ΤΟΠΙΚΑ

Ηθελε επαναπρόσληψη με το νόμο Κατρούγκαλου ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

ηθελε-επαναπρόσληψη-με-το-νόμο-κατρού-222577

Απίστευτο και όμως έγινε. Απολυμένος υπάλληλος δημόσιας υπηρεσίας του Βόλου που έχασε τη δουλειά του επειδή ενεπλάκη σε σκάνδαλο που προκάλεσε οικονομική ζημία στην υπηρεσία του, κίνησε διαδικασίες για να επαναπροσληφθεί με το νόμο Κατρούγκαλου. Η «φόρα» του κόπηκε μετά από παρέμβαση των αρμοδίων οργάνων μετά από αντιδράσεις συναδέλφων του αλλά και της Διεύθυνσης Προσωπικού της κεντρικής διοίκησης του φορέα στην Αθήνα.

Ρεπορτάζ : ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Απολύθηκε με απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού οργάνου της υπηρεσίας που εργάζονταν μετά από την αποκάλυψη σκανδάλου στο οποίο εμπλέκονταν μαζί με άλλους παράγοντες όμως πριν από λίγο καιρό εθεάθη στην υπηρεσία του ψάχνοντας τις διαδικασίες για να… επιστρέψει, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Πρόκειται για το γνωστό νόμο που άναψε φωτιές καθώς με την κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας που επέφερε, δίνονταν η δυνατότητα να επιστρέφουν στις θέσεις τους οι επίορκοι υπάλληλοι.

Το εντυπωσιακό μάλιστα ήταν ότι, χάρη στο νόμο Κατρούγκαλου, η πόρτα του Δημοσίου ανοίγει ξανά για δημόσιους υπάλληλους που κατηγορούνται ακόμα και με βαριά εγκλήματα, ενώ συνεπάγεται αυτομάτως ότι μισθοδοτούνται ή συνταξιοδοτούνται κανονικά, σαν να μην είχαν διαπράξει το παραμικρό αδίκημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, το συγκεκριμένο νόμο επιχείρησε να αξιοποιήσει και ο συγκεκριμένος υπάλληλος που σημειωτέον αντιμετωπίζει και κατηγορίες για σοβαρά αδικήματα ενώπιον της Δικαιοσύνης όπως για άμεση συνέργεια σε χρήση πλαστών εγγράφων κατ’ εξακολούθηση με τη ζημιά εις βάρος του Δημοσίου να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, άμεση συνέργεια σε απάτη κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία από κοινού σε υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, απιστία κατ’ εξακολούθηση κ.α.

Οι συνάδελφοί του πάγωσαν αντικρίζοντάς τον στους διαδρόμους της υπηρεσίας να αναζητά πληροφορίες και έγγραφα για να κινήσει διαδικασίες επιστροφής του και επαναπρόσληψης στο Δημόσιο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως ενημερώθηκαν οι κεντρικές υπηρεσίες αρμόδιες για θέματα προσωπικού στην Αθήνα προκειμένου να παγώσει κάθε διαδικασία.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος τόσο σε πρώτο βαθμό όσο και σε δεύτερο βαθμό τιμωρήθηκε από το πειθαρχικό συμβούλιο της υπηρεσίας του με αργία και απόλυση.

Σημειώνεται ότι συνολικά περισσότεροι από 900 υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα επιστρέφουν στις θέσεις τους, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αμηχανία και να αναζητά τρόπους ώστε να «παγώσει» την επιστροφή των υπαλλήλων που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα ή έχουν καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, χάρη στο νόμο Κατρούγκαλου, η πόρτα του Δημοσίου ανοίγει ξανά για δημόσιους υπάλληλους που κατηγορούνται ακόμα και με βαριά εγκλήματα, ενώ συνεπάγεται αυτομάτως ότι μισθοδοτούνται ή συνταξιοδοτούνται κανονικά, σαν να μην είχαν διαπράξει το παραμικρό αδίκημα.

Eπειδή ωστόσο το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ετοιμάζεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση.

Ειδικότερα οι πληροφορίες λένε ότι σε συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης με το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή έγινε γνωστό ότι θα υπάρχει ρύθμιση με την οποία θα επιβάλλεται αυτοδίκαιη αργία στους υπαλλήλους του Δημοσίου για τους οποίους υπάρχει αμετάκλητη δικαστική παραπομπή για κακουργήματα αλλά και για άλλα αδικήματα όπως αυτά της υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, απιστίας περί την υπηρεσία καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Ο αναπληρωτής υπουργός μάλιστα ανακοίνωσε την απόφαση σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη βελτίωση του πειθαρχικού δικαίου ώστε να εξισορροπείται – όπως είπε- το δημόσιο συμφέρον με το τεκμήριο της αθωότητας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου