ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων

σε-απόγνωση-οι-ιδιοκτήτες-τουριστικώ-222380

Δυσοίωνο το σκηνικό για τις οργανωμένες εκδρομές, με το 90% των προγραμματισμένων εορταστικών «αποδράσεων» να έχει ακυρωθεί, λόγω της μετάλλαξης Ομικρον που καλπάζει. Σε απόγνωση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και λεωφορείων, ζητούν τη στήριξη της πολιτείας, δηλώνοντας αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Δεν πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες εκδρομές. Ο κόσμος δεν θέλει να ταξιδέψει, προτιμώντας να μεταβεί με το δικό του ΙΧ σε κάποιο κατάλυμα. Συνεχίζουμε να είμαστε σε απόγνωση και αναζητούμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε και τον φετινό χειμώνα» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γραμματέας του Σωματείου Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων και Γραφείων στη Μαγνησία Θανάσης Σιμώτας.

Καταιγισμό ακυρώσεων προκάλεσε η επέλαση της πανδημίας Ομικρον, διαψεύδοντας τις ελπίδες των επαγγελματιών για δουλειά κατά την εορταστική περίοδο. «Δυστυχώς, δεν υπήρξε δουλειά στις γιορτές. Ακυρώθηκαν σχεδόν όλες οι οργανωμένες εκδρομές. Με την καινούργια αυτή μετάλλαξη και τα πολλά κρούσματα να σημειώνονται, δυστυχώς αντιμετωπίζουμε για δύο συνεχόμενα χρόνια τα ίδια προβλήματα. Μηδέν έσοδα και πολλά έξοδα. Ελπίζαμε μήπως αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, αλλά δυστυχώς η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο» υπογραμμίζει ο κ. Σιμώτας.

Με την εορταστική περίοδο να εμφανίζει αρνητικό πρόσημο για τα τουριστικά λεωφορεία και γραφεία, δεν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες των επαγγελματιών του κλάδου, με το πρόβλημα της ρευστότητας να έχει καταστεί δυσβάστακτο για όλους. «Πιστεύουμε ότι και οι απόκριες δεν θα έχει διαφορετική εικόνα. Με τόσα κρούσματα κάθε μέρα, δεν χτυπάει τηλέφωνο, δεν υπάρχει δουλειά, δεν υπάρχει καμία κίνηση. Πλέον οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε συνέχεια έξοδα χωρίς έσοδα. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να ζητάμε υποστήριξη από το κράτος» τονίζει ο Θανάσης Σιμώτας.

Με τα προβλήματα να συσσωρεύονται, οι επαγγελματίες του κλάδου εναποθέτουν στην πολιτεία τις ελπίδες για επιβίωση. Πολλά τα αιτήματα που έχουν τεθεί υπόψη της κυβέρνησης, με τα περισσότερα να άπτονται οικονομικών θεμάτων. Βασικό αίτημα να συνεχιστεί τουλάχιστον για τέσσερις ακόμη μήνες η αποζημίωση που είχε δοθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020. «Εφόσον συνεχίζεται η μειωμένη πληρότητα που μας έχει επιβάλλει το κράτος, πρέπει να αποζημιωθούμε» τονίζει ο ίδιος.

Εξίσου βασικό το αίτημα για νέα επιδότηση, προκειμένου να στηριχθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις. «Το τουριστικό γραφείο δεν έχει λάβει τίποτα ως επιχείρηση, πέρα από τα οριζόντια μέτρα που είχαν λάβει όλες οι επιχειρήσεις, αλλά δεν έχει δουλέψει σχεδόν καθόλου τα δύο τελευταία χρόνια το οργανωμένη ταξίδι» επισημαίνει ο γραμματέας του Σωματείου Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Μαγνησίας.

Με τη μείωση των τελών κυκλοφορίας σε ποσοστό 50% να αποτελεί μια ανάσα για τον κλάδο, ζητούνται λύσεις για θεμελιώδη ζητήματα, προκειμένου να επιβιώσουν οι τοπικές επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου