ΤΟΠΙΚΑ

Βόλος: 130 εκπαιδευτικοί εκτός σχολείων

βόλος-130-εκπαιδευτικοί-εκτός-σχολείων-210977

Αποδεκατισμένα από εκπαιδευτικό προσωπικό εμφανίζονται τα σχολεία στη Μαγνησία από τη δεύτερη κιόλας ημέρα λειτουργίας τους, εξαιτίας της επέλασης της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Ομικρον του κορονοϊού. Συνολικά 130(!) εκπαιδευτικοί νοσούν από κορονοϊό και βρίσκονται εκτός σχολείων. Από τη στιγμή που δεν έχουν προσληφθεί αναπληρωτές, το καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα στο σχολείο, παραπέμπει σε… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Χθες ανακοινώθηκαν 11 νέα κρούσματα νηπιαγωγών και δασκάλων σε επίπεδο Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και επιπλέον 5 κρούσματα σε καθηγητές γυμνασίων και λυκείων σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Συνολικά νοσούν από προχθές 57 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί (11 χθες και 46 προχθές) και 73 καθηγητές ((5 χθες και 68 με την πρεμιέρα) των μαθημάτων.

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει κονδύλια για την πρόσληψη τριμηνιτών εκπαιδευτικών, κανείς όμως δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν και πόσες πιστώσεις θα αντιστοιχούν για τη Μαγνησία. Μέχρι τότε οι διευθυντές καλούνται να λύνουν τον… γόρδιο δεσμό.

Η αναστάτωση που έχει επέλθει στα σχολεία είναι μεγάλη εξαιτίας των κενών εκπαιδευτικών που νοσούν από κορονοϊό. Στα γυμνάσια και λύκεια, διευθυντές βρίσκονται με ένα κινητό στο χέρι όλο το 24ωρο για να καταγράφουν κρούσματα και ειδοποιούν γονείς για την αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος. Μαθητές τμημάτων καλούνται είτε να πάνε σχολείο από τη δεύτερη ώρα, είτε να σχολάσουν μία ώρα νωρίτερα. Το πρόγραμμα των μαθημάτων αλλάζει συνεχώς και αναπροσαρμόζεται με μαθήματα ανάλογα με τους καθηγητές ειδικοτήτων που είναι «μάχιμοι». Δεν λείπουν και περιπτώσεις που τα μαθήματα γίνονται με ενδιάμεσα κενά.

Στα δημοτικά έχουν επιστρατευτεί διευθυντές για να απασχολούν τμήματα που παραμένουν χωρίς δασκάλους, εκπαιδευτικοί από τα ολοήμερα, ενώ όπου οι μαθητές είναι λιγοστοί εξαιτίας του κορονοϊού και χθες εξαιτίας της κακοκαιρίας έγιναν ακόμη και συμπτύξεις τμημάτων.

«Η αναστάτωση στα σχολεία για να στήσουν προγράμματα είναι τεράστια. Είναι ανέφικτο να κυλά ομαλά το ωρολόγιο πρόγραμμα με τόσες ελλείψεις», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Μαρία Γιαννουλή.

«Το Υπουργείο θα πρέπει να μεριμνήσει για την πρόσληψη ικανού αριθμού εκπαιδευτικών για να αναπληρώσουν τους ασθενείς και οι προσλήψεις να ισχύουν έως τέλος του σχολικού έτους», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

3.000 τεστ για ιχνηλατήσεις ζήτησε η Πρωτοβάθμια

Χθες, ανακοινώθηκαν 44 νέα κρούσματα σε μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων και 66 σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων.

Τα νέα κρούσματα σηματοδότησαν και την έναρξη των ιχνηλατήσεων στα τμήματα με καθημερινά τεστ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μαθητές που νόσησαν χθες, είχαν πάει προχθές στο σχολείο.

Οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έλαβαν νωρίς το πρωί προχθές Δευτέρα από 1.500 self tests προκειμένου να μοιράσουν στα σχολεία. Για την κάλυψη όμως των αναγκών απαιτούνται περισσότερα. Μόνο η πρωτοβάθμια έχει ζητήσει και αναμένονται 3.000 τεστ για να καλύπτει τις ανάγκες της ιχνηλάτησης κατά την πρώτη εβδομάδα μαθημάτων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου