ΤΟΠΙΚΑ

Aπό τα ξημερώματα…για rapid test

aπό-τα-ξημερώματαγια-rapid-test-222483

Με τη Μαγνησία να ζει, όπως και η υπόλοιπη χώρα, στον ρυθμό της Ομικρον, εκατοντάδες πολίτες είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν τεστ, για να διαπιστώσουν εάν είναι θετικοί ή όχι στον κορονοϊό.

Οι πολίτες σπεύδουν στα σημεία ελέγχου που ανακοινώνει κάθε μέρα ο ΕΟΔΥ, είτε γιατί βγήκαν θετικοί σε self test, είτε γιατί ήρθαν σε επαφή με κρούσμα ή γιατί επιθυμούν απλά να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο… πριν τους «επισκεφτεί», αν συμβεί αυτό, η νέα παράλλαξη.

Ο φόβος και το άγχος οδηγεί πολλούς από τα ξημερώματα στην ουρά. Περιμένουν να ανοίξουν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, τα φαρμακεία και τα διαγνωστικά κέντρα όπoυ διενεργούνται rapid και PCR test.

Μεγάλη επίσης είναι η προσέλευση και στο Νοσοκομείο Βόλου. Πολίτες προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, είτε ως ύποπτα κρούσματα, είτε μετά από θετικό rapid test και ζητούν να ελεγχθούν.

Πλέον οι ουρές είναι καθημερινό φαινόμενο έξω από φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα ενώ το ίδιο ισχύει και για τα σημεία που κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν δωρεάν rapid test.

Στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στη Μαγνησία ημερησίως πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 1.000 δειγματοληψίες. Ο αριθμός δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν την εμφάνιση της «Όμικρον», είναι όμως αυξημένη σημαντικά η θετικότητα των τεστ και αυτό επιβεβαιώνει την υπερμετάδοση και τη διασπορά που υπάρχει στην κοινότητα, σύμφωνα με την υπεύθυνη των Κινητών Μονάδων σε επίπεδο Θεσσαλίας Ράνια Πινακά.

Πολλοί πάντως προτείνουν να παρατείνεται αυτές τις ημέρες η παραμονή των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και τις απογευματινές ώρες, πράγμα που ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο, καθώς το προσωπικό των ΚΟΜΥ είναι συγκεκριμένο αφενός και αφετέρου πρέπει να δίνει αναφορά κάθε απόγευμα στον ΕΟΔΥ για τα «θετικά», πριν ανακοινωθεί η επιδημιολογική εικόνα του τελευταίου 24ωρου.

Τέλος, αρκετοί από όσους περιμένουν στις σειρές ιδίως για ένα pcr test είτε έχουν συμπτώματα είτε ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το rapid test δείχνει αρνητικό αποτέλεσμα και αναγκάζονται να περιμένουν για τον μοριακό έλεγχο.

«Δεν υπάρχει επιστημονικός λόγος να περιμένουν οι πολίτες 2 – 3 ώρες σε μια ουρά… Το PCR να αφήνεται σε αυτούς που έχουν συμπτώματα, και παρότι έχουν συμπτώματα, βγαίνουν αρνητικά τα rapid» λένε οι ειδικοί.

Βέβαια για όσους είναι ανεμβολίαστοι και έχουν νοσήσει χρειάζεται να πιστοποιήσουν το θετικό αποτέλεσμα του rapid test με pcr, γεγονός όμως που αυξάνει τις ουρές έξω από τις δημόσιες δομές υγείας που ο έλεγχος γίνεται δωρεάν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου