ΤΟΠΙΚΑ

Ελενα Ράπτη: «Μάθετε στο παιδί σας τον κανόνα του εσώρουχου»

ελενα-ράπτη-μάθετε-στο-παιδί-σας-τον-κ-218960

Τον «κανόνα του εσώρουχου» ως βασικό τρόπο προστασίας των παιδιών για να μην πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, γνώρισαν γονείς στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου και της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», με θέμα «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης».

Δεκάδες γονείς κατέκλυσαν με την παρουσία τους το Σάββατο το απόγευμα, την αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Ξενία Βόλου, όπου μίλησε η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», Ελενα Ράπτη.

Την βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Χρ. Μπουκώρος εξήρε μεταξύ άλλων το έργο που έχει να παρουσιάσει η Ελενα Ράπτη, ως συντονίστρια της εκστρατείας ενημέρωσης για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Υπογράμμισε επίσης, πως αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο, ο ίδιος πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει από την Έλενα Ράπτη να διοργανωθεί μία ενημερωτική εκδήλωση στο Βόλο και παρατήρησε πως, η πρόληψη είναι το Α και το Ω προκειμένου να αποφεύγονται τέτοια κρούσματα.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, καθώς επίσης ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Ηλίας Κουτσερής, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στη συμβολή του βουλευτή Χρ. Μπουκώρου, για να διοργανωθεί η χθεσινή εκδήλωση, επισημαίνοντας παράλληλα πως βρίσκεται πάντα δίπλα στην Ένωση, συνδράμοντας στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Η ενημέρωση είναι επιβεβλημένη

«Η κοινωνία θα πρέπει να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί πάνω στο ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών προκειμένου να μπορέσει να τα προστατεύσει», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ράπτη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Ράπτη μύησε τους γονείς στον «κανόνα του εσώρουχου». Όπως τόνισε η προστασία των ανηλίκων είναι ευθύνη των ενηλίκων. «Μάθετε στο παιδί σας τον κανόνα του εσώρουχου. Στα πέντε σημεία του κανόνα το παιδί μαθαίνει και ξέρει ότι το σώμα του, του ανήκει, άρα δεν επιτρέπει να το αγγίζει κανείς χωρίς τη δική του συγκατάθεση, υπάρχει το καλό (αποδεκτό) και κακό άγγιγμα, όπως και τα καλά και κακά μυστικά. Μυστικά που προκαλούν άγχος, αμηχανία, φόβο, ντροπή δεν πρέπει να μένουν μυστικά και γι’ αυτό πρέπει να διαμορφώνεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης στο παιδί για να θέλει και να μπορεί να μιλήσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επέστησε την προσοχή των γονέων σε εκφράσεις και αντιδράσεις των παιδιών σε σχέση με την απροθυμία τους να συναντηθούν με κάποια πρόσωπα, ακόμη και του άμεσου περιβάλλοντος.

Η ομιλία της κ. Ράπτη συνοδεύτηκε από προβολή βίντεο. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε η Σοφία Κουσίδου, Αστυνόμος Α΄, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για το προφίλ του δράστη, καθώς και για τα συναισθήματα ενός παιδιού θύματος που επιλέγει να σπάσει τη σιωπή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου