ΤΟΠΙΚΑ

Fake news τα ραδιενεργά και με τη… βούλα

fake-news-τα-ραδιενεργά-και-με-τη-βούλα-208670

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων δεν ανακοινώθηκαν από την αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη – Τριγμοί μετά το φιάσκο στην Επιτροπή Πολιτών

Fake news και με τη… βούλα η απόπειρα σύνδεσης φορτίου RDF προς την ΑΓΕΤ με ραδιενεργά από τον ΧΥΤΑ Φυλής. Οι μετρήσεις με ειδικό μηχάνημα κατέδειξαν μηδενικά επίπεδα ραδιενέργειας και το υλικό οδηγήθηκε προς καύση στην τοπική τσιμεντοβιομηχανία. Αγνωστο για ποιο λόγο τα αποτελέσματα των ελέγχων, που ήταν γνωστά από την επομένη του θορύβου που επιχειρήθηκε να προκληθεί, δεν ανακοινώθηκαν επισήμως ποτέ, παρά μόνο χθες, όταν ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία την πρώτη ημέρα έσπευσε να ζητήσει άμεση παύση της καύσης RDF.

Η απόπειρα σύνδεσης με το τοπικό εργοστάσιο της ΑΓΕΤ δημοσιεύματος αθηναϊκής εφημερίδας που αναφερόταν σε μετρήσεις ραδιενεργών το 2015 στον ΧΥΤΑ Φυλής την περασμένη Πέμπτη είχε καταρρεύσει από τις πρώτες ώρες. Με ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, αλλά και διευκρινιστικές δηλώσεις που έσπευσε να κάνει μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στον Βόλο μέλος του «Δυτικού Μετώπου» το θέμα «ξεφούσκωσε» παρά τις απόπειρες μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών να προκαλέσουν πανικό στην τοπική κοινωνία με τη δήθεν καύση RDF από ραδιενεργά απόβλητα του ΧΥΤΑ Φυλής.

Γνωστά τα αποτελέσματα την επομένη του άστοχου… συναγερμού

Την ίδια ημέρα, με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη, τρία φορτηγά που επρόκειτο να εκφορτώσουν RDF στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ προερχόμενα από τον ΧΥΤΑ Φυλής, σταμάτησαν στην είσοδο της τσιμεντοβιομηχανίας.

Ειδικό κλιμάκιο ελέγχου την επομένη το πρωί έκανε μετρήσεις με ειδικό μηχάνημα (γκάιντερ) στο φορτίο και ανίχνευσε μηδενικά επίπεδα ραδιενέργειας στο προς καύση υλικό. Παρ’ όλα αυτά λήφθηκαν δείγματα τα οποία εστάλησαν για αναλύσεις ως προς το χλώριο, τον υδράργυρο και τη θερμογόνο σε ειδικό εργαστήριο στη Γερμανία και τα αποτελέσματα αναμένονται αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Παρά το γεγονός όμως ότι τα αποτελέσματα για την ανύπαρκτη ραδιενέργεια ήταν γνωστά ένα 24ωρο μετά τον θόρυβο που επιχειρήθηκε να προκληθεί, από την αντιπεριφερειάρχη δεν έγινε καμία αναφορά σε αυτά για να διαλυθεί και η παραμικρή ανησυχία στους δημότες. «Οι μετρήσεις ήταν μηδενικές. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», δήλωνε χθες η κ. Κολυνδρίνη μόνο εφόσον ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Την ίδια ώρα μάλιστα, λιγοστά μέλη της Επιτροπής Πολιτών διαδήλωναν έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας…

«Μαλλιά κουβάρια» μετά το φιάσκο

Το φιάσκο με το δήθεν ραδιενεργό φορτίο δρομολόγησε εξελίξεις και στην Επιτροπή Αγώνα Πολιτών που «χρεώθηκε» τον… ραδιενεργό συναγερμό, με συνιστώσες να διακόπτουν την προχθεσινή γενική συνέλευση και διά βοής να ζητούν την παραίτηση του εκλεγμένου συντονιστικού.

Στην προχθεσινή γενική συνέλευση της Επιτροπής, συνιστώσες της επιτροπής έγιναν «μαλλιά κουβάρια», όπως περιγράφεται σαφώς στην ανακοίνωση που εκδόθηκε: «Με αυθαίρετο τρόπο κατέλαβαν την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι ομάδες εργασίας και διά βοής απαιτούσαν την παραίτηση του εκλεγμένου συντονιστικού της Επιτροπής με έωλες επί προσωπικού κατηγορίες. Με φραστικούς προπηλακισμούς και δημιουργώντας κατάσταση εκβιασμού και ψυχολογικής βίας, κατόρθωσαν να διώξουν πολλούς συμπολίτες που συμμετείχαν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, προξενώντας με τις συντονισμένες φωνασκίες, βωμολοχίες και χειρονομίες μια απογοητευτική κατάσταση, μέχρι που ανάγκασαν το συντονιστικό της Επιτροπής Πολιτών να διακόψει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και να αποχωρήσει, σεβόμενο τον χώρο που φιλοξενούσε τη συνεδρίαση.

Η νέα μεθοδευμένη παρεμπόδιση της λειτουργίας της Επιτροπής λειτουργεί σαν 5η φάλαγγα για το κίνημα κι εξυπηρετεί μόνο τη συνεχιζόμενη καύση σκουπιδιών και την προσπάθεια δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου. Το διαρκές κλίμα τρομοκράτησης κι εκφυλισμού των Γενικών Συνελεύσεων έχει στόχο την διάλυση της Επιτροπής Πολιτών και την εξουδετέρωση της δυναμικής της».

Η κίνηση αυτή εκλήφθηκε από μέλη της επιτροπής ως απόπειρα κομματικού «καπελώματος». Στην ίδια ανακοίνωση κατονομάζουν το «Ξεκίνημα», την Πλεύση Ελευθερίας, τη ΛΑΕ και πρώην μέλη των Πράσινων Οικολόγων ότι προσπαθούν «να θέσουν σε κομματικό έλεγχο την Επιτροπή Πολιτών».

Κάνουν λόγο για συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες να μποϊκοτάρουν την εκλογή νέου συντονιστικού. «Τελευταίο κρούσμα η από πρώην μέλος των Πράσινων αυθαίρετη οικειοποίηση και «κατέβασμα» (ευτυχώς για λίγα λεπτά) της σελίδας της Επιτροπής στο Facebook με την οποία ενημερώνονται διαδικτυακά 8.000 πολίτες από όλη την Ελλάδα τόσο για τη δράση μας, αλλά και για όλα τα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα. Να θυμίσουμε ότι μέσω αυτής της σελίδας κάναμε πρόσφατα γνωστό στους Βολιώτες το τεράστιο σκάνδαλο με τα σκουπίδια προς καύση από τον «ραδιενεργό» ΧΥΤΑ Φυλής», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Επιτροπής η οποία θα ανακοινώσει νέο τρόπο λειτουργίας της όπως αναφέρει.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου