ΤΟΠΙΚΑ

Ο «Διομήδης» σάρωσε τα σχολεία

ο-διομήδης-σάρωσε-τα-σχολεία-211079

Η κακοκαιρία «Διομήδης» σάρωσε τα σχολεία στη Μαγνησία. Νεροποντή, ισχυροί άνεμοι και ομίχλη προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα. Αλλα σχολεία δεν λειτούργησαν, ορισμένα άνοιξαν, πλημμύρισαν, έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση και αναγκάστηκαν να κλείσουν. Εκπαιδευτικοί σε κάποιες περιπτώσεις μετέβησαν με κίνδυνο της ζωής τους προς τα σχολεία τους, ενώ πολλοί μαθητές δεν πήγαν καν στα σχολεία, καθώς οι γονείς τους φοβήθηκαν για την ασφάλειά τους κατά τη μετακίνηση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το πέρασμα του «Διομήδη» από τον Βόλο προκάλεσε δυσλειτουργίες στα σχολικά κτίρια. Στο συγκρότημα του Μουρτζούκου όπου λειτουργούν τα 7ο και 9ο Γυμνάσια Βόλου και το 7ο Γενικό Λύκειο Βόλου, τα σχολικά κτίρια δεν άνοιξαν. Πρόβλημα που σημειώθηκε στον υποσταθμό της ΔΕΗ είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ηλεκτροδότηση και τα σχολεία να μην έχουν ούτε ρεύμα, ούτε θέρμανση. Οι μαθητές ειδοποιήθηκαν κι αντί για διά ζώσης, τα μαθήματα έγιναν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Χωρίς ρεύμα όμως κλήθηκε να λειτουργήσει και ο πύργος του Μουρτζούκου, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Το οκταώροφο κτίριο πλημμύρισε από τα νερά της βροχής που έμπαιναν από παράθυρα και πόρτες από την πλευρά της εξωτερικής σκάλας και οι υπάλληλοι με τα κινητά τους προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τα σχολεία και να στείλουν στοιχεία στο Υπουργείο Παιδείας.

Ούτε το 6ο Γυμνάσιο Βόλου λειτούργησε διά ζώσης, καθώς σημειώθηκαν προβλήματα τόσο με νερά που μπήκαν στο κτίριο, όσο και με τη θέρμανση. Και σε αυτή την περίπτωση, τα μαθήματα έγιναν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Διάλειμμα σε πλημμυρισμένα προαύλια

Αρρυθμίες προκλήθηκαν στο σύνολο σχεδόν των σχολείων στον Δήμο Βόλου. Εξαιτίας του όγκου του νερού, πλημμύρισαν αυλές με αποτέλεσμα εν μέσω πανδημίας οι μαθητές να μην μπορούν να κάνουν διάλειμμα. Σημειώνεται ότι δεν έχουν όλα τα σχολεία στέγαστρα και κάποια διαλείμματα έγιναν στους διαδρόμους των σχολικών κτιρίων προκειμένου να ανανεώνεται ο αέρας στις αίθουσες διδασκαλίας. Ακόμη και σε όσα σχολεία διαθέτουν στέγαστρα, τα διαλείμματα γίνονταν ανά ομάδες μαθητών από τη μία γωνιά στην άλλη για να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

Ανοιγαν… παράθυρα για τον COVID και έμπαινε βροχή

Πρόβλημα υπήρξε και για τον στοιχειώδη αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας, καθώς όταν άνοιγαν τα παράθυρα, έμπαιναν στο εσωτερικό των αιθουσών νερά από την ισχυρή βροχή, με αποτέλεσμα, κουρτίνες, θρανία και εξοπλισμός να βρέχονται.

Διευθυντές διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι τα σχολεία κλήθηκαν να λειτουργήσουν εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών και εν μέσω πανδημίας.

Πήραν… φωτιά τα τηλέφωνα υδραυλικών και ηλεκτρολόγων

Σύμφωνα με αναφορές διευθυντών, τα τηλέφωνα υδραυλικών και ηλεκτρολόγων πήραν φωτιά χθες. Το ένα μετά το άλλο τα σχολεία καλούσαν συνεργεία για να επιδιορθώσουν ζημιές που προκλήθηκαν είτε από τα νερά της βροχής, είτε από τους ισχυρούς ανέμους.

Πλημμύρισαν σχολεία σε Βελεστίνο και Κανάλια

Σοβαρότατα προβλήματα διαπιστώθηκαν στα σχολεία και στον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Το Νηπιαγωγείο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βελεστίνου άνοιξαν και λίγη ώρα αργότερα ειδοποιήθηκαν γονείς να σπεύσουν να πάρουν τα παιδιά τους. Τα μαθήματα διακόπηκαν καθώς από την ισχυρή βροχόπτωση πλημμύρισαν διάδρομοι και σκάλες, με κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών. Υπάρχουν αναφορές ότι το νερό έτρεχε σαν καταρράκτης από την ταράτσα του σχολικού κτιρίου, όπου προφανώς είχε βουλώσει το λούκι.

Και στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καναλίων οι μαθητές πήγαν για μάθημα και αναγκάστηκαν μετά από λίγη ώρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Επίσης παρατηρήθηκε εισροή νερών στο σχολικό συγκρότημα, το οποίο θα παραμείνει και σήμερα κλειστό.

Κλειστά όλα τα σχολεία στο Νότιο Πήλιο

Με απόφαση του δημάρχου Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικού, χθες ανεστάλη η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας στην περιοχή, λόγω έντονων, επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αλλά και των συχνών διακοπών ρεύματος.

Σύμφωνα με τον κ. Μιτζικό, ακόμη και στην Αργαλαστή από το πρωί επικρατούσε ισχυρή χαλαζόπτωση, ενώ προκλήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, έπεσαν κλαδιά και δέντρα. «Υπάρχει ζήτημα προσβασιμότητας των μαθητών στο σχολείο. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Επιπλέον λόγω των διακοπών ρεύματος τα σχολεία δεν θα είχαν για ώρες ρεύμα και θέρμανση για να λειτουργήσουν. Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση για αύριο (σ.σ. σήμερα)», σημείωσε ο κ. Μιτζικός μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Με κίνδυνο της ζωής τους στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Με κίνδυνο της ζωής τους έφθασαν στα σχολεία τους στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου εκπαιδευτικοί. Η ομίχλη ήταν τόσο πυκνή που η ορατότητα περιοριζόταν στο ένα μέτρο σχεδόν και η οδήγηση ήταν πραγματικά επικίνδυνη, καθώς από τα φύλλα και τις λάσπες στο οδόστρωμα είχε καλυφθεί η διαγράμμιση.

Εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν στον Δήμο ότι δεν μπορούσαν να φθάσουν με ασφάλεια στα σχολεία τους. Μάλιστα το Νηπιαγωγείο Ζαγοράς δεν λειτούργησε καθώς η νηπιαγωγός δεν μπόρεσε να φθάσει στον προορισμό της και αναγκάστηκε λόγω των καιρικών συνθηκών να επιστρέψει στον Βόλο.

Προβλήματα προκλήθηκαν και σε όσα σχολεία λειτούργησαν. Εισροές νερού καταγράφηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς, ενώ νερά συσσωρεύτηκαν μεταξύ στέγης και σκεπής στο Δημοτικό Σχολείο Ανηλίου, στο Νηπιαγωγείο Μουρεσίου και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Ζαγοράς, σχολεία για τα οποία υπάρχει χρηματοδότηση προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις.

Προβλήματα καταγράφηκαν και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα στα σχολεία να γίνονται διακοπές ρεύματος και τα κτίρια να παραμένουν στα σκοτάδια και χωρίς θέρμανση. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος ανέστειλε τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων.

Μεγάλη αποχή μαθητών

Δεν ήταν όμως μόνο οι εκπαιδευτικοί στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου που δυσκολεύτηκαν λόγω της πυκνής ομίχλης, του αέρα, της βροχόπτωσης, των σπασμένων δέντρων και κλαδιών κατά μήκος του οδοστρώματος και της απειλής των κατολισθήσεων. Ακόμη και μαθητές παρέμειναν στο σπίτι. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς δεν πήγε ούτε ένας μαθητής από Πουρί και Μακρυράχη. Συνολικά η αποχή των μαθητών από τα μαθήματα άγγιξε το 40% στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και αποδόθηκε στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Απουσίες καταγράφηκαν ακόμη και στον Βόλο και ιδίως στα νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις των δημοτικών σχολείων, καθώς γονείς φοβήθηκαν να μετακινήσουν τα παιδιά τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε νηπιαγωγείο του Βόλου από τα 20 νήπια προσήλθαν για μάθημα μόλις τα τέσσερα!

Κλειστά σήμερα τα σχολεία σε τρεις δήμους

Με απόφαση δημάρχων δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου οι σχολικές μονάδες στους Δήμους Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς- Μουρεσίου και Σκιάθου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου