ΤΟΠΙΚΑ

Ποδαρικό ελέγχων για τον κατώτατο μισθό στον Βόλο

ποδαρικό-ελέγχων-για-τον-κατώτατο-μισ-216764

Επεσαν οι πρώτες «καμπάνες» στον Βόλο σε επιχειρήσεις, που δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία

Με το «ξετίναγμα» επιχειρήσεων, που δεν προχώρησαν στην αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, έκαναν ποδαρικό οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στον Βόλο τον πρώτο μήνα του 2020.

Στην τσιμπίδα των ελεγκτών βρέθηκαν όσες επιχειρήσεις δεν δήλωσαν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τις νέες αποδοχές και αγνόησαν την υποχρέωσή τους από τον νόμο να προσαρμόσουν τις αποδοχές όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στο νέο πλαίσιο.

«Μέσα από το ειδικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να προσαρμοστούν στον κατώτατο μισθό. Επομένως, έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε τους ελέγχους μας, αντίστοιχα» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας της Επιθεώρησης Εργασίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους εργοδότες δεν εφαρμόζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ το ύψος του ποσού καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και σειρά από άλλους παράγοντες, φτάνοντας μέχρι και τις 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με τα απολογιστικά στοιχεία που απέστειλε η Επιθεώρηση Εργασίας στο υπουργείο για το 2019, καταγράφεται αύξηση τουλάχιστον 10% στις παραβάσεις που αφορούν σε διάφορες εργατικές διαφορές, σε σχέση με το 2018. Η πλειονότητα των παραβάσεων, πέρα από την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, αφορά στη μη καταβολή επιδομάτων, στη μη τήρηση ρεπό κ.ά.

Συμμορφώνονται για να γλιτώσουν τα πρόστιμα

Ολοένα και περισσότεροι εργοδότες, που έχουν μπει στον «μαυροπίνακα» του ΣΕΠΕ και σε βάρος τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα, σπεύδουν να ενημερωθούν από την τοπική υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας για τη «δεύτερη ευκαιρία» που μπορούν να αξιοποιήσουν, ώστε να μειωθεί το ποσό που θα πληρώσουν για την εργατική παράβαση στην οποία έχουν υποπέσει.

Με βάση σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, καταργείται η δυνατότητα πρόσληψης για 3 και 6 μήνες, με τον εργοδότη να υποχρεώνεται πλέον, προκειμένου να μην πληρώσει το πρόστιμο των 10.500 ευρώ, να προσλάβει τον εργαζόμενο για 12 μήνες σε θέση πλήρους απασχόλησης, καταβάλλοντας έτσι πρόστιμο μόνο 2.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου