ΤΟΠΙΚΑ

Αλματώδης αύξηση των εμβολιασμών στην περιοχή του Ν. Πηλίου

αλματώδης-αύξηση-των-εμβολιασμών-στη-212354

Καταγράφηκε από έρευνα – μπούσουλα για την πρόληψη υγείας, που διενήργησε το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής

Η ενημέρωση του πληθυσμού ειδικά στην περιφέρεια μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη σε θέματα υγείας και να αποτελέσει «ασπίδα» προστασίας απέναντι σε ιώσεις και ασθένειες, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί να προσβάλλουν μεγάλες ομάδες πολιτών.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα που έκανε η ομάδα υγείας του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής, πριν και μετά από ενημερωτική καμπάνια που έκανε για τους πολίτες για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στην περιοχή ευθύνης του στο Νότιο Πήλιο. Η έρευνα παρουσιάστηκε στη Λάρισα σε συνέδριο που έγινε από τις ομάδες Υγείας διαφόρων δράσεων των Κέντρων Υγείας Θεσσαλίας και απέσπασε θετικές κριτικές.

Αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες με εργασία βαρέα και ανθυγιεινή και ομάδες υψηλού κινδύνου εμβολιάστηκαν για πρώτη φορά. Νωρίτερα είχαν ενημερωθεί για την αναγκαιότητα των εμβολίων ως ασπίδα προστασίας ενάντια σε σοβαρές λοιμώξεις και αφού κλήθηκαν να απαντήσουν σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο αποδέχτηκαν να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μέσα σ’ ένα χρόνο, από το 2017 στο 2018, καταγράφηκε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά 20% στον ενήλικο πληθυσμό. Ανάλογα στοιχεία αναμένονται σύντομα και για το 2019.

«Στόχος μας ήταν η αλλαγή νοοτροπίας και η άρση της διστακτικότητας απέναντι στα εμβόλια. Παράλληλα θέλαμε να αναδείξουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που επιτελείται στα Κέντρα Υγείας», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η γενική γιατρός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της ενημερωτικής εκστρατείας της ομάδας εργασίας δεν άργησαν να φανούν. Στο τέλος της χρονιάς όμως γιατροί και νοσηλευτές δεν πίστευαν στα μάτια τους. Οι εμβολιασμοί για διάφορες κατηγορίες ιώσεων και ασθενειών κατά μέσο όρο είχαν αυξηθεί κατά 20%.

Σε σχέση δε με την προηγούμενη χρονιά τα επιμέρους στοιχεία ήταν αποκαλυπτικά. Τα εμβόλια για τέτανο από το 2017 στο 2018 αυξήθηκαν κατά 690,91% , για πνευμονιόκοκκο κατά 182,61%, για τη γρίπη κατά 128,57 % και για τα λοιπά εμβόλια (ιλαράς- ερυθράς – παρωτίτιδας, ανεμοβλογιάς, έρπητα ζωστήρ) κατά 787,5%.

«Τα αποτελέσματα μας έφεραν σε αμηχανία και έκπληξη ταυτόχρονα, γιατί η τεράστια ποσοστιαία διαφορά εμβολιασμών των συγκρινόμενων μηνών για τα έτη 2017 και 2018 υποδήλωσε κατά αρχάς μικρή αποτελεσματικότητα των μεμονωμένων προσπαθειών που έκανε ο κάθε ιατρός ξεχωριστά για να εμβολιάσει τους ασθενείς του. Φάνηκε επίσης πως η ομάδα υγείας λειτούργησε συστηματικά και πιο αποδοτικά», υπογράμμισε η κ. Παπαδοπούλου.

«Η προφανής επιτυχία της δράσης αποδεικνύει πως η επίτευξη των στόχων, σημαντικών στην Πρωτοβάθμια Υγεία, πραγματοποιείται όταν οι πρωτοβουλίες είναι συγκεκριμένες και στοχευμένες με πλάνο, χρονοδιάγραμμα και καθοδήγηση από την κεντρική διοίκηση» σύμφωνα με την γιατρό.

«Πρέπει να εδραιωθεί η ομάδα υγείας ως πυρήνας συνεχούς δραστηριοποίησης σε θέματα Πρωτοβάθμιας Πρόληψης για τον σχεδιασμό και εκτέλεση σημαντικών στόχων προαγωγής Υγείας, όπως οι εμβολιασμοί. Εμείς ως ομάδα υγείας θα φροντίσουμε να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξη γρήγορων αντανακλαστικών στο σχεδιασμό των δράσεων και στο συγχρονισμό για τη διασύνδεση των δομών και των φορέων μεταξύ τους», συμπληρώνει η ίδια.

Στην ομάδα υγείας του Κέντρου Υγείας συμμετείχαν οι Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, επιμελήτρια Α’, γεν. γιατρός, Καρασαϊνη Αικατερίνη, ΤΕ μαία, Κοτοπούλη Γεωργία, ΤΕ νοσηλεύτρια και Χονδρογιάνη Νεοκλεία, ΠΕ διαιτολόγος . Επιστημονικά υπεύθυνη ήταν η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής Ελένη Σωλήνη.

«Θωρακίζονται» απέναντι στη γρίπη

Ενδεικτικό του καλού επιπέδου εμβολιασμού που καταγράφεται συνολικότερα στη Μαγνησία «απέναντι» στους φανατικούς τους αντιεμβολιαστικού κινήματος, είναι το γεγονός ότι ποσοστό 60% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι είμαστε καλυμμένοι εμβολιαστικά σε ποσοστό 60% του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειες που κάναμε ενάντια στο αντιεμβολιαστικό κίνημα απέδωσαν», είπε μιλώντας για 60.000 εμβόλια που διατέθηκαν φέτος στη Μαγνησία, 10.000 περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», τόνισε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Ματσιόλης, στο περιθώριο ημερίδας για τις ιώσεις στα σχολεία.

«Οσο περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι τόσο σπάει η αλυσίδα της μεταδοτικότητας», είχε επισημάνει στην ίδια ημερίδα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ε. Τσάμης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου