ΤΟΠΙΚΑ

Στο περιφερειακό συμβούλιο επερώτηση της ΛΑΣ για το LNG στο λιμάνι του Βόλου

στο-περιφερειακό-συμβούλιο-επερώτησ-22116

Να τοποθετηθεί η περιφερειακή αρχή για την κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης LNG στο λιμάνι του Βόλου ζητεί η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας που έχει καταθέσει σχετική επερώτηση για το θέμα, η οποία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας μεθαύριο Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τη ΛΑΣ Θεσσαλίας το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί η επένδυση, ελλοχεύει τον κίνδυνο να μετατραπεί ο Βόλος σε κόμβο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Δεν πρόκειται απλά για έναν ακόμη Σταθμό Αποθήκευσης, Αεριοποίησης ΥΦΑ -LNG. Αφορά ακόμη ένα κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας του λεγόμενου Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου, με στόχο τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού καυσίμου, προσφέροντας «εναλλακτικές» διαδρομές. Διαδρομές, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, γιατί εξυπηρετούν τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων απέναντι σ’ αυτά της Ρωσίας και της Κίνας, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η ΛΑΣ επίσης εκτιμά ότι «η εγκατάσταση πλωτής εξέδρας του σταθμού αποθήκευσης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου στο λιμάνι του Βόλου, προβλέπεται να λειτουργεί λίγες εκατοντάδες μέτρα από την ακτή, δίπλα σε περιοχή με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, λαϊκών κατοικιών, σχολείων και εργασιακών χώρων» εμπεριέχει θέματα ασφάλειας, «αφού μπορεί να μετατραπεί σε «πυριτιδαποθήκη», καθώς στην ιστορία διαχείρισης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, έχουν καταγραφεί πολλά δυστυχήματα εξαιτίας πυρκαγιών, εκρήξεων, προσκρούσεων, αστοχίας στην κατασκευή δεξαμενών και του συστήματος μετάγγισης».

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί ακόμη μία επερώτηση της ΛΑΣ που αφορά στους απλήρωτους υπαλλήλους- αξιολογητές των επενδυτικών προτάσεων των προγραμμάτων «Επανεπενδύω στη Θεσσαλία» και «Επενδύω στη Θεσσαλία».

Στην ημερήσια διάταξη επίσης περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν στο πλανόδιο εμπόριο, την προμήθεια απινιδωτών που θα διατεθούν σε διάφορους συλλόγους κ.ά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου