ΤΟΠΙΚΑ

Κριτική της κίνησης «Μαζί για το Βόλο» για το έργο οδοφωτισμού –Απάντηση του Δήμου

κριτική-της-κίνησης-μαζί-για-το-βόλο-210673

Κριτική ασκεί η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» στην δημοτική αρχή Βόλου για το έργο ανάθεσης του ανανέωσης του ηλεκτροφωτισμού στον Ομιλο «Μυτιληναίος» και υποστηρίζει ότι το έργο είναι κοστοβόρο προς όφελος της εταιρείας και επιζήμιο για τους δημότες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με μια σκανδαλώδη απόφαση η Δημοτική Αρχή παραχωρεί τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης σε ανάδοχη εταιρεία, η οποία θα αγοράσει και θα τοποθετήσει σε Βόλο και Νέα Ιωνία 18.166 λάμπες έναντι περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ. Το σκανδαλώδες της αυτής της επιλογής της ΔΑ έγκειται σε τρία σημεία: πρώτον, στο ότι το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί από τον ίδιο το Δήμο με το κόστος να ανέρχεται στο ένα τρίτο των 18εκατομμυρίων της σύμβασης με τον ιδιώτη. Δεύτερον, ο Δήμος δεν θα κερδίσει κάτι, καθώς η μείωση κατά 50% του ηλεκτρικού ρεύματος που θα προκύψει στα επόμενα 12 χρόνια, θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή της ιδιωτικής εταιρείας. Τρίτον, με το πέρας της δωδεκαετίας, οπόταν θα είχαν όφελος οι δημότες, θα πρέπει οι λαμπτήρες να αλλαχθούν.

Η συγκεκριμένη ενέργεια της ΔΑ έρχεται σε μια στιγμή που πυκνώνουν οι καταγγελίες για επιεικώς αμφιλεγόμενες συμβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για έργα οδοφωτισμού εξοικονόμησης ενέργειας σε ανά την επικράτεια δήμους. Οι ομοιότητες είναι εμφανείς. Οι ανάδοχοι αμείβονται για τη διάρκεια της παραχώρησης με ένα ποσοστό από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται για την ηλεκτροδότηση του δικτύου οδοφωτισμού σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Έτσι, οι δήμοι είναι «ριγμένοι», αφού η τελική ωφέλεια μοιράζεται περίπου κατά 80% στον ανάδοχο και 20% στον δήμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δημότες δεν είδαν μείωση στα τέλη τους.

Είναι εμφανές ότι η δήθεν υπεράνω πολιτικών και κομματικών εξαρτήσεων ΔΑ εφαρμόζει πολιτικές νεοφιλελεύθερης αντίληψης και εξυπηρέτησης συμφερόντων, που κάνουν ρεσάλτο σε δομές του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκφράζει πολιτικά την χειρότερη μορφή του παλιού και κατεστημένου που αρέσκεται να καταγγέλλει. Με το πρόσχημα την οικονομική αδυναμία και εργαλείο την κατασυκοφάντηση των δημοτικών δομών, τους οποίους η ίδια υπονομεύει, εφαρμόζει μια σταδιακή εκχώρηση τμημάτων του Δήμου με τον λογαριασμό να πληρωθεί στο άμεσο μέλλον από όλους μας.»

Απάντηση της Δημοτικής Αρχή Βόλου

Σε απάντηση της ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τον Βόλο» από τον Δήμο Βόλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Κατανοούμε την ανάγκη του Ιάσονα Αποστολάκη, μετά την ανοιχτή και δημόσια αμφισβήτηση των «συντρόφων» του για τις ικανότητές του, να δηλώνει την ύπαρξή του έστω και εκδίδοντας ανακοινώσεις με περιεχόμενο όπως αυτή για τη σύμβαση με την ΜΕΤΚΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Δήμου. Βεβαίως δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία για να του απαντήσουμε, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι, μόνοι εμείς, τον αντιμετωπίζουμε στα σοβαρά.

Περιοριζόμαστε να εκφράσουμε την εύλογη ανησυχία μας για την αντίληψη που έχει επί των οικονομικών θεμάτων, καθώς κατέχει μια ευαίσθητη θέση δημοσίου υπαλλήλου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ναι του Κράτους…»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου