ΤΟΠΙΚΑ

Εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται ελέω… ενός λογισμικού

εργαζόμενοι-ταλαιπωρούνται-ελέω-εν-217821

Το μαρτύριο της σταγόνας βιώνουν όσοι εργάστηκαν στο εξωτερικό και ψάχνουν τα ένσημά τους

Το μαρτύριο της σταγόνας βιώνουν εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται προ των πυλών της σύνταξης, είχαν όμως την ατυχία… να απασχοληθούν και εκτός από την Ελλάδα, στο εξωτερικό. Μεταβαίνουν στον ΕΦΚΑ Βόλου και αποχωρούν με άδεια χέρια. Εξαιτίας της μη ηλεκτρονικής σύνδεσης του κεντρικού πληροφοριακού συστήματος με το σύνολο των χωρών με τις οποίες υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι αποφάσεις συνταξιοδότησης εκδίδονται με καθυστέρηση περισσότερο των δύο χρόνων.

Όταν ο ενδιαφερόμενος να συνταξιοδοτηθεί, εκτός από την Ελλάδα, έχει χρόνο ασφάλισης σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να γίνει συνυπολογισμός των ενσήμων του, ώστε να καθοριστεί μετά το ποσό της σύνταξης που δικαιούται να λάβει και το οποίο υπολογίζεται από τον ΕΦΚΑ με βάση ότι ισχύει στην ελληνική νομοθεσία.

Για την εξυπηρέτηση μάλιστα των εν δυνάμει συνταξιούχων μάλιστα έχουν υπογραφεί συμφωνίες Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ των μελών- Κρατών, οι οποίες όμως όπως δείχνουν τα πράγματα «σκοντάφτουν» στη διαδικασία.

«Βρέθηκα στο ΙΚΑ Βόλου για προσωπική μου υπόθεση που έχει σχέση με τον χρόνο απασχόλησης μου στην Γερμανία. Χρειαζόμουν μία υπογραφή και τέλος, ώστε να σταλεί ευρωπαϊκό έντυπο στον ασφαλιστικό μου φορέα στην αλλοδαπή και να αναγνωριστεί η ασφάλισή μου στην ξένη χώρα.

Ρώτησα τον υπάλληλο ποιος είναι ο αναμενόμενος χρόνος ώστε να αναγνωριστεί και να πάρει την σύνταξη κάποιος πού εργάστηκε στην αλλοδαπή και ο υπάλληλος με απάντησε με κάθε ειλικρίνεια τα εξής: «Από το ΙΚΑ σε 5 με 6 μήνες το αργότερο. Εάν εμπλέκεται και η αλλοδαπή χώρα 2 με 3 χρόνια. Όταν τον ρώτησα γιατί, μου εξήγησε πως εδώ και τρία χρόνια περιμένουν ένα λογισμικό για να συνδεθεί με το εξωτερικό. Δεν πίστευα αυτό που άκουγα. Δεν είναι δυνατόν να υφίσταται τέτοια ταλαιπωρία ένας πολίτης», είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με παράπονο ο Τ.Σ. μισθωτός που ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Στη νιότη του εργάστηκε στη Γερμανία και τώρα που επιθυμεί να συγκεντρώσει τα χαρτιά του για να συνταξιοδοτηθεί, συνειδητοποίησε πως η διαδικασία θα είναι δαιδαλώδη και χρειάζονται γερά νεύρα, εξαιτίας ενός λογισμικού… που δεν έχει η αρμόδια υπηρεσία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου