ΤΟΠΙΚΑ

Ολοι εναντίον όλων στη ΝΔ για το φιάσκο της εκλογής προέδρου

ολοι-εναντίον-όλων-στη-νδ-για-το-φιάσκο-221401

Οι γαλάζιες κάλπες, οι οποίες στήθηκαν χθες και στη Μαγνησία, για την ανάδειξη νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, δεν άνοιξαν ποτέ. Η εκλογική διαδικασία οδηγήθηκε σε φιάσκο και κατέληξε σε αναβολή.

Στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, στο πρώην δημαρχείο Ν. Ιωνίας, καθώς και σε άλλα 17 σημεία, τα οποία είχαν προσδιοριστεί να λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα, η προσέλευση εκλογέων ξεκίνησε από νωρίς.

Οι κάλπες, όμως, αν και είχε προγραμματιστεί να δέχονται την ψήφο προτίμησης για το νέο πρόεδρο του κόμματος από τις 7 το πρωί, στάθηκε αδύνατο να ανοίξουν, καθώς το online σύστημα «κρέμασε». Αρκετοί από όσους θέλησαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα υποβλήθηκαν σε ταλαι- πωρία από την πολύωρη αναμονή έναρξης της διαδικασίας.

Οσο η ώρα περνούσε στα εκλογικά κέντρα της Μαγνησίας επικρατούσε συνωστισμός. Η ταλαιπωρία έδωσε τη θέση της στον εκνευρισμό και ο εκνευρισμός σε σκηνές έντασης.

Όταν γύρω στις 10 το πρωί αποδείχθηκε ότι το online σύστημα για τη διεξαγωγή των εκλογών δεν μπορούσε να αποκατασταθεί και ανακοινώθηκε η αναβολή των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, όλοι πάγωσαν.

Οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας ναυάγησαν και η αποτυχία διεξαγωγής τους οδήγησε σε πηγαδάκια, στα οποία κυριάρχησε η ένταση και ο προβληματισμός.

Από τα εκλογικά τμήματα της Μαγνησίας οι ψηφοφόροι αποχώρησαν απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι.

Στο Εργατικό Κέντρο Βόλου βρέθηκε από νωρίς και ο βουλευτής Χρ. Μπουκώρος, συνομιλώντας με φίλους και στελέχη του κόμματος. Ο ίδιος εμφανίστηκε πικραμένος και προβληματισμένος, ζητώντας να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι όσοι τις έχουν. Τα προβλήματα είχαν εντοπιστεί από προχθές στον τεχνικό έλεγχο που είχε γίνει, ενώ στην προσομοίωση της Τετάρτης δεν εξήχθη το συμπέρασμα ότι θα προκύψει τεχνικό πρόβλημα την Κυριακή.

Επίσης, μόλις προχθές χρειάστηκε να αντικατασταθούν περίπου 50 εκλογικοί αντιπρόσωποι. Από τη στιγμή που εκδηλώθηκαν τα τεχνικά προβλήματα αλλά και με την κορύφωσή τους που οδήγησε στην αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος, ήρθαν βροχή οι αντιδράσεις από τους υποψηφίους.

Κι ενώ, όπως αναγνωρίζεται πλέον από όλους στο κόμμα, η αποτυχία διεξαγωγής των εκλογών αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα στο γόητρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ζήτησε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ δήλωσε ότι το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε είναι απαράδεκτο και πλήγωσε την εικόνα και το κύρος της παράταξης. «Παρότι γνωρίζουμε τους υπεύθυνους, δεν είναι ώρα καταλογισμού ευθυνών. Προτείνω την άμεση σύγκληση, ακόμα και απόψε, του αρμόδιου οργάνου», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Στον πόλεμο απόδοσης ευθυνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτηση του γραμματέα του Κόμματος και προέδρου της ΚΕΦΕ, Ανδρέα Παπαμιμίκου και πρότεινε να αναλάβει προσωρινή πρόεδρος της ΝΔ η Μαριέττα Γιαννάκου.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε τις παραιτήσεις Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Ανδρέα Παπαμιμίκου, καθώς και συνάντηση των τεσσάρων υπο- ψηφίων για να συζητήσουν τις εξελίξεις.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για φιάσκο, για το οποίο υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, ενώ ύψωνε ταυτόχρονα ενωτικές κορώνες.

Η πλευρά Μεϊμαράκη «Ο καθένας μπορεί τώρα να θέλει να κάνει σπέκουλα πάνω στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί. Ο καθένας έχει τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Ανέφερε ότι τα επόμενα βήματα είναι το κόμμα, συντεταγμένα, με βάση το καταστατικό, να πάει στην επόμενη ημέρα.

Συντεταγμένα διευκρίνισε, σημαίνει, ότι θα συνεδριάσουν τα όργανα και θα πάρουν τις αποφάσεις. Ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου πρόσθεσε ότι ευθύνες έχουν όσοι είχαν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και υπενθύμισε ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης από την ώρα που κηρύχτηκαν οι εκλογές δεν ασχολήθηκε ποτέ με κανένα οργανωτικό ζήτημα, γιατί δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα βάσει καταστατικού. «Ευθύνες υπάρχουν σε όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και αυτές θα τις δούμε. Να ξεκαθαρίσω άλλη μια φορά ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει καμία σχέση με όσα συνέβησαν στην ΚΕΦΕ», πρόσθεσε. Χωρίς να κάνει δηλώσεις αναχώρησε στις 10:40 το πρωί από το κεντρικό ξενοδοχείο των Χανίων, στο οποίο είχε καταλύσει από προχθές το βράδυ ο πρόεδρος της Νέας Δη- μοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Είχε προηγουμένως ζητήσει την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Από νωρίς το πρωί, με απολογητικά μηνύματα στο Τwitter προς τον κόσμο της ΝΔ υποδέχθηκαν υποψήφιοι αρχηγοί το -μέχρι εκείνη την ώρα- κώλυμα στην έναρξη διαδικασίας ψηφοφορίας.

Αντιδράσεις στελεχών

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν από το πρωί χθες την τιμητική τους, λειτουργώντας ως δίαυλος άμεσης διοχέτευσης μηνυμάτων. Επείγουσα σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ και ο Βασίλης Κικίλιας είχε διατυπώσει νωρίτερα ανάλογο αίτημα σε δικό του «τιτίβισμα».

Στην εταιρία που ανέλαβε τις εκλογές επιρρίπτει ευθύνες η Συγγρού

Την εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, κατονομάζει ως υπεύθυνη για την αναβολή της διαδικασίας η Συγγρού.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εται- ρία δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις, καθιστώντας αδύνατη τη διεξαγωγή της διαδικασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ: «Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που εί- χε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται». «Να διαφυλαχθεί η ενότητα, εκλογή αρχηγού την άλλη Κυριακή»

Σε χθεσινή δήλωσή τους 100 στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν τα εξής: «Μετά τα σημερινά γεγονότα, σχετικά με τη διεξαγωγή εκλογών επιβάλλεται οι υποψήφιοι αρχηγοί της παράταξης να σταματήσουν τις αντιπαραθέσεις, οι οποίες πληγώνουν την εκλογική βάση και θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα. Να συνεχιστεί η διαδικασία, με τους ίδιους υποψήφιους αρχηγούς και με τη διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Επειδή είναι αδιανόητο να κληθούν οι οπαδοί και φίλοι της παράταξης να προσέλθουν για τρίτη Κυριακή, αν κάποιος από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 51%, να εκλεγεί Αρχηγός, εκείνος που θα έρθει πρώτος σε σταυρούς προτίμησης την επόμενη Κυριακή».

Σύγκληση της Κ.Ο. ζητούν 16 βουλευτές, ανάμεσά τους ο Χρ. Μπουκώρος

Δεκατέσσερις βουλευτές, μεταξύ και δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ, με επιστολή τους προς τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους και το γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Γιάννη Πλακιωτάκη, ζητούν την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Είναι υποχρέωσή μας ως βουλευτές της ΝΔ να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε εμείς την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας», αναφέρουν στο κείμενο της επιστολής.

Ολόκληρη η επιστολή των 16 μελών της ΚΟ της ΝΔ έχει ως εξής:

«Προς τους υποψήφιους Προέδρους της Ν.Δ. κ. Άδωνι Γεωργιάδη, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα

Προς τον Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γιάννη Πλακιωτάκη

Θέμα: Σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Μετά τα όσα δυσάρεστα και προσβλητικά για την ιστορία και τις αρχές της παράταξής μας, συ- νέβησαν σήμερα, και την προφανή αδυναμία της ΚΕΦΕ να ανταπεξέλθει στην αποστολή της διασφαλίζοντας την ομαλότητα αλλά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ζητώ την άμεση σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεδο- μένου ότι είναι υποχρέωση μας, ως Βουλευτές της Ν.Δ. να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε εμείς την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Με εκτίμηση,

  1. Λευτέρης Αυγενάκης
  2. Γεράσιμος Γιακουμάτος
  3. Νίκος Παναγιωτόπουλος
  4. Αθανάσιος Δαβάκης
  5. Θεόδωρος Φορτσάκης
  6. Μαρία Αντωνίου
  7. Χρήστος Μπουκώρος
  8. Κωνσταντίνος Βλάσσης
  9. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος
  10. Στέργιος Γιαννάκης
  11. Γιώργος Γεωργαντάς
  12. Ελίζα Βόζεμπεργκ
  13. Βασίλης Γιόγιακας
  14. Μαρία Σπυράκη
  15. Γιώργος Κασαπίδης
  16. Χρήστος Κέλλας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου