ΤΟΠΙΚΑ

Αναβαθμίστηκε το τοπίο στον Κραυσίδωνα

αναβαθμίστηκε-το-τοπίο-στον-κραυσίδω-205075

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά τη δρομολόγηση της ανάπλασης των παρόχθιων του Κραυσίδωνα, Ζάχου και Καραμπατζάκη, το έργο παραδόθηκε χθες και επίσημα προς χρήση στην πόλη. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος αφίχθη στο σημείο με ποδήλατο, διασχίζοντας τον ολοκαίνουριο ποδηλατόδρομο, που έχει δημιουργηθεί, αφήνοντας αιχμές κατά των πολέμιων του έργου εναντίον του οποίου είχε γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Πρόκειται για ένα πανέμορφο έργο, όπως διαπίστωσα. Πήρα το ποδήλατο και τον σάκο μου και το διέσχισα. Τι μόνο ο μικρός Ιάσονας; Βάλαμε και μαρκαδόρους μέσα στον σάκο και είμαστε έτοιμοι να ζωγραφίσουμε την πόλη», είπε κατά την άφιξή του με το ποδήλατο, αφήνοντας αιχμές κατά του επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, Ιάσονα Αποστολάκη.

Το έργο που ολοκληρώθηκε μετά και τις τελευταίες πινελιές που μπήκαν τις προηγούμενες ημέρες, έχει αλλάξει το τοπίο στον Κραυσίδωνα. Τόσο στη Ζάχου όσο και στην Καραμπατζάκη έχουν δημιουργηθεί πεζοδρόμια και στις δύο πλευρές και προς τον χείμαρρο Κραυσίδωνα και προς τις οικοδομές που κυμαίνονται ανά περίπτωση μεταξύ 2,5 και 3 μέτρων το κάθε ένα. Στα πεζοδρόμια έγιναν νέες φυτεύσεις, τοποθετήθηκαν παγκάκια και νεος φωτισμός, δημιουργήθηκαν ποδηλατόδρομοι για την ασφαλή κίνηση των πολιτών, διαβάσεις για τους πεζούς, ενώ χωροθετήθηκαν και θέσεις στάθμευσης.

Παράλληλα περιορίστηκε το πλάτος του οδοστρώματος στα 3,5 μέτρα για να διασφαλιστεί η λειτουργία των δύο οδών ως δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Οι δύο παρόχθιοι λειτουργούν πλέον ως ζεύγος μονοδρόμων, με τη Ζάχου να δίνει έξοδο στον περιφερειακό και την Καραμπατζάκη στη Λαρίσης.

Πρόκειται για έργο που κατασκευάστηκε με χρήματα από τα δημοτικά ταμεία, και πέρασε μέσα από… Συμπληγάδες μέχρι να δρομολογηθεί. Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος αναφέρθηκε στα επεισόδια που είχαν σημειωθεί το 2017 από πολέμιους του έργου, αλλά και στην απόφαση για τη δρομολόγηση της παρέμβασης από το δημοτικό συμβούλιο με ψήφους μόνο της ομάδας πλειοψηφίας. «Ζήσαμε καταστάσεις που δεν τιμούν την πόλη. Φθάσαμε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο η δημοτική αρχή υλοποίησε μία ακόμη δέσμευσή της και στέλνουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως για ό,τι δεσμευόμαστε το τηρούμε. Εχουμε μάθει να δουλεύουμε και να προσφέρουμε στην πόλη», είπε ο κ. Μπέος, υπογραμμίζοντας ότι «η σημερινή δημοτική αρχή παλεύει για τους πολλούς κι όχι για τους λίγους». «Είχαν μάθει διακόσιες οικογένειες να δεσμεύουν δρόμους και πεζοδρόμια και να τα μετατρέπουν σε προσωπικές αυλές τους, για να κάνουν μπάρμπεκιου και να παρκάρουν τα σκάφη τους. Εμείς είμαστε εδώ για τους πολλούς κι όχι για τους λίγους», σημείωσε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας και νέα έργα μέσα στο 2022, με πρώτο, το Γυμναστήριο στη Ν. Ιωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέο η παρέμβαση αποτελεί έργο- πρότυπο και για άλλες πόλεις τις οποίες διασχίζουν ποτάμια. «Ο Βόλος γίνεται ευρωπαϊκή πόλη, όπως έχει πραγματικά ανάγκη ο πολίτης. Αν ορισμένοι, με αυτά που γράφουν θεωρούν ότι ο κόσμος είναι χαζός, είναι γελασμένοι. Συνεχίζουμε και θα μας κρίνουν οι πολίτες», σημείωσε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου