ΤΟΠΙΚΑ

Εξαπλώνεται ο ιός του aids

εξαπλώνεται-ο-ιός-του-aids-206098

Κάθε χρόνο μολύνονται 800 άτομα ~ Η σημασία της ενημέρωσης και της προφύλαξης υπογραμμίστηκαν μέσω των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Βόλο

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που σχετίζονται με τη μετάδοση του ιού του HIV, καθώς υπολογίζεται ότι μολύνονται 800 περίπου άτομα σε ετήσια βάση, παρά τη σταθεροποίηση που σημειώνεται την τελευταία διετία. Σύμφωνα με τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕEΛΠΝΟ, από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2015 μολύνθηκαν 670 επιπλέον άτομα, ενώ εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός θα ανέλθει στα 800 άτομα έως και το τέλος του χρόνου. Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν προχθες στο Βόλο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και κεντρικό σύνθημα τη σημασία της λήψης μέτρων προφύλαξης και της ενημέρωσης, τα οποίααποτελούν σημαντικά εφόδια στην προσπάθεια που καταβάλλεται, προκειμένουνα σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι ενημερωτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Ομιλο Rotaract Βόλου σε συνεργασία με τους thess Checkpoint, περιελάμβανανδωρεάν εξετάσεις στο Ιατρείο Αλληλεγγύης, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, στους διερχόμενους από τον πεζόδρομο της Ερμού. Δεκάδες Βολιώτες ηλικίας 20-40 ετών πραγματοποίησαν δωρεάν εξετάσεις στο Ιατρείο Αλληλεγγύης και έσπευσαν παράλληλα να ενημερωθούν από τους ειδικούς για τον ιό HIV.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Πόλκας, Νοσηλευτής και υπεύθυνος του thess Checkpoint ανέφερε ότι «στόχος μας είναι οι άνθρωποι να εξοικειωθούν με την εξέταση του HIV καθώς και με τον ιό, προκειμένου να μη στιγματίζονται οι πάσχοντες, αλλά και να γίνει παράλληλα αντιληπτό ότι οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν πλέον από τον ιό του AIDS. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει γύρω μας και τους τρόπους εξέτασης, ώστε να ξέρουμε πώς να προστατευτούμε».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό «δεν είναι πλέον καταδικασμένοι σε θάνατο λόγω της αντιρετροικής αγωγής, η οποία αδρανοποιεί τον ιό, με αποτέλεσμα να παρέχει στον οροθετικό προσδόκιμο ζωής ίδιο με αυτό του υπόλοιπου πληθυσμού καιπολύ καλή ποιότητα ζωής, με την έννοια ότι μπορεί να αναπτύξει τις δραστηριότητες που επιθυμεί, να εργαστεί και να δημιουργήσει οικογένεια, εφόσον λαμβάνει αγωγή και με τις οδηγίες του γιατρού του. Η πιθανότητα μετάδοσης του ιού, τόνισε ο ίδιος, είναι πρακτικά αδύνατη όταν λαμβάνει κάποιος φαρμακευτική αγωγή».

Με αφορμή τις δράσεις που υλοποιήθηκαν προχθες, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμιος Τσάμης, υπογράμμισε ότι «η ενημέρωση και η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα υγείας». Το μήνυμα που έστειλαν οι διοργανωτές προς κάθε κατεύθυνση είναι η εξάλειψη της άγνοιας και η λήψη μέτρων προφύλαξης, μέσω της υλοποίησης ενημερωτικών δράσεων για το ευρύ κοινό. «Γι’ αυτό το λόγο, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κόσμου, συνεργαστήκαμε με την ομάδα thess Checkpoint, η οποία είναι πιστοποιημένη από τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το ΚΕΛΠΝΟ. Ουσιαστικός στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, τους νέους, τους μεγαλύτερους και τις ομάδες πληθυσμού γενικότερα, και να τους ενημερώσουμε, προκειμένου να περιορίσουμε τα προβλήματα που προκαλούνται από τη μετάδοση του ιού HIV» επεσήμανε ο κ. Τσάμης.

Η αντιπρόεδρος του Ομίλου Rotaract Βόλου, Νόρα Κητηλή, τόνισε από την πλευρά της ότι «η προχθεσινή δράση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, προκειμένου να αντιληφθούμε όλοι τη σημασία της πρόληψης και της εξέτασης, η οποία είναι ανώδυνη, το αποτέλεσμα εξάγεται σε ένα λεπτό και καλό θα ήταν να πραγματοποιείται από όλους».

Με αφορμή τη προχθεσινή ενημερωτική δραστηριότητα, υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να ενημερώνονται όλοι για τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης, και παράλληλα να γίνεται εξέταση μια τουλάχιστον φορά το χρόνο, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση στο ιατρείο αλληλεγγύης από ειδικούς

Ενημερωτικό υλικό διανεμήθηκε στον πεζόδρομο της Ερμού από εθελοντές

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου