ΤΟΠΙΚΑ

Ελενα Ράπτη: Ενα στα πέντε παιδιά θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

ελενα-ράπτη-ενα-στα-πέντε-παιδιά-θύμα-σ-221387

Ένα στα πέντε παιδιά έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης αναφέρει η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Ελενα Ράπτη, σε συνέντευξή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή τη σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου και αφορά στην πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Έλενα Ράπτη, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ηγείται της καμπάνιας στην Ελλάδα για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Η σημερινή εκδήλωση στον Βόλο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για γονείς και παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών να μάθουν όλα τα μυστικά για την αποκρυπτογράφηση αυτού του ύπουλου και επικίνδυνου κώδικα, δημιουργώντας μια σύγχρονη ασπίδα για τη δική τους προστασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται εκδήλωση τέτοιας έκτασης στον Βόλο. Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, η βουλευτής μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

-Κυρία Ράπτη ποιο το αντικείμενο της εκδήλωσης;

Η εκδήλωση αφορά στην πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Τα τελευταία 4 χρόνια συντονίζω στην Ελλάδα την καμπάνια ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όταν ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, τότε πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίηση το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Δική μου αποστολή είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης μου παρέχει συγκεκριμένα εργαλεία ενημέρωσης προκειμένου να περάσουν όλα τα χρήσιμα μηνύματα σε γονείς και παιδιά. Αυτά είναι: το DVD της ιστορίας κινουμένων σχεδίων «To Μυστικό της Νίκης», το παιδικό παραμύθι «Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ», το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς καθώς και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας».

-Γιατί πρέπει να την παρακολουθήσουν γονείς και παιδιά δημοτικού σχολείου;

Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» ανήκει στο ευρύτερο πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που ονομάζεται «Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά». Τα μηνύματα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 8 – 10 ετών. Είναι σημαντικό τα παιδιά να ενημερωθούν προκειμένου να αποφύγουν μια κατάσταση που μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια τους. Οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τον κανόνα του εσώρουχου, για τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό, ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα, το δώρο από τη δωροδοκία. Όλα αυτά θα αναπτύξουμε με απλά και κατανοητά λόγια το Σάββατο 25 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα Domotel Xenia Βόλου.

-Σε τι διαφέρει από ομιλίες με το ίδιο αντικείμενο;

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» θα προβληθούν ενημερωτικά βίντεο του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ελληνικής καμπάνιας και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Με ευχάριστο και οπτικοακουστικό τρόπο θα φροντίσουμε ώστε μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν απλούς κανόνες που θα κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή, αλλά παράλληλα θα δώσουν τη δυνατότητα στους γονείς να καταλάβουν πότε η συμπεριφορά ενός ανθρώπου από το οικείο, στενό, οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού έχει ως στόχο να το βλάψει ώστε να παρέμβουν. Θα βοηθήσουμε τους γονείς να φτιάξουν το δίκτυο της ασφάλειας του παιδιού τους, να είναι προσεκτικοί και δεκτικοί σε όσα έχει να τους εμπιστευτεί ένα παιδί, και εν τέλει να ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση στην οποία θα υποπτευθούν σεξουαλική κακοποίηση. Στο πλευρό μας η κυρία Σοφία Κουσίδου, προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, που θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το προφίλ του δράστη, καθώς και για τα συναισθήματα ενός παιδιού θύματος που επιλέγει να σπάσει τη σιωπή του.

-Σε πόσες περιοχές της χώρας έχει γίνει και ποια τα αποτελέσματα;

Μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 400 δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε συνεργαστεί με την Εκκλησία της Ελλάδος, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Τμήμα προστασίας Ανηλίκων, την τοπική αυτοδιοίκηση, τον ΣΕΓΑΣ, το Υπουργείο Παιδείας, το Παρατηρητήριο για την πρόληψη της βίας και του σχολικού εκφοβισμού και άλλους φορείς. Στόχος της περιοδείας είναι να γνωρίσει κάθε παιδί τον κανόνα του εσώρουχου. Στόχος μας είναι να προλάβουμε το «κακό» αλλά να βοηθήσουμε και τα παιδιά θύματα να βρουν το θάρρος να μιλήσουν ώστε να γλυτώσουν από τον εφιάλτη που ζουν.

-Ποιοι τη συνδιοργανώνουν;

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου και την εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ».

Σήμερα στις 6 μ.μ. η εκδήλωση στο Ξενία Βόλου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Ξενία Βόλου.

Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Ελενα Ράπτη, θα είναι βασική ομιλήτρια στην εκδήλωση της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου, με θέμα «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης».

Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει η Σοφία Κουσίδου, Αστυνόμος Α΄, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και η Εύα Γεράση, Ψυχίατρος παίδων και εφήβων, MD, MSc.

H είσοδος είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου