ΤΟΠΙΚΑ

Μένουν ακάλυπτες θέσεις εργασίας

μένουν-ακάλυπτες-θέσεις-εργασίας-216417

Σε αναζήτηση εργατικών χεριών εργοδότες σε συνεργεία αυτοκινήτων, βαφεία, φανοποιεία και στον κλάδο των ψυκτικών

Την τελευταία θέση στη λίστα ζήτησης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει προσφορά, κατέχουν στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ στην οδό Σπετσών στον Βόλο οι τεχνίτες. Οι θέσεις τις οποίες προτιμούν να διεκδικήσουν στην πλειονότητά τους οι άνεργοι όταν «ανοίξει» παράθυρο απασχόλησης, είναι είτε μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης σε δημόσιους φορείς και δήμους, είτε σε κλάδους που δεν έχουν «μουτζούρα» και «λάντζα» κατά το κοινώς λεγόμενο. Την ίδια ώρα ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων, βαφείων, φανοποιείων, υδραυλικοί, ψυκτικοί και θερμαστές, αναζητούν εργατικά χέρια για χειρωνακτική απασχόληση και «σκοντάφτουν» σε τοίχο.

«Το πρόβλημα για τους περισσότερους νέους δεν είναι η ανεργία, αλλά η δουλειά». Το δεικτικό σχόλιο ανήκει σε γνωστό Βολιώτη επαγγελματία που διατηρεί συνεργείο αυτοκινήτων στον Βόλο. Εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο» ψάχνοντας να βρει εργατικά χέρια, όπως λέει. Αρχικά χτύπησε την πόρτα του ΟΑΕΔ. Δευτερευόντως προσπάθησε να βρει προσωπικό μέσω αγγελιών στις εφημερίδες. Και οι δύο απόπειρες δεν είχαν αποτέλεσμα.

«Δεν είναι ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους. Απλά θεωρούν ότι αυτές οι δουλειές, που εμείς ονομάζουμε χειρωνακτικές, είναι ταπεινωτικές» πρόσθεσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ίδιος επαγγελματίας.

«Με τον δείκτη ανεργίας των νέων να ανέρχεται στο 39,5% σύμφωνα με την Eurostat, η πλειονότητα των νέων και στην πόλη μας, μετά τις σπουδές δυστυχώς είναι άνεργοι ή ετεροαπασχολούνται με μειωμένο ωράριο, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό εγκαταλείπει την πόλη προς αναζήτηση ευκαιριών απασχόλησης», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος, υπογραμμίζοντας κυρίως την ανάγκη να υπάρξει πιο εξατομικευμένη προσέγγιση των ανέργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

«Παρ’ όλο που υπάρχουν τεχνικές σχολές και στην περιοχή μας, δυστυχώς η πλειονότητα των νέων δεν στρέφεται προς τις τέχνες για να εξασφαλίσει ένα μεροκάματο. Ακόμη και όσοι αποφοιτούν με ένα πτυχίο τεχνικής κατάρτισης το πρώτο πράγμα που σπεύδουν να ρωτήσουν όταν έρχονται στον ΟΑΕΔ, είναι αν τρέχει κάποιο πρόγραμμα για προσλήψεις σε Δήμους και το ευρύτερο δημόσιο» σχολίασε την ίδια ώρα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εργασιακός σύμβουλος του ΚΠΑ Βόλου, ο οποίος καθημερινά έρχεται σε επαφή με δεκάδες ανέργους που περνούν τη διαδικασία της συνέντευξης προκειμένου να δημιουργήσουν τον ατομικό τους φάκελο και να ενταχθούν στον κατάλογο των αναζητούντων εργασία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου