ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητικά λουκέτα και πορεία

μαθητικά-λουκέτα-και-πορεία-209394

Κλείδωσαν λουκέτα και βγήκαν στους δρόμους οι μαθητές του Βόλου, διαμαρτυρόμενοι για κτιριακά προβλήματα, μεταρρυθμίσεις και ελλιπή χρηματοδότηση των σχολείων. Συνεχίζοντας τον αγώνα που ξεκίνησαν στα τέλη του Οκτωβρίου, οι μαθητές της πόλης έδωσαν χθες νέο ραντεβού για να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εκπαίδευσης. «Είμαστε το μέλλον», το σύνθημα στο πανό που κρατούσαν οι μαθητές, στη διάρκεια της πορείας τους από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι το Δημαρχείο Βόλου, και από εκεί στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε κατάληψη βρέθηκαν χθες τρία σχολεία: το Μουσικό, το 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου και το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου. Ωστόσο στο αγωνιστικό ραντεβού βρέθηκαν μαθητές κι από άλλες σχολικές μονάδες που δεν έκαναν κατάληψη και συμμετείχαν στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, παίρνοντας απουσίες για τα μαθήματα που έχασαν.

Πρώτος σταθμός των μαθητών ήταν το Δημαρχείο Βόλου, όπου συναντήθηκαν με τον εκτελούντα χρέη Δημάρχου, Θάνο Θεοδώρου.

Ο κ. Θεοδώρου ενημέρωσε τους μαθητές για τις εργολαβίες συντηρήσεων και επισκευών που είναι σε εξέλιξη στα σχολικά κτίρια, καθώς για τη νέα, για την οποία πρόκειται να υπογραφεί σύμβαση εντός του μήνα, αλλά και για μια μικρότερη εργολαβία για την επισκευή της στέγης στο 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ενώ υπόμνημα έστειλαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Τα προβλήματα

Στα κτιριακά προβλήματα και όχι μόνο που αντιμετωπίζουν στα σχολεία αναφέρθηκαν οι μαθητές.

«Στο συγκρότημα των 2ου Γυμνασίου – 2ου Γενικού Λυκείου Βόλου οι μαθητές έχουν πρόσβαση μέσω γέφυρας πάνω από το ποτάμι που παρουσιάζει ρωγμή στη μέση της. Είναι θέμα χρόνου να σπάσει και μια μέρα να βρεθούμε όλοι στο ποτάμι», είπε ο μαθητής της Γ’ Λυκείου στο 2ο ΓΕΛ Βόλου, Κυριάκος Σκουμποτής.

«Στο μουσικό δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου από το υπόγειο όπου κάνουμε ορισμένα μαθήματα», είπε ο πρόεδρος του 15μελούς, Ηλίας Ρίζος.

«Στα ΕΠΑΛ υπάρχει ακόμη το πρόβλημα των κλειστών ειδικοτήτων», ανέφερε ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, Στέφανος Κότο.

«Ζητάμε καλύτερες υλικοτεχνικές υποδομές στα σχολεία, περισσότερα χρήματα για την παιδεία και ένταξη των προσφύγων στην πρωινή ζώνη», είπε ο μαθητής της Γ’ τάξης του 3ου ΓΕΛ Βόλου, Αντώνης Μουντούρης.

«Τα έργα που ζητάμε είναι περίπου 10.000 ευρώ. Η εκδήλωση για τη φωταγώγηση του Βόλου κόστισε πολύ περισσότερα. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε όσα μας λένε απλώς για να μας καθησυχάσουνε. Δεν θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη συνάντηση στον δήμο. Είμαι απογοητευμένος», είπε ο μαθητής του Μουσικού Σχολείου, Βαγγέλης Μπιλάλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου