ΤΟΠΙΚΑ

Στην Τσεχία το 5ο ΓΕΛ Βόλου

στην-τσεχία-το-5ο-γελ-βόλου-210993

Την Τσεχία επισκέφθηκε αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών του 5ου Γενικού Λυκείου Βόλου για μια εβδομάδα στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος εναντίον του σχολικού εκφοβισμού.

Η ελληνική αποστολή φιλοξενήθηκε στην πόλη Μελνίκ και συνεργάστηκε με τη σχολική μονάδα του Luzec nad Vltavo. Εκεί μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Ισπανία, την Πολωνία και την Τσεχία δημιούργησαν τις προϋποθέσεις μέσα από βιωματικές και δημιουργικές εργασίες, ώστε να ανταλλάξουν εμπειρίες, σκέψεις και πρωτότυπες ιδέες. Το σημαντικότερο είναι η στενή σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κάνοντας πράξη το περιεχόμενο του προγράμματος.

Η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, όπου περιηγήθηκε στο ιστορικό κέντρο, στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, όπου δεσπόζει το Αστρονομικό Ρολόι, στις εβραϊκές συναγωγές, στη Γέφυρα και στο Κάστρο του Καρόλου και σε άλλα αξιοθέατα. Επισκέφθηκε, επίσης, την πόλη Τερεζίν και το στρατόπεδο, όπου κρατούνταν αιχμάλωτος ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. Τέλος, περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα του Μελνίκ, το Παλάτι της βασιλικής οικογένειας της Τσεχίας και το σημείο που ενώνονται ο Ελβας και ο Μολδάβας.

Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν η καθηγήτρια Αγγλικών Ελένη Παπανικολάου και συνοδοί ο Ρήγας Σταθόπουλος, καθηγητής Πληροφορικής και ο Πανταζής Φασουλίδης καθηγητής φιλόλογος. Συμμετείχαν οι μαθητές Γαρουφαλή Παναγιώτα, Σινάνης Απόστολος. Ταταριώτη Ζώη, Τοπάντζα Κριστιάν και Φασουλίδη Μαρία.

Οι μαθητές δήλωσαν μαγεμένοι από την Πράγα και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το πρόγραμμα. «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που συμμετείχα σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε και οι γνώσεις από τις εργασίες και τις περιηγήσεις θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας και θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στη ζωή μας», ανέφερε η Παναγιώτα Γαρουφαλή. «Η Πράγα είναι μια μαγευτική πόλη βγαλμένη μέσα από τα παραμύθια. Γνωρίσαμε νέους ανθρώπους, κάναμε νέους φίλους και προσπαθήσαμε να μυηθούμε στην κουλτούρα Ευρωπαίων μαθητών μέσα από τη γλώσσα τους και τις συνήθειές τους. Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία!», είπε από την πλευρά της η Μαρία Φασουλίδη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου