ΤΟΠΙΚΑ

Παρέδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς ~ Το 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας αφετηρία εκστρατείας ενημέρωσης

παρέδωσαν-μαθήματα-ανθρωπιάς-το-3ο-γυμ-2180

Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίουέδειξαν το δρόμο για έναν κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο, με σεβασμό στη διαφορετικότητα

«Η αναπηρία είναι διαφορετικότητα – Η διαφορετικότητα είναι δικαίωμα». Ηταν το μήνυμα που εξέπεμψε η πρώτη εκδήλωση ευαισθητοποίησης μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω βιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας από μέλη του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος».

Μετά τις εισηγήσεις των μελών του «Ιππόκαμπου», οι απορίες και οι ερωτήσεις των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου, ήταν αφοπλιστικές και καίριες: Εξυπηρετείστε από τα δημόσια κτήρια; Γίνεστε δέκτες ρατσιστικών συμπεριφορών; Πώς αισθάνεστε όταν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ένα κατάστημα ή σε μια υπηρεσία; Πώς είναι η καθημερινότητά σας και τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε γενικότερα;

Ουσιαστικά χθες από το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος», μέσω του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, έγινε η αρχή μιας εκστρατείας ενημέρωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγωγής Υγείας».

Η στάση της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία είναι σε γενικές γραμμές αρνητική και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία με οίκτο, απόρριψη και δεν προσπαθούν να συνάψουν σχέσεις μαζί τους, περιέγραψαν μιλώντας στους μαθητές τα μέλη του «Ιππόκαμπου».

Επισήμαναν στους μαθητές ότι δεν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ αναπήρων και μη, ενώ ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι διάχυτος, τονίζοντας παράλληλα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους είναι η αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντί τους.

«Η διαφορετικότητα αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Η ποικιλία είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του κόσμου που μας περιβάλλει», τόνισε προς τους μαθητές ο πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος» Κωνσταντίνος Κουσουτζής, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για το θέμα της αναπηρίας, για την προώθηση της αρχής ότι η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, για την εμπέδωση στη συνείδηση των παιδιών ότι η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη δημιουργία θετικών στάσεων των παιδιών απέναντι σε αυτά τα θέματα.

«Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα για εμάς και πραγματικά οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας έδειξαν το δρόμο», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Πέτρος Μπέλλος. «Τα παιδιά», πρόσθεσε ο ίδιος, «έχουν τη δύναμη της ανατροπής, αρκεί να τους προσανατολίσουμε, να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους ακούσουμε να εκφράζονται και να δημιουργούν, διορθώνοντας τα τρωτά των προηγούμενων γενιών. Είναι ο πολίτης που δε θα εγκλωβίζει τα άτομα με αναπηρία για να εξυπηρετείται η «Αυτού μεγαλειότητά του», είναι αυτός που θα έχει το θάρρος, την ευαισθησία και τον αυθορμητισμό να προτείνει και να σχεδιάσει ένα κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο, πιο ισορροπημένο. Σ’ αυτόν τον ωραίο κόσμο θα χαιρόμαστε όλοι να ζούμε, καταργώντας τα στεγανά και τις ακραίες συμπεριφορές απέναντι σε πολίτες μιας χώρας που θέλει να αυτοχαρακτηρίζεται ευνομούμενη και εκσυγχρονισμένη».

Στη προσπάθεια που γίνεται από το σχολείο να αποβάλλουν από τους μαθητές κάθε ρατσιστική συμπεριφορά, αναφέρθηκε ο καθηγητής Φιλολογίας και υπεύθυνος του προγράμματος Διονύσης Λεϊμονής, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στο σχολείο μας γίνεται μια προσπάθεια, ώστε τα παιδιά να καταλάβουν και να κατανοήσουν την έννοια της διαφορετικότητας και παράλληλα να τη σεβαστούν. Αν τα παιδιά συνειδητοποιήσουν τη διαφορετικότητα, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και παράλληλα να δώσουν ένα μάθημα προς τους ενήλικες».

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών θα συνεχιστεί στο 6ο και 7ο Λύκειο Βόλου.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου