ΤΟΠΙΚΑ

Γεννητούρια με απρόοπτα στη Μαιευτική

γεννητούρια-με-απρόοπτα-στη-μαιευτικ-217893

Εκτακτη κατάσταση κλήθηκε να διαχειριστεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη Γυναικολογική – Μαιευτική Κλινική στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, προχθές, ανήμερα των Θεοφανίων.

Μία νεαρή γυναίκα, 29 χρόνων, έγκυος στον μήνα της, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, με πόνους τοκετού.

Η 29χρονη είναι τριπλά εμβολιασμένη. Στο πλαίσιο των όσων προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο του Νοσοκομείου Βόλου υποβλήθηκε σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού. Λίγο αργότερα η 29χρονη και η οικογένειά της ενημερωνόταν ότι η ετοιμόγεννη ήταν «θετική» στον κορονοϊό. Η ίδια δήλωσε ότι δεν είχε κανένα σύμπτωμα. Πιθανολογείται ότι είναι ασυμπωματική και επειδή είναι εμβολιασμένη είχε πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, με αποτέλεσμα να μην αισθάνεται κάτι.

Στο Νοσοκομείο σήμανε συναγερμός. Γιατροί και μαίες στη Γυναικολογική- Μαιευτική Κλινική προετοιμάστηκαν για να αντιμετωπίσουν το περιστατικό, με βάση τα όσα προβλέπει ο ΕΟΔΥ σε ανάλογες περιπτώσεις.

Η νεαρή γυναίκα γέννησε το πρώτο μωράκι της, ένα υγιές κοριτσάκι, 3,5 κιλά, με καισαρική. Το μωρό είναι καλά στην υγεία του και αναμένεται το αποτέλεσμα του τεστ, για να διαπιστωθεί εάν είναι κι εκείνο θετικό ή όχι. Παραμένει στο τμήμα πρόωρων νεογνών του Νοσοκομείου Βόλου. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ στο νεογνό θα γίνουν δύο μοριακά τεστ για να διαπιστωθεί, αν έχει προσβληθεί ή όχι από τον κορονοϊό. Είναι πάντως πολύ καλά στην υγεία του, όπως και η 29χρονη μητέρα, η οποία νοσηλεύεται προληπτικά σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διασποράς του ιού.

Ειδική γραμμή για τις εγκύους

Σημειώνεται πως για την ενημέρωση των εγκύων αναφορικά με τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή, η «ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ» (τηλ 2132039142), που λειτουργούν η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΕΕΟΠΑΑΥ), σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ.

Η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης των εγκύων λειτουργεί από 1-12-21 και ώρες 10.00-18.00 και δέχεται διάφορα ερωτήματα για τους εμβολιασμούς.

Οι γιατροί συνιστούν πως μετά την εμφάνιση και του νέου στελέχους Όμικρον, είναι επιτακτικός ο πλήρης εμβολιασμός των εγκύων πριν το τρίτο τρίμηνο της κύησης, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και το έμβρυο που κυοφορούν.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου