ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση της ζήτησης αγχολυτικών στον Βόλο

αύξηση-της-ζήτησης-αγχολυτικών-στον-β-218997

Στο φαρμακείο της φύσης, αλλά και στους ειδικούς στρέφονται αρκετοί Βολιώτες, καθώς το άγχος και οι κρίσεις πανικού «χτυπούν κόκκινο». Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των βοτάνων που προσφέρουν χαλάρωση από το καθημερινό στρες και ταυτόχρονα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, δίνει το στίγμα των αρνητικών επιπτώσεων που έχει στην ψυχολογία των πολιτών, η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί, ως απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Εξαρση παρουσιάζουν, τελευταία, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιψυχωσικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο φαρμακοποιός Γιώργος Κατσιόπουλος. Οι λόγοι για τους οποίους παρατηρείται το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πολλοί, με κυρίαρχη την ανάγκη αρκετών Βολιωτών, οι οποίοι βιώνουν το στρες της οικονομικής ύφεσης στην τσέπη και την ψυχολογία τους, να αναζητήσουν την συνδρομή των ειδικών, για να αλλάξει η διάθεσή τους.

Οι ηλικίες των ανθρώπων που ζητούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα ποικίλουν, με έμφαση, ωστόσο, στις νεώτερες και μέσες ηλικίες, που είναι οι πλέον παραγωγικές. «Συνήθως, είναι άτομα που σφύζουν από ζωντάνια και ενεργητικότητα, αλλά παρόλα αυτά, δεν έχουν την ανάλογη ψυχολογία για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα. Ορισμένοι ανοίγονται, μιλούν για το πρόβλημά τους και ζητούν πληροφορίες γύρω από τα φάρμακα και την κατάστασή τους» επισημαίνει ο κ. Κατσιόπουλος, ενώ προσθέτει ότι «νέοι άνθρωποι, ως επί το πλείστον, αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που βιώνουν».

Στα βότανα έχουν στραφεί, παράλληλα, αρκετοί Βολιώτες, επιλέγοντας βραδινά ροφήματα που χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα, προκειμένου να αποβάλουν το στρες της μέρας.

«Εχει αυξηθεί πολύ η κατανάλωση βοτάνων, που προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία. Είναι αλήθεια ότι πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους και επιλέγουν βότανα όπως η βαλεριάνα, η πασιφλόρα, το τίλιο, ο λυκίσκος, το χαμομήλι, η λουίζα. Γενικώς, υπάρχει μια αυξητική τάση που ενισχύεται καθημερινά, από τότε που ξεκίνησε η κρίση», αναφέρει ο Νίκος Πανουτσόπουλος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με βότανα και αρωματικά.

Η συνήθης ηλικιακή ομάδα ήταν μέχρι πρότινος 50 ετών και άνω, αλλά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ζήτηση βοτάνων με χαλαρωτική δράση και από τις νεώτερες ηλικίες, 20 ή και 30 ετών.

Ο κ. Πανουτσόπουλος εκφράζει τον προβληματισμό του, ενώ τονίζει ότι «ο κόσμος δεν ζει πλέον ήρεμα. Μπορεί να γελάει, να έχει μια καλυμμένη εικόνα, αλλά κατά βάθος, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, το οποίο επιτείνεται».

Κρίσεις πανικού και καταθλιπτικά επεισόδια

«Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, ο κόσμος είναι ζορισμένος. Δεν πρόκειται απλά για μια διαταραχή, αλλά για μια κατάσταση που δημιουργήθηκε δικαιολογημένα, λόγω της κρίσης», αναφέρει από την πλευρά της, η ψυχολόγος Μαρία Τόπα.

Οι κρίσεις πανικού και τα καταθλιπτικά επεισόδια, αποδεικνύουν το μέγεθος της επιβάρυνσης που υφίσταται η ψυχολογία του κόσμου. «Τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου είναι μεγάλα, σε κοινωνικό και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς πολλοί αναλογίζονται τις πολυτέλειες του παρελθόντος, που δεν υπάρχουν πλέον. Προσγειωθήκαμε απότομα και πολύ γρήγορα, γιατί δεν ήμασταν έτοιμοι να δεχτούμε αυτή την αλλαγή και αναμφίβολα, πολλοί αντιμετωπίζουν πολύ πρακτικά προβλήματα», υπογραμμίζει η ίδια.

«Υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν τα μαγαζιά τους, χρωστάνε στο μανάβη, στον κρεοπώλη, δεν έχουν χρήματα για τα φροντιστήρια των παιδιών τους, δεν έχουν βενζίνη για να μετακινηθούν. Ολα αυτά είναι πραγματικά προβλήματα. Εχει επιβαρυνθεί η ψυχολογία του κόσμου, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι οι άνθρωποι που είναι εκ φύσεως στενάχωροι, είναι πιο ευάλωτοι, πλέον, στις ψυχικές διαταραχές», αναφέρει η κ. Τόπα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου