ΤΟΠΙΚΑ

Πυρά Τζανακόπουλου κατά της κυβέρνησης

πυρά-τζανακόπουλου-κατά-της-κυβέρνησ-207076

Για εθνικά θέματα, προσφυγικό και οικονομία* Ικανοποίηση για τη διεύρυνση του κόμματος

Η εξωτερική πολιτική, το μεταναστευτικό – προσφυγικό, καθώς και η πορεία της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής, που άσκησε στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών στον Βόλο.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν επίσης οι δύο βουλευτές Αλ. Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, καθώς και αρκετά μέλη της Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Λίγες ώρες μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκε και μίλησε σε συνεστίαση του κόμματος στο κέντρο «Ελλάδος Εικόνες».

Στην τοποθέτησή του κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκεί εξωτερική πολιτική με όρους επικοινωνίας, υπογράμμισε επίσης ότι δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο στα εθνικά θέματα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η στρατηγική που ακολουθεί δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας, σε μία περίοδο ταραγμένη με πολλές γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως είπε.

«Οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις κλιμακώνονται, υπάρχουν συνθήκες αναταραχής παντού. Δυστυχώς, έχουμε εντοπίσει πως δεν υπάρχει κυβέρνηση σε αυτή την ταραγμένη περίοδο να εγγυηθεί συνθήκη ηρεμίας. Η Ν.Δ. απέδειξε ότι δεν έχει επάρκεια και δυνατότητα διαχείρισης μεγάλων εθνικών θεμάτων. Η ανεπάρκειά της και οι αγκυλώσεις της οδηγούν σε διπλωματικές αποτυχίες» σημείωσε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει λέγοντας: «Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή εθνική ρεαλιστική πολιτική η οποία να μην έχει καμία σχέση με λεονταρισμούς και προσπάθεια επίδειξης εικονικής ισχύος από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά να βασίζεται σε διάλογο και αποφασιστικότητα».

Ο κ. Τζανακόπουλος ήταν επίσης επικριτικός όσον αφορά στους κυβερνητικούς χειρισμούς σε μεταναστευτικό – προσφυγικό.

«Η κυβέρνηση, λόγω ιδεοληψιών και αδυναμίας να κατανοήσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ανοιχτό για τα επόμενα χρόνια, δεν έχει σχέδιο. Κατευθυνόμενη και καθοδηγούμενη από αντιλήψεις υπερσυντηρητικές έχει προκαλέσει χάος», υποστήριξε ο ίδιος και την κάλεσε να επισπεύσει τις διαδικασίες αποσυμφόρησης των νησιών και ένταξης των μεταναστών ή μετεγκατάστασή τους σε χώρες της Ευρώπης.

Στον τομέα της οικονομίας, σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η ΝΔ εφαρμόζει πολιτική υπέρ των ολίγων και όχι προς το συμφέρον των ασθενέστερων τάξεων.

«Θέλει να ενισχύσει τους φίλους του ο κ. Μητσοτάκης. Για πρώτη φορά φαίνεται ότι εκκινεί τάση μείωσης των μισθών, ενώ η πορεία είχε αντιστραφεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, καταργούνται προστατευτικές ρυθμίσεις. Ολες οι πρωτοβουλίες που παίρνουν δεν συνεπάγονται θετική πορεία για την οικονομία», παρατήρησε επίσης.

Ακόμη κατά την εκτίμηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, σταδιακά θα αρχίσει να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις η φθορά της ΝΔ, με τον κ. Τζανακόπουλο επίσης να επισημαίνει ότι στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος υφίσταται και εσωκομματικές διαμάχες με φόντο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ικανοποίηση για τη διεύρυνση

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, για να εκφράσει την ικανοποίησή του ανακοινώνοντας ότι πανελλαδικά το κόμμα έχει τριπλασιάσει σχεδόν τα μέλη του.

Σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε υπογράμμισε πως σε αυτή την προσπάθεια χωρούν όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν σε ένα πολιτικό πλαίσιο αρχών που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες.

«Είναι εύλογο και θεμιτό σε ένα κόμμα που κυβέρνησε για 4,5 χρόνια, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και έχουν κοινό βηματισμό δυνάμεις ιδεολογικές με διαφορετικές καταβολές να υπάρχει έντονο το στοιχείο του διαλόγου, ακόμη και της διαφωνίας σε τακτικές επιλογές και επιμέρους ζητήματα. Ως εκ τούτου χωράνε στη διεύρυνση όσοι αποτελούν προοδευτικούς δημοκράτες αριστερούς πολίτες που συμφωνούν στην ανάγκη να μην κυβερνάται η χώρα από Ν.Δ. που σήμερα είναι μία ακραία δεξιά και νεοφιλελεύθερη δύναμη», ανέφερε ως προς αυτό.

Τέλος, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ασκεί υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, ενώ ερωτηθείς γιατί το κόμμα δεν ζητεί πρόωρες εκλογές από τη στιγμή που ισχυρίζεται πως η ΝΔ δεν κυβερνά σωστά ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Εκλογές ζητείς όταν μπορείς να τις επιβάλλεις. Εμείς προφανώς σεβόμαστε αποτέλεσμα ελληνικού λαού και θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε μάχη με μαχητική και παρεμβατική αντιπολίτευση και να αναδεικνύουμε τα αδιέξοδα της Ν.Δ. Αν όμως ο κόμπος φθάσει στο χτένι θα το κάνουμε», κατέληξε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου