ΤΟΠΙΚΑ

Αυξήσεις φωτιά στις μεταγραφές ακινήτων

αυξήσεις-φωτιά-στις-μεταγραφές-ακινή-216435

Αυξήσεις φωτιά στις μεταγραφές ακινήτων στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία. Το Υπουργείο Οικονομίας επιβάλει από προχθές ΦΠΑ στα τέλη και τα δικαιώματα που εισπράττονται από τους άμισθους υποθηκοφύλακες υπέρ του δημοσίου, ενώ μέχρι πρότινος επιβαλλόταν ΦΠΑ μόνο για την αμοιβή των υποθηκοφυλάκων. Από την αύξηση αυτή επηρεάζονται ιδιαίτερα οι χαριστικές δικαιοπραξίες, δηλαδή οι δωρεές και γονικές παροχές, και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που η κίνηση στα συμβολαιογραφεία είναι αισθητά μειωμένη λόγω της υψηλής φορολογίας.

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Ιωάννης Κόνσουλας ενημέρωσε χθες για γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους, που υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και κοινοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στα συμβολαιογραφεία στις 22 Νοεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με την επίμαχη γνωμοδότηση, η πολιτική απόφαση 1100/24.6.2010 δεν βάζει ΦΠΑ μόνο στο 3‰ που αφορά στο δικαίωμα του άμισθου υποθηκοφύλακα για την αμοιβή του από το συνολικό 6% που εισπράττεται από τον άμισθο υποθηκοφύλακα ως αναλογικό δικαίωμα.

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τον αντίκτυπο που θα υπάρξει, ο κ. Κόνσουλας επικαλέστηκε πρόσφατο παράδειγμα συναδέλφου του που αφορά σε επιβάρυνση γονικής παροχής σε σχέση με το υποθηκοφυλακείο με το ποσό των 100 ευρώ, με συνολικό κόστος 900 ευρώ από 800 ευρώ που ήταν πριν από την επιβολή του ΦΠΑ.

Οι αυξήσεις με την επιβολή του ΦΠΑ τονίζει ότι δεν μπορούν να προσδιοριστούν ακριβώς ποιες είναι, καθώς είναι αναλογικές και συναρτώνται με την αξία των ακινήτων. Τονίζει όμως ότι επιβάλλονται, ενώ λόγω ακριβώς της μειωμένης κίνησης στα συμβολαιογραφεία θα έπρεπε να υπάρχουν λιγότεροι φόροι για το κράτος.

«Για μία ακόμη φορά αυξάνεται το κόστος μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας. Ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει μειωθεί μεσοσταθμικά γύρω στο 70% η αμοιβή του συμβολαιογράφου, το κόστος μεταβίβασης έχει αυξηθεί περίπου 30-50%» τόνισε ο ίδιος. Επίσης πρόσθεσε, ότι έχει αυξηθεί και το κόστος μεταβίβασης στα συμβόλαια με διάφορες επιβαρύνσεις.

Η ανάγκη να μην υπάρχουν περαιτέρω επιβαρύνσεις, πάντως προκύπτει και από τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου. Οι δημοσιεύσεις διαθηκών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου, έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα καθώς στο πρώτο οχτάμηνο του 2017 ήταν 470 ενώ ολόκληρο το 2016 ήταν 596. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στο μεγάλο κόστος των δωρεών και των γονικών παροχή που αναγκάζει τους φορολογούμενους να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Τα υποθηκοφυλακεία από την πλευρά τους κατάφεραν μόλις φέτος να σταθεροποιήσουν την κίνησή τους και να μην έχουν νέες απώλειες στις πράξεις που καταχωρούν όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Ενδεικτικά στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου, που έχει και τον μεγαλύτερο όγκο εργασίας, οι μεταγραφές ακινήτων από την αρχή του χρόνου μέχρι και αρχές Σεπτεμβρίου ήταν 1.056, ενώ ολόκληρο το 2016 ήταν 1.708. Από τις 1.056 μεταγραφές το 2017 οι 335 αφορούσαν σε πωλητήρια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου