ΤΟΠΙΚΑ

Δεσμοί «Ιώνων» με τη Νέα Υόρκη

δεσμοί-ιώνων-με-τη-νέα-υόρκη-213947

Ο διακεκριμένος καθηγητής Νίκος Αλεξίου συλλέγει προφορικές μαρτυρίες Μικρασιατών, που μετανάστευσαν στην Αμερική

Υπερατλαντική γέφυρα, με φόντο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αποτελεί η συνεργασία του διακεκριμένου Βολιώτη της διασποράς Νίκου Αλεξίου με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες». Στόχος και επίκεντρο των δεσμών επικοινωνίας, που έχουν αναπτυχθεί, είναι οι μαρτυρίες Μικρασιατών, που μετανάστευσαν στην Αμερική, προκειμένου να εμπλουτιστεί με νέα, πολύτιμα στοιχεία το τεράστιο αρχείο, που έχει συγκεντρωθεί, με πρωτοβουλία του διακεκριμένου Βολιώτη, στο Μουσείο Απόδημου Ελληνισμού στη Νέα Υόρκη.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το ενδιαφέρον του Ν. Αλεξίου εστιάζεται στη συγκέντρωση προφορικών μαρτυριών και στη μελλοντική δημιουργία βιβλίου με θέμα τη μετανάστευση των Μικρασιατών στην Αμερική, σε συνεργασία με τους «Ιωνες» που αποτελούν πνευματικό πυρήνα της περιοχής και διαφυλάττουν την ιστορική μνήμη, αλλά και ντοκουμέντα που προέρχονται από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Ο Νίκος Αλεξίου είναι γνωστός στην Αμερική ως ο ποιητής της διασποράς. Γράφει για τον μετανάστη, αλλά εμπνέεται και από τη γενέθλια γη, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και στην τελευταία του ποιητική συλλογή, που φέρει τον τίτλο «Ασημένια Σφίγγα» κι ένα από τα ποιήματά του είναι εμπνευσμένο από τον Ντε Κίρικο.

Ο Βόλος και η Ελλάδα κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά του και οι δεσμοί με τη γενέτειρά του παραμένουν ακατάλυτοι. Παρά το εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμά του, δηλώνει «παρών» στα τεκταινόμενα της πόλης, δραστηριοποιείται πολιτιστικά και κοινωνικά μέσα από διάφορους συλλόγους, όπως το «Κοινόν των Μαγνήτων», το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, αλλά και επιστημονικά, έχοντας αναπτύξει, στο μεταξύ, συνεργασία με το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου, όπου είναι διευθυντής ο Πασχάλης Δήμου, επιστήθιος φίλος του.

Οι αναζητήσεις του, στις τελευταίες επισκέψεις του στον Βόλο, τον έφεραν κοντά στην Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες», που αναπτύσσει σημαντική δράση. Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στον Βόλο είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με την πρόεδρο της Εστίας Αννα Πετσιάβα – Παπανικολάου και τον ταμία Πασχάλη Δήμου, να γνωρίσει το πλούσιο έργο των «Ιώνων», τον ρόλο και την παρεμβατική συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Παράλληλα, τέθηκε το πλαίσιο για μελλοντικές δράσεις, όπως η καταγραφή Μικρασιατών που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ και η εξέλιξη στη συνέχεια της ζωής τους.

Ο Νίκος Αλεξίου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον χώρο της Εστίας, να παρακολουθήσει την εξέλιξη των έργων στο υπό ανέγερση κτίριο των «Ιώνων», που βρίσκεται κοντά στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας κι εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον πλούτο της εκδοτικής δράσης της, που είναι γεμάτη μνήμες και άρωμα των αλησμόνητων πατρίδων.

Βραβευμένος ποιητής

Ο Νίκος Αλεξίου αποτελεί πολυδιάστατη προσωπικότητα, που, εκτός από άξιος πρεσβευτής της μαγνησιώτικης κουλτούρας στις ΗΠΑ, είναι διαπρεπής πανεπιστημιακός στο Queens College, ερευνητής και παράλληλα ιδρυτής και διευθυντής του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης του Απόδημου Ελληνισμού στη Νέα Υόρκη. Εχει βραβευτεί ως ο καλύτερος καθηγητής του Πανεπιστημίου και οι αρχές της πολιτείας τον τιμούν, προβάλλοντας κάθε χρόνο, στη μεγάλη παρέλαση της ομογένειας για την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης, σχετικό απόσπασμα από το έργο του.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έχει παρουσιάσει τη δράση του Βολιώτη επιστήμονα στην Αμερική, υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή του στη δημιουργία του ομογενειακού μουσείου προφορικής ιστορίας στη Νέα Υόρκη, το οποίο αποτελεί, αναμφίβολα, σπουδαίο επίτευγμα.

Οι μαρτυρίες, που συγκεντρώνει από Ελληνες ομογενείς, αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, με όλα σχεδόν τα ΜΜΕ της Αμερικής να αναφέρονται με ενθουσιώδη αφιερώματα στην επίτευξη στόχου ζωής, που εμπνεύστηκε ο ίδιος.

Συλλέγει προφορικές μαρτυρίες

Απαιτήθηκαν έρευνα δέκα και πλέον χρόνων και πολυάριθμες συνεντεύξεις με ομογενείς της Αμερικής πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, προκειμένου να συγκεντρωθούν εκατοντάδες μαρτυρίες. Το πλούσιο υλικό που συγκεντρώθηκε έχει ψηφιοποιηθεί, είναι προσβάσιμο διαδικτυακά στην ιστοσελίδα που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης και αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος φοιτητών και ερευνητών από όλο τον κόσμο.

Η πρωτοβουλία να καταγραφούν οι μαρτυρίες δεκάδων Ελλήνων, που έφτασαν στην Αμερική, ακολουθώντας το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, έχοντας ως πρώτο σταθμό το νησί Ελις, είναι απότοκο κοινωνικής ευαισθησίας και νοσταλγίας για την πατρίδα. Είναι καρπός «αγάπης για τον ελληνισμό, γιατί έζησα στην Αστόρια, που είναι το σύμβολο της σύγχρονης ελληνικής μετανάστευσης» όπως αναφέρει ο ίδιος.

Στόχος του ήταν να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για το κύμα των μεταναστών που κινήθηκε από την Ελλάδα προς την Αμερική, ενώ όπως επεσήμανε παράλληλα «υπήρχε μια διαλεκτική σχέση με τον κόσμο που θα ήθελα να πάρω συνεντεύξεις και να μελετήσω, οπότε υπήρχε αμεσότητα». Ο στόχος επετεύχθη με την αρωγή της ελληνικής κοινότητας, του ιδρύματος Νιάρχου και του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, ανοίγοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο στη νεότερη ιστορία της Αμερικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου