ΤΟΠΙΚΑ

«Πάγωσε» η αγοραπωλησία οίνου

πάγωσε-η-αγοραπωλησία-οίνου-223333

Στην αντεπίθεση περνά ο εθνικός αγροτικός συνεταιρισμός αμπελοοινικών προϊόντων. Με αφορμή τις προφορικές δεσμεύσεις, που κατά καιρούς έχει εισπράξει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο κρασί χωρίς όμως αντίκρισμα, απευθύνει εμμέσως πλην σαφώς τελεσίγραφο στην Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ζητώντας κατεπειγόντως συνάντηση για το θέμα.

Μάλιστα συγκροτήθηκε επιτροπή στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού « Η Δήμητρα» Γιάννης Κίτσιος, η οποία θα αναλάβει τις επαφές για το θέμα που καίει τον κλάδο, καθώς η ζήτηση τα δύο τελευταία χρόνια επιβολής του μέτρου, έχει προκαλέσει καθίζηση στον κλάδο αφενός και αφετέρου αύξηση της παράνομης διακίνησης οίνου.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, το εμπόριο συναλλάσσεται πλέον μόνο με οινοποιεία που διακινούν παράνομα τα προϊόντα τους «αφορολόγητα» στο ήμισυ της τιμής, έναντι της αντίστοιχης των συνεταιρισμών, με αποτέλεσμα πλέον να δοκιμάζεται η βιωσιμότητα των οινοποιητικών συνεταιρισμών, οι οποίοι στο σύνολο τους καταβάλλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις που προέρχονται από τον Ε.Φ.Κ στο κρασί και τον ΦΠΑ. Επιπλέον οι διαρκείς δεσμεύσεις ότι καταργείται ο Ε.Φ.Κ. χωρίς αυτό να έχει συμβεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους θιγόμενους συνεταιρισμούς, έχει παγώσει τις αγοραπωλησίες οίνων εξ΄ αιτίας της «αναμονής» της αγοράς και των εμπόρων για κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί «μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους». Η επιτροπή, δεδομένου ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, ζήτησε αυτή η συνάντηση να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Προ των ευθυνών τους θέτουν οι συνεταιρισμοί την Παπανάτσιου

Στο υπόμνημα που εστάλη, ο εθνικός οργανισμός στην υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, υπογραμμίζονται οι οδυνηρές οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρει η επιβολή του ΕΦΚ, στις επιχειρήσεις του κλάδου και ιδιαίτερα, στους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς.

«Παρ΄ότι έγκαιρα επισημάναμε τις παρενέργειες της επιβολής του Ε.Φ.Κ στο κρασί, με κύρια αυτή της αύξησης της παραβατικότητας από τις επιχειρήσεις του κλάδου, – που έχει προφανές αποτέλεσμα την μειωμένη είσπραξη δημοσίων εσόδων-, αλλά και παρ΄ότι προτείναμε συγκριμένες μεθόδους αντιμετώπισης του φαινομένου, δεν υπήρξε καμία προληπτική ή κατασταλτική αντίδραση από τον κρατικό μηχανισμό.Ο συνδυασμός του γεγονότος αυτού με την εφαρμογή των νέων καθεστώτων στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό των αγροτών, επέφερε νέο πλήγμα στους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι φέτος παρέλαβαν μικρότερες ποσότητες σταφυλιών, αφού η έκδοση παραστατικών από τους συνεταιρισμούς προς τους αγρότες δημιουργεί ασφαλιστέο και φορολογητέο εισόδημα για τους τελευταίους» σημειώνεται στην επιστολή.

Επισημαίνεται επίσης πως , η επιβολή του Ε.Φ.Κ στο κρασί έπληξε μονομερώς τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς και ότι «η συνέχιση αυτής της απαράδεκτης εισπρακτικής πολιτικής που δεν ωφελεί ούτε το ίδιο το Δημόσιο, θα αποτελέσει την αιτία ουσιαστικής εμπορικής περιθωριοποίησης των συνεταιρισμών του κλάδου».

«Μέχρι σήμερα η ΚΕΟΣΟΕ λειτούργησε υπεύθυνα και συνετά και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Όμως η εξάντληση των ορίων προσμονής υλοποίησης των δεσμεύσεων των κυβερνητικών στελεχών, μας αναγκάζει να πράξουμε το λογικό και το αυτονόητο. Να υπερασπιστούμε δηλαδή με κάθε μέσο την επιβίωση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων που εκπροσωπούμε , οι οποίες με τη σειρά τους μας καλούν να υπερασπιστούμε την βιωσιμότητα, που ναρκοθέτησε η απαράδεκτη διετής εφαρμογή της επιβολής του Ε.Φ.Κ στο ελληνικό κρασί».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου