμένοι στο Πήλιο και τον κάμπο

Παρέλαβαν μόλις χθες ειδοποιητήρια και τους ζητούν να πληρώσουν εισφορές μέχρι 28 Νοεμβρίου, ένα μήνα νωρίτερα από την εκπνοή του εξαμήνου που καταβάλλονται. Εντονες διαμαρτυρίες από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που πληρώνουν «αδρά» για να κατοχυρώσουν μία σύνταξη μετά από χρόνια καταβολής εισφορών.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Δεν πίστευαν στα μάτια τους χθες και προχθές ασφαλισμένοι του ΟΓΑ στο Βόλο, το Ανατολικό και το Δυτικό Πήλιο, παραλαμβάνοντας τα σχετικά ειδοποιητήρια με τα οποία καλούνται εντός 8 ημερών να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του τελευταίου εξαμήνου του 2014. Η έκπληξή τους είχε να κάνει τόσο με το γεγονός ότι παρέλαβαν τα σχετικά ειδοποιητήρια κυριολεκτικά τελευταία στιγμή όσο και με το ότι τις συγκεκριμένες εισφορές τις καταβάλλουν κάθε χρόνο, τέλος Δεκεμβρίου, μα ποτέ τέλος Νοεμβρίου για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

Η αλλαγή αυτή όπως είναι φυσικό προκαλεί αντιδράσεις καθώς ανατρέπεται πλήρως ο προγραμματισμός εκατοντάδων ασφαλισμένων που για να συγκεντρώσουν τα χρήματα που πρέπει να καταβάλλουν κάθε εξάμηνο για να πάρουν μετά από 25, 30 και 40 χρόνια σύνταξη από τον ΟΓΑ, πρέπει να κάνουν αιματηρές οικονομίες.

Επίσημη αιτιολογία εκ μέρους του ΟΓΑ δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα παρά μόνο μία ανακοίνωση χθες στην οποία αναφέρεται «λαμβάνοντας υπόψη την καθυστέρηση στην αποστολή των ειδοποιήσεων για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και προκειμένου να διευκολύνει τους ασφαλισμένους, παρατείνει μέχρι την Παρασκευή 28-11-2014 την προθεσμία πληρωμής των εισφορών των τριμηνιαίων δόσεων παλαιότερων ρυθμίσεων που έληγε στις 14-11-2014. Με απόφαση της Διοίκησης, ο ΟΓΑ θα δέχεται πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών των τριμηνιαίων δόσεων, μέχρι 28-11-2014, χωρίς να χάσουν οι ασφαλισμένοι το δικαίωμα της ρύθμισης ή να έχουν κάποια άλλη επιβάρυνση».

Θα πρέπει να σημειωθεί όσον αφορά τις εισφορές ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρόσθετο βάρος, αφού η επιλογή κατηγορίας δεν είναι πια προαιρετική, αλλά υποχρεωτική, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης καθώς μέχρι και το 2012 ο κάθε αγρότης επέλεγε την ασφαλιστική κατηγορία του και κατά συνέπεια και το ποσό των εισφορών του με αποκλειστικό κριτήριο το… πορτοφόλι του.

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες είναι επτά και οι εισφορές αυξάνουν κλιμακωτά από την 1η μέχρι και την 7η. Συνεπώς, οι αγρότες μπορούσαν να επιλέξουν την κατώτατη κατηγορία, ανεξάρτητα από τα χρόνια ασφάλισής τους στον ΟΓΑ, ώστε να πληρώνουν κάτι παραπάνω από 250 ευρώ το εξάμηνο. Αυτό όμως άλλαξε, σύμφωνα και με τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και έτσι οι αγρότες μεταπηδούν πλέον ασφαλιστική κατηγορία υποχρεωτικά ανά τριετία, μέχρι να φτάσουν στην 5η κατηγορία.

Οι δύο επόμενες είναι προαιρετικές (θα κατατάσσεται δηλαδή ο αγρότης σε αυτές και θα πληρώνει υψηλότερες εισφορές μόνο εφόσον το ζητήσει, ώστε να εξασφαλίσει και μεγαλύτερη σύνταξη) ενώ μόνη εξαίρεση αποτελεί η μεταπήδηση από την 1η στη 2η ασφαλιστική κατηγορία, για την οποία θα απαιτούνται πέντε χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου