ΤΟΠΙΚΑ

«Η εποχική γρίπη είναι πιο επικίνδυνη»

η-εποχική-γρίπη-είναι-πιο-επικίνδυνη-210992

Το σενάριο αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος εκδήλωσης κορονοϊού παρουσιάστηκε χθες σε γιατρούς και νοσηλευτές

«Ανδρας μεταβαίνει στην υποδοχή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου και ζητεί να εξεταστεί, διότι είναι εμπύρετος τα δύο τελευταία 24ωρα και αισθάνεται εξάντληση. Στον προθάλαμο του ΤΕΠ σημαίνει συναγερμός. Η υπάλληλος που είναι αρμόδια αφού συμπλήρωσε τα απαραίτητα στοιχεία για το ιστορικό του ασθενή, εκτιμώντας πως βρίσκεται μπροστά σε ύποπτο κρούσμα κορονοϊού, οδηγεί τον ασθενή στον ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης. Παράλληλα ενημερώνει την ειδική ομάδα των ΤΕΠ η οποία αποτελείται από τον εφημερεύοντα ειδικό παθολόγο και νοσηλεύτρια, που είναι επιφορτισμένοι για να διαχειριστούν τυχόν ύποπτα κρούσματα».

Τα παραπάνω προβλέπει το σενάριο του τοπικού σχεδίου δράσης που έχει εκπονήσει το Αχιλλοπούλειο και το οποίο θα δοκιμαστεί στην πράξη, αν χρειαστεί το επόμενο διάστημα να διαχειριστεί τυχόν ύποπτο κρούσμα κορονοϊού. Το σενάριο συνεχίζει ως εξής:

«Χρησιμοποιώντας ειδικές μάσκες, γάντια και γυαλιά τα οποία υποχρεωτικά φοράνε στο πλαίσιο των ατομικών μέτρων προστασίας και «θωρακισμένοι» με ειδικές αποστειρωμένες χειρουργικές μπλούζες για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, ο γιατρός και η νοσηλεύτρια αναλαμβάνουν την εξέτασή του. Εχει προηγηθεί η ενημέρωση της Επιτροπής Λοιμώξεων του ΓΝΒ και δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ είναι σε αναμονή.

Μόλις ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος ο ασθενής με όλες τις προφυλάξεις, μεταφέρεται στο ασθενοφόρο για να γίνει διακομιδή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, το οποίο έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εναλλακτικά με το Νοσοκομείο Λαμίας που το υπουργείο Υγείας όρισε ως αναπληρωματικό»

Το σχέδιο παρουσιάστηκε χθες σε γιατρούς και νοσηλευτές σε ενημερωτική συγκέντρωση που συγκάλεσε η Επιτροπή Λοιμώξεων και η Ιατρική Υπηρεσία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική κατέστη σαφές πως η ψυχραιμία, η έγκυρη ενημέρωση, η ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, θα συντελέσουν, ώστε να προφυλαχθούμε σωστά και υπεύθυνα από τον νέο κορονοϊό πολίτες και υγειονομικοί φορείς.

Επιπροσθέτως καταδείχτηκε, πως το Νοσοκομείο Βόλου είναι σε πλήρη ετοιμότητα, παρ’ ότι δεν είναι νοσηλευτήριο αναφοράς και πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν ύποπτου κρούσματος. Ενδεικτικό είναι το λακωνικό σχόλιο του διοικητή του Νοσοκομείου Γιάννη Ντόκου ο οποίος δήλωσε «πως οι πολίτες της Μαγνησίας μπορεί να νιώθουν ασφαλείς, διότι όλο το προσωπικό είναι σε ετοιμότητα», πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Αυτό που πάντως προκαλεί αίσθηση είναι ότι σύμφωνα με τους γιατρούς, η εποχική γρίπη, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από τον κορονοϊό.

Δεν χρειάζεται πανικός

«Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, διότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες», όπως επίσης και fake news που «σπέρνουν» τον πανικό και τρομοκρατούν τον κόσμο, επισήμανε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ο Ιωάννης Κόκορης, εντατικολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Αχιλλοπουλείου, ο οποίος δεν απέκλεισε την εκδήλωση πιθανού κρούσματος το επόμενο διάστημα και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο ενημέρωσης, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα, προσθέτοντας ότι υπάρχει εμπειρία από προηγούμενες καταστάσεις κορονοϊών, αλλά και από την εποχική γρίπη. Δεν είναι η πρώτη φορά, ανέφερε, που η κατηγορία αυτών των ιών προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι κοροναϊοί MERS-CoV και SARS-CoV είχαν σημάνει αντίστοιχη υγειονομική επαγρύπνηση και λήψη αντίστοιχων μέτρων», πρόσθεσε για να προσθέσει πως «η σωστή πρόληψη είναι το κλειδί».

Από την πλευρά του ο διευθυντής των ΤΕΠ Ηλίας Καραμέτος, αφού πρώτα ενημέρωσε για το σχέδιο δράσης, αναφερόμενος στα συμπτώματα είπε πως μοιάζουν με αυτά της σοβαρής λοίμωξης αναπνευστικού, όπως για παράδειγμα υψηλός πυρετός, δύσπνοια και βήχας. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα είναι πιο επιρρεπείς διότι έχουν μειωμένο αμυντικό σύστημα και εκτίμησε ότι γίνεται τόσο μεγάλος θόρυβος επειδή ακόμη δεν υπάρχει στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή και εμβόλιο, το οποίο να αντιμετωπίζει αυτού του τύπου τον κορονοϊό.

Όσο για το αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί αν τα συμπτώματα δεν έχουν εμφανιστεί ο κ. Καραμέτος επεσήμανε: «Θέλει πέντε ημέρες συνήθως για να μεταδοθεί ο ιός, αλλά μπορεί να φθάσει τις 10, τις 12 τις 14 γι’ αυτό χρειάζεται στενότερη παρακολούθηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των ύποπτων περιστατικών εφόσον υπάρξουν αλλά αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε και βάσει αυτών πρέπει να λειτουργήσουμε».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου