ΤΟΠΙΚΑ

Αξέχαστη εμπειρία στη Νυρεμβέργη

αξέχαστη-εμπειρία-στη-νυρεμβέργη-2210

Για μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου – Επισκέφθηκαν σχολείο όπου διδάσκεται το μάθημα των αρχαίων Ελληνικών

Στη Νυρεμβέργη της Βαυαρίας στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής μαθητών ταξίδεψαν 12 μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Βόλου. Η επίσκεψη έγινε μετά από πρόσκληση του Melanchthon Gymnasium της Νυρεμβέργης, ένα σχολείο που άρχισε να λειτουργεί το 1526, είναι ίσως από τα παλαιότερα της Ευρώπης, το παλαιότερο Γυμνάσιο της Γερμανίας και όπου διδάσκεται το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Οι Βολιώτες μαθητές φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Γερμανών μαθητών του Γερμανικού σχολείου και οι συνοδοί καθηγητές διέμειναν σε πανσιόν του δήμου της Νυρεμβέργης. Το ταξίδι έγινε μέσω Μονάχου με πτήση της LUFTHANSA από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Η εμπειρία τόσο των μαθητών όσο και των συνοδών καθηγητών τους ήταν μοναδική. Η φιλοξενία που δέχτηκαν τα παιδιά μας από τους Γερμανούς νέους φίλους τους και τους γονείς τους ήταν εξαιρετική! Αρκεί να σημειώσουμε ότι στο τέλος αποχαιρετίστηκαν με μεγάλη συγκίνηση και πολλές υποσχέσεις για γρήγορο αντάμωμα. Με ένα πρόγραμμα αρκετά «πυκνό» είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Γερμανικό Σχολείο, να παρακολουθήσουμε μαθήματα μέσα σε τάξεις, να πάρουμε μια ιδέα για το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας και για τον τρόπο διδασκαλίας. Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πόσο αγαπούν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της οι Γερμανοί πολίτες και πόσο συναισθάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι Έλληνες. Αρκεί να σημειώσουμε ότι τόσο στην είσοδο του σχολείου όσο και στους διαδρόμους του ο Ελληνικός πολιτισμός είναι παρών με αντίγραφα αρχαίων ανάγλυφων παραστάσεων και ζωγραφισμένες παραστάσεις της σύγχρονης Ελλάδας. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να κάνουμε μια παρουσίαση για την Ελληνική Γλώσσα και να αποδείξουμε τη συνέχεια της γλώσσας μας από την αρχαιότητα έως σήμερα. Είχαν ακόμα την ευκαιρία οι μαθητές μας με την καθοδήγηση της κας Χρηστίδη, Γυμνάστριας του Σχολείου μας, να διδάξουν στους Γερμανούς μαθητές, στους γονείς τους και στους καθηγητές τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς σε μια βραδιά που θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη. Εκτός από το Melanchthon Gymnasium επισκεφτήκαμε το Ελληνικό Γυμνάσιο της Νυρεμβέργης, όπου οι μαθητές των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις.

Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος που έγινε από κοινού με το Γερμανικό Σχολείο επισκεφτήκαμε το μαγευτικό Ρότενμπουργκ, μια παραμυθένια πόλη της Βαυαρίας, γνωρίσαμε τη φύση της με μια εκδρομή στην εξοχή της περιοχής και περπατήσαμε στη Νυρεμβέργη, όπου επισκεφτήκαμε τη Μεσαιωνική πόλη με τους Ναούς της, τις πλατείες και το κάστρο. Είχαμε την μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούμε το Μουσείο Τεκμηρίωσης και να δούμε από κοντά το χώρο όπου έγινε η δίκη της Νυρεμβέργης και με την ευκαιρία αυτή να μιλήσουμε με τα παιδιά για μια από τις πιο μαύρες στιγμές της Ευρωπαϊκής ιστορίας του 20ου αιώνα. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια παράσταση στην όπερα της Νυρεμβέργης, το μιούζικαλ «kiss me, Kate» που στηρίζεται στην κωμωδία του Σαίξπηρ «η στρίγγλα που έγινε αρνάκι». Η όπερα της Νυρεμβέργης είναι μια από τις ωραιότερες όπερες της Ευρώπης και σίγουρα η ωραιότερη της Γερμανίας.

Ανεξάρτητα από το κοινό πρόγραμμα οι μαθητές μας με τις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν επισκέφτηκαν και άλλα αξιοθέατα, όπως το Ζωολογικό κήπο, το Εθνικό Μουσείο Γερμανισμού, το χώρο όπου έκανε τις μεγάλες συγκεντρώσεις του ο Χίτλερ, ή έκαναν μικρές γιορτές όλοι μαζί από σπίτι σε σπίτι.

Ο ενθουσιασμός των μαθητών μας εκδηλώθηκε πολλές φορές από την επιστροφή μας και μετά με αποκορύφωμα κατά την ημέρα εκδηλώσεων του σχολείου, όπου είπαν στους συμμαθητές τους ότι η εμπειρία ήταν η καλύτερη της μέχρι τώρα ζωής τους, δυστυχώς όμως κράτησε λίγο, ότι οι απλοί πολίτες της Γερμανίας είναι φιλόξενοι και λατρεύουν την Ελλάδα και τους Έλληνες, ότι πέρασαν στιγμές αξέχαστες και συνέστησαν στους συμμαθητές τους να μη χάσουν αυτή την ευκαιρία στο μέλλον.

Οι εντυπώσεις και οι εικόνες που φέραμε μαζί μας από αυτό το ταξίδι και τη φιλοξενία που δεχτήκαμε είναι ανεπανάληπτες. Οι μαθητές μας κατάλαβαν πόσο μεγάλη και σημαντική κληρονομιά κουβαλούν, η οποία αναγνωρίζεται από άλλους λαούς και διδάσκεται στα σχολεία τους, και πόσο περήφανοι πρέπει να νοιώθουν γι’ αυτό. Περιμένουμε όλοι μας τη επίσκεψη των Γερμανών μαθητών και των καθηγητών τους στο δικό μας Σχολείο και τη δική μας πόλη το Φθινόπωρο και ευχόμαστε να είμαστε όλοι καλά για να τους υποδεχτούμε, να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία τους και να συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα που αρχίσαμε φέτος!

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι:

Από τη Γ’ Γυμν.

  • Αθανασίου Βασίλης
  • Ανανιάδης Παύλος
  • Βαδαρλής Άγγελος
  • Γαλανός Νικόλαος
  • Γερμάνης Μανώλης
  • Ευσταθίου Νίκη
  • Ηλιόπουλος Δαυίδ
  • Καρανάσιου Αλίκη
  • Μαυρομάτης Γιώργος
  • Σταμούλος Αλέξανδρος
  • Από τη Β’ Γυμνασίου
  • Γαρυφαλλογιάννη Δήμητρα
  • Τσουλκανάκης Μάριος

Και οι συνοδοί καθηγητές ήταν οι:

  • Μπαϊραμη Φωτεινή, φιλόλογος, υποδιευθύντρια του σχολείου
  • Μελαχροινάκη Κατερίνα, καθηγήτρια Γερμανικών
  • Χρηστίδη Ελένη, γυμνάστρια και Εκπρόσωπος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου