ΤΟΠΙΚΑ

«Δεν είμαστε αναλώσιμοι» – Κραυγή αγωνίας εκπαιδευτικών στη Μαγνησία

δεν-είμαστε-αναλώσιμοι-κραυγή-αγω-204937

«Δεν είμαστε αναλώσιμοι» η κραυγή αγωνίας δασκάλων και νηπιαγωγών στη Μαγνησία, οι οποίοι προχώρησαν χθες σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητώντας μέτρα για να είναι τα σχολεία ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σε μία εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων νόσησαν συνολικά 61 εκπαιδευτικοί. «Διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμη και από γιατρούς και νοσηλευτές», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Απόστολος Μούσιος, απευθυνόμενος προς τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Γιώργο Πολύζο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες ανακοινώθηκαν 74 νέα κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στη Μαγνησία. Από αυτά τα 43 αφορούν στην πρωτοβάθμια, που νόσησαν 37 μαθητές, πέντε εκπαιδευτικοί και ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό και τα 31 στη δευτεροβάθμια, που νόσησαν 28 παιδιά και τρεις καθηγητές.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στο περιθώριο της παράστασης διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ο κ. Μούσιος, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς νόσησαν 218 μαθητές, δηλαδή το 1,6% του μαθητικού δυναμικού του νομού και 61 εκπαιδευτικοί, δηλαδή το 4% του συνολικού αριθμού.

Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι δεν είναι αναλώσιμοι και ζητούν ασφαλή σχολεία. Υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που θέτουν είναι η αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου που προβλέπει ότι για να αναστείλει τη λειτουργία του ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσει το 50%+1 των μαθητών. «Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν περιμένουμε να νοσήσουν οι μισοί μαθητές σε κάθε τμήμα, μιλάμε για διασπορά του ιού κι όχι για πρόληψη», ανέφερε ο κ. Μούσιος.

Τμήματα με πάνω από 20 μαθητές εν μέσω πανδημίας

Οι εκπαιδευτικοί επαναφέρουν στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Ζητούν 15 μαθητές ανά τμήμα προκειμένου και η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται σωστά και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια στις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες. «Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και Ν. Ιωνίας τμήματα με 20 μαθητές. Εχουμε υποδείξει αίθουσες τόσο στον Βόλο, όσο και στην περιφέρεια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αραίωση των τμημάτων», τόνισε.

Οι τριμηνίτες δεν θα δεχθούν προσλήψεις

Ζήτημα αιχμής αυτή την περίοδο αποτελούν και οι άμεσες προσλήψεις αναπληρωτών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών που νοσούν από κορονοϊό. «Κατ’ αρχήν δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Επομένως δεν θέλουμε τριμηνίτες εκπαιδευτικούς, αλλά αναπληρωτές που θα προσληφθούν έως τέλος της σχολικής χρονιάς», υπογράμμισε ο κ. Μούσιος.

Σήμερα, με τα κενά που υφίστανται, στα σχολεία υπάρχουν αρρυθμίες όπως αναφέρει ο κ. Μούσιος και τμήματα υπολειτουργούν. Η πρώτη φουρνιά αναπληρωτών στη Μαγνησία, μόλις τέσσερα άτομα, τρεις δάσκαλοι και ένας νηπιαγωγός, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά από Δευτέρα, τα κενά θα εξακολουθούν να υφίστανται. «Θέλουμε όσοι εκπαιδευτικοί νοσούν, τόσοι αναπληρωτές να υπάρχουν για να καλύπτονται τα κενά. Να μη χαθεί ούτε μία ώρα μαθήματος», πρόσθεσε ενώ έθεσε και μία ακόμη παράμετρο. Εκτίμησε ότι πολύ δύσκολα εκπαιδευτικοί θα δεχθούν τρίμηνες συμβάσεις. «Θα υπάρξουν προβλήματα. Κανείς δεν αναλαμβάνει υπηρεσία για τόσο μικρό χρονικό διάστημα», είπε.

Τέλος, ζήτησαν να ισχύουν άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν.

«Θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά αλλά με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Θέλουμε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και να δίνονται χρήματα στην παιδεία και την υγεία. Θέλουμε μία κοινωνία που να σέβεται όλα τα μέλη της», είπε από την πλευρά της το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Λίλα Πέτρου.

Ειδικές συνθήκες στα ειδικά σχολεία

Την ακόμη δυσκολότερη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στα ειδικά σχολεία, τα οποία μέσα στην πανδημία δεν έκλεισαν ποτέ, περιέγραψε η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, Χρυσούλα Καρμπά.

«Σε εμάς είναι πολύ πιο δύσκολο το εκπαιδευτικό έργο. Τα δικά μας παιδιά δεν φορούν μάσκες, έρχονται σε άμεση επαφή μαζί μας, έρχονται στην αγκαλιά μας, τα καθαρίζουμε. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε αποστάσεις. Τα ειδικά σχολεία ήταν πάντα ανοιχτά σε όλη την πανδημία. Και καλώς έμειναν, αλλά θέλουμε μέτρα για να αισθανόμαστε στοιχειωδώς ασφαλείς. Ζητούμε δύο φορές την εβδομάδα να γίνονται τεστ από τον ΕΟΔΥ, δωρεάν σε όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Είναι εφικτό, είμαστε πέντε ειδικά σχολεία σε όλον τον Βόλο», είπε η κ. Καρμπά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου