ΤΟΠΙΚΑ

Φύλακες άγγελοι ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΟ 2ο ΕΠΑΛ Ν. ΙΩΝΙΑΣ

φύλακες-άγγελοι-καθηγητεσ-στο-2ο-επαλ-ν-222491

«Αγρυπνούν» στο πλευρό των μαθητών τους, εντοπίζουν προβλήματα και παρεμβαίνουν

Είναι οι φύλακες άγγελοι του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. Πρόκειται για τέσσερις καθηγητές του σχολείου που απαρτίζουν την πρότυπη ομάδα κοινωνικής μέριμνας μαθητών, που φέτος θεσμοθετήθηκε επίσημα, ατύπως όμως λειτουργεί τις τρεις τελευταίες σχολικές χρονιές. Το πρόβλημα του υποσιτισμού των 16 μαθητών, αλλά και περιστατικά bullying ακόμη και ενδοοικογενειακής βίας, εντοπίστηκαν από τους συγκεκριμένους καθηγητές που «αγρυπνούν» στο πλευρό των μαθητών τους εντοπίζοντας προβλήματα και παρεμβαίνοντας για τη λύση τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η πρωτοβουλία για τη σύσταση της πρότυπης ομάδας κοινωνικής δράσης μέσα στα σχολεία, ανήκει στο Διευθυντή της σχολικής μονάδας Σωκράτη Σαβελίδη.

Οπως ανέφερε ο κ. Σαβελίδης, σε εποχή οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα μπαίνουν και μέσα στη σχολική οικογένεια που αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας. Οικονομικά προβλήματα, εξάρσεις βίας είναι τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σχολικές κοινότητες που έχουν απέναντί τους παιδιά – πολλές φορές και τα ίδια θύματα των κοινωνικών και οικονομικών καταστάσεων.

«Σε μεγάλα σχολεία, με πολλούς μαθητές όπως είναι το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, υπάρχει μεγάλη δυσκολία προσέγγισης του διευθυντή από τους μαθητές. Ενας διευθυντής κάνει λίγες ώρες μάθημα, άρα βρίσκεται λιγότερες ώρες κοντά στους μαθητές του. Οι καθηγητές όμως είναι πιο εύκολο να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα και να προσεγγίσουν με μεγαλύτερη ευκολία τους μαθητές», ανέφερε ο ίδιος.

Με διαίσθηση και την παρατήρηση

Στο πλαίσιο αυτό τις τρεις τελευταίες σχολικές χρονιές, στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, συστήθηκε και λειτουργεί ομάδα κοινωνικής μέριμνας των μαθητών. Φέτος μάλιστα, η ομάδα θεσμοθετήθηκε και επίσημα, με πράξη του συλλόγου των καθηγητών του σχολείου, που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία.

Ψυχή της ομάδας είναι τέσσερις καθηγητές του σχολείου, που όμως διατηρούν την ανωνυμία τους για να μπορούν να βρίσκονται στο πλευρό των μαθητών τους, όταν χρειαστεί χωρίς τα παιδιά να «στιγματίζονται» για το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ βρέθηκε μαζί με τους καθηγητές – φύλακες άγγελους των μαθητών. Οπως περιέγραψαν, ποτέ κάποιος μαθητής δεν τους προσέγγισε για να τους αναφέρει κάποιο οικογενειακό ή οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. «Εχουν αξιοπρέπεια, δύσκολα θα αναφερθούν στο πρόβλημα, ακόμη πιο δύσκολα θα το ομολογήσουν», είπαν.

Οι ίδιοι λειτουργούν με βάση την παρατήρηση και τη διαίσθηση. Παρατηρούν αλλαγές στη συμπεριφορά των μαθητών τους, τυχόν άρνηση να συμμετέχουν σε ομαδικές δράσεις όπως οι εκδρομές, πώς κινούνται μέσα στο σχολείο. «Πρέπει να είμαστε περισσότερο διαισθητικοί», ανέφερε καθηγήτρια.

Υποσιτισμός, bullying, ενδοοικογενειακή βία

Μέσα από την ομάδα κοινωνικής μέριμνας του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, αναδείχθηκε το πρόβλημα του υποσιτισμού των 16 μαθητών του σχολείου. Ο εντοπισμός του προβλήματος δεν ήταν εύκολος. Οι καθηγητές έπρεπε να παρατηρήσουν αν οι μαθητές φέρνουν κολατσιό από το σπίτι τους, αν πηγαίνουν στο κυλικείο, πώς προσεγγίζουν στο χώρο του κυλικείου, πριν πιστοποιήσουν το πρόβλημα που υπάρχει, την έκτασή του και πριν απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, που ήρθε και μάλιστα άμεσα.

Η ομάδα κοινωνικής μέριμνας είναι αυτή που φροντίζει για την παρακολούθηση και ενσωμάτωση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και βρίσκεται σε συνεργασία με το ΚΕΔΔΥ.

Καθηγητές επίσης ανακάλυψαν περιστατικά bullying μέσα στο σχολείο ή και μεμονωμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που δημιούργησαν ψυχολογικά προβλήματα στους μαθητές.

«Αοπλοι»

«Δυστυχώς δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Είμαστε εκπαιδευτικοί. Πολλές φορές μόνο εμπειρικά μπορούμε να χειριστούμε κάποια προβλήματα», αναφέρουν οι καθηγητές που ζητούν επιμόρφωση.

«Η ομάδα μέχρι στιγμής έχει πετύχει τα μέγιστα. Είναι αποτελεσματική, χρειάζεται όμως επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», σημειώνει ο κ. Σαβελίδης, ο οποίος ετοιμάζεται να παρέμβει με έγγραφό του στο υπουργείο Παιδείας για τη θεσμοθέτηση Ομάδων Κοινωνικής Μέριμνας των μαθητών σε όλα τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου