ΤΟΠΙΚΑ

Γουργουλιάνης: Η συζήτηση για την φυσική ανοσία

γουργουλιάνης-η-συζήτηση-για-την-φυσι-205962

Σε μελέτη της Πνευμονολογικής κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναλύοντας την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο έγκριτος καθηγητής ανέφερε ότι «οι τίτλοι αντισωμάτων ήταν σημαντικά υψηλότεροι σε προηγουμένως μολυσμένους συμμετέχοντες που είχαν εμβολιαστεί και σε εκείνους που νοσηλεύτηκαν».

Αναλυτικά η δημοσίευση του καθηγητή:

«Η Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μελετάει τον τελευταίο χρόνο την εξέλιξη της πανδημίας στη Δεσκάτη. Εκεί, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2020 η θετικότητα των τεστ έφθασε στο 75%, ενώ σε λιγότερο από δύο μήνες μετά, η θετικότητα των τεστ μηδενίστηκε (εικόνα1). Αυτό το ισχυρό πανδημικό κύμα που χαρακτηρίσθηκε από πολλές νοσηλείες αλλά και θανάτους άφησε φυσική ανοσία στο 46% του πληθυσμού. Οι εμβολιασμοί που ακολούθησαν, ανοσοποίησαν επιπρόσθετα το 48% του πληθυσμού. Υψηλότεροι τίτλοι αντισωμάτων βρέθηκαν σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί και είχαν μολυνθεί προηγουμένως και ιδιαίτερα σε άτομα με σοβαρή νόσο που τους οδήγησε σε νοσηλεία (εικόνα 2).

Συμπερασματικά τα γρήγορης έναρξης πανδημικά κύματα εξαντλούνται γρήγορα, αρκετοί από όσους βρέθηκαν θετικοί και ήταν ασυμπτωματικοί δεν ανέπτυξαν φυσική ανοσία, ενώ τα εμβόλια προσφέρουν αποτελεσματική ανοσοποίηση. Αυτή η μελέτη που πρόσφατα δημοσιεύθηκε https://doi.org/10.3390/ijerph19010407 απαντάει σε συχνά ερωτήματα για τη σχέση ανοσίας από εμβολιασμούς ή και από νόσο. Ίσως τα αποτελέσματά της μπορεί να αξιοποιηθούν στη διαχείριση και του πανδημικού κύμα της Όμικρον που χαρακτηρίζεται από πολλούς ασυμπτωματικούς ή ήπια νοσούντες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου