ΤΟΠΙΚΑ

«Αιμοδοτούνται» τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας

αιμοδοτούνται-τα-κέντρα-υγείας-της-216323

Μετά από αρκετά χρόνια, σε τροχιά λειτουργίας νέοι αιματολογικοί αναλυτές για μικροβιολογικές εξετάσεις

Βαθιά ανάσα για ασθενείς και ασφαλισμένους της περιφέρειας, καθώς μετά από αρκετά χρόνια τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας εξοπλίζονται με αιματολογικούς αναλυτές, θέτοντας τέλος στην ταλαιπωρία που υφίσταντο όσοι έπρεπε να υποβληθούν ακόμη και στην πιο απλή μικροβιολογική εξέταση.

Τα συγκεκριμένα μηχανήματα έχουν υψηλή αξιοπιστία και ακρίβεια και θα είναι ένα επιπλέον όπλο στην καθημερινή προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα Κέντρα Υγείας, όπως εξηγούσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας του ΕΣΥ.

Το αίτημα για τον εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας με αιματολογικούς αναλυτές είχε υποβληθεί στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.) πριν από έναν περίπου χρόνο, η διαδικασία ωστόσο τελεσφόρησε πρόσφατα. Προ ημερών μάλιστα κλήθηκαν στη Λάρισα οι διευθυντές των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας, ώστε να ενημερωθούν για τις διαδικασίες παράδοσης – παραλαβής και το πλαίσιο λειτουργίας των νέων μηχανημάτων.

Οι εξετάσεις, που πλέον θα μπορούν να γίνουν στα Κέντρα Υγείας, αφορούν σε γενική αίματος, σάκχαρο, ουρία, καθώς και στο τεστ τροπονίνης (για έμφραγμα).

Η τελευταία φορά που λειτούργησαν τα εργαστήρια των Κέντρων Υγείας για μικροβιολογικές εξετάσεις ήταν τέλος του 2015, οπότε έληξε η σύμβαση της 5ης Υ.ΠΕ. με ιδιωτική εταιρεία για την προμήθεια αντιδραστήρων.

Με δεδομένο ότι οι εξετάσεις στα Κέντρα Υγείας είναι λιγότερες συγκριτικά με όσες γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία, η ιδιωτική εταιρεία έκρινε ασύμφορη τη συνεργασία. Ετσι οι ασφαλισμένοι στην περιφέρεια της Μαγνησίας υποχρεωτικά εξυπηρετούνταν σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, είτε με παραπεμπτικό στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια.

Το θέμα είχε απασχολήσει πολλάκις τόσο τον σύλλογο εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, που γίνονταν συχνά αποδέκτης παραπόνων από τους κατοίκους των δημοτικών κοινοτήτων, όσο και την 5η Υ.ΠΕ. Ωστόσο, η απροθυμία των ιδιωτικών εταιρειών για συμμετοχή σε διαγωνισμούς που αφορούν σε μικρά Κέντρα Υγείας, έβαζε «φρένο» στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου