ΤΟΠΙΚΑ

Ζήτημα αιχμής η σχολική στέγη στον Βόλο

ζήτημα-αιχμής-η-σχολική-στέγη-στον-βόλ-213577

Εκτός από την πρόταση της Δευτεροβάθμιας, για την οποία άναψε «πράσινο φως», ιεραρχούνται προτεραιότητες και στην Πρωτοβάθμια

Ζήτημα αιχμής αποτελεί για τον Δήμο Βόλου το πρόβλημα σχολικής στέγης, που ταλαιπωρεί τόσο τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, όσο και την αντίστοιχη Πρωτοβάθμιας, με έμφαση στα νηπιαγωγεία.

Από την αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Γεωργία Μποντού – Τοκαλή έχει ήδη ξεκινήσει πλήρης καταγραφή των προβλημάτων στο διδακτηριακό και αναζήτηση διαθέσιμων οικοπέδων στον κεντρικό ιστό της πόλης, που ενδεχομένως προσφέρονται για την ανέγερση νέων κτιρίων, που θα βελτιώσουν τη δύσκολη κατάσταση.

«Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους προϊσταμένους εκπαίδευσης, τους συντονιστές, αλλά και τους συνδικαλιστές για τον εντοπισμό των προβλημάτων και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπάρχουν», σημειώνει η κ. Μποντού – Τοκαλή, η οποία ταυτόχρονα συνεργάζεται και με τους αντιδημάρχους αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας Αρη Σαββάκη και τεχνικών υπηρεσιών Θάνο Θεοδώρου για την εξεύρεση κατάλληλων οικοπέδων.

Τα νηπιαγωγεία …αχίλλειος πτέρνα

Αχίλλειο πτέρνα της εκπαίδευσης αποτελούν τα νηπιαγωγεία, που

δεν έχουν τη δική τους στέγη και λειτουργούν σε νοικιασμένα καταστήματα και σπίτια.

Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας είναι το 14ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας που στεγάζεται σε κατάστημα στην οδό Θράκης σε πλήρως ακατάλληλες συνθήκες. Το μαγαζί, που χρησιμοποιείται για… σχολείο, διαθέτει μόλις μία τουαλέτα, ο χώρος δεν αερίζεται αφού το μοναδικό παράθυρο που υπάρχει βρίσκεται ψηλά στον τοίχο και για να το ανοίξει η νηπιαγωγός χρησιμοποιεί σκάλα, ενώ δεν υπάρχει καν χώρος για τον προαυλισμό των μαθητών. Για το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο θα δρομολογηθεί νέα σχολική στέγη στη θέση του πρώην Αστυνομικού Τμήματος Ν. Ιωνίας το οποίο θα κατεδαφιστεί. Στον ίδιο χώρο αναμένεται να βρει στέγη και το 15ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας σε παλιό μαγαζί στη συνοικία Χρυσοχοΐδη, μόνο που εκεί υπάρχει τουλάχιστον μικρή αυλή στο πίσω μέρος.

Σε παλιά κτίρια στεγάζονται και άλλα νηπιαγωγεία, το 21ο Νηπιαγωγείο στην Πελίου στη Ν. Δημητριάδα για το οποίο δρομολογείται να μετεγκατασταθεί σε κτίριο του πρώην ΚΑΠΗ αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, το 22ο Νηπιαγωγείο Βόλου στην οδό Γαλλίας, το 33ο Νηπιαγωγείο Βόλου στη Σταθά μεταξύ Λόρδου Βύρωνος και Αχιλλοπούλου.

Σε παλιό σπίτι που νοικιάζεται στεγάζεται και το 12ο Νηπιαγωγείο Βόλου. Η αυλόπορτα του σπιτιού είναι κοινή με αυτή της διπλανής πολυκατοικίας με αποτέλεσμα να μην κλειδώνει ποτέ ακόμη κι όταν τα παιδιά βγαίνουν διάλειμμα. Η νηπιαγωγός δεν μπορεί να ελέγξει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει την ώρα λειτουργίας του σχολείου, αφού ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένοικος, συγγενής ή φίλος ενοίκου της πολυκατοικίας. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση εξετάζεται τμήμα οικοπέδου που υπάρχει στην Αθανασίου Διάκου με Μαγνήτων προκειμένου να αναγερθεί νέο κτίριο κι εφόσον τροποποιηθεί το σχέδιο πόλης στο οποίο το οικόπεδο θα χαρακτηρίζεται ως χώρος σχολικής στέγης αντί πρασίνου.

Σύμφωνα με την κ. Μποντού – Τοκαλή, λύση εξετάζεται και για το 15ο Νηπιαγωγείο Βόλου στη συνοικία Χρυσοχοΐδη, για το οποίο διερευνάται η μετεγκατάστασή του σε νέο κτίριο που θα δημιουργηθεί στη θέση του παιδικού σταθμού της περιοχής που κρίθηκε ακατάλληλος επειδή είναι ξύλινος και θα κατεδαφιστεί.

Υπό διερεύνηση βρίσκεται η δυνατότητα μετεγκατάστασης και του 2ου Νηπιαγωγείου Ν. Αγχιάλου, με την αξιοποίηση οικοπέδου που βρίσκεται κοντά στο Γυμνάσιο – Λύκειο της περιοχής και θα πρέπει να τροποποιηθεί το σχέδιο πόλης για την αξιοποίησή του.

Ξεκάθαρο το τοπίο στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας, κατά την πρώτη θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής δόθηκε έμφαση στη βελτίωση των συνθηκών στα υπάρχοντα κτίρια. «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα και εκεί δόθηκε έμφαση από τον Δήμο Βόλου, τουαλέτες, μονώσεις, κάγκελα, ελαιοχρωματισμοί», αναφέρει η κ. Μποντού – Τοκαλή.

«Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσουμε να δρομολογούμε λύσεις όπου είναι εφικτές για την αντιμετώπιση του διδακτηριακού προβλήματος», συμπλήρωσε.

Ηδη υπενθύμισε ότι από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας εγκρίθηκε η πρόταση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας που αφορά στην ανέγερση τριών διδακτηρίων που θα στεγάσουν το 5ο Γυμνάσιο, το πρώην ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και το Επαγγελματικό Εργαστήριο Ειδικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου.

Το 5ο Γυμνάσιο Βόλου προτείνεται να στεγαστεί σε νέο κτίριο που θα ανεγερθεί στο οικόπεδο του ΙΚΑ Βόλου ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθεί το κτίριο Αποστόλου.

Το πρώην ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής μπορεί επίσης να βρει στέγη σε δημοτικό οικόπεδο που βρίσκεται κοντά στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου και σήμερα είναι χαρακτηρισμένο ως αθλητικός χώρος αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί.

Στον ίδιο χώρο που είναι μεγάλος μπορεί να ανεγερθεί σε κλειστό γυμναστήριο για τις ανάγκες του 10ου Γυμνασίου Βόλου όπως και διδακτήριο για το ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Βόλου που σήμερα λειτουργεί σε κτίριο που εκτείνεται σε πέντε διαφορετικά επίπεδα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου