ΤΟΠΙΚΑ

Επεμβάσεις με χρονοκαθυστέρηση

επεμβάσεις-με-χρονοκαθυστέρηση-204809

Μικρή η λίστα αναμονής για ψυχρά χειρουργεία στο Αχιλλοπούλειο, αλλά… – Οκτώ μήνες περιμένει Βολιώτης για να υποβληθεί σε καταρράκτη στο Πανεπιστημιακό

Με ιώβειο υπομονή πρέπει να οπλιστούν πολλές φορές οι πολίτες, προκειμένου να προγραμματίσουν μία επέμβαση ρουτίνας μεν, αλλά επιβεβλημένη δε ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους.

Μεσήλικας Βολιώτης μόλις προχθές απευθυνόμενος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξέφρασε το σοβαρό παράπονό του, καθώς εδώ και οκτώ μήνες περιμένει να υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη στο ένα του μάτι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όμως ακόμη δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση. Από τον περασμένο Μάιο που εξετάστηκε πρώτη φορά από τον πανεπιστημιακό οφθαλμίατρο και ενημερώθηκε ότι είναι αναγκαίο να εγχειριστεί μέχρι σήμερα, όσες φορές και αν προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Οφθαλμολογική Κλινική του ΠΓΝ έπεσε «πάνω σε τοίχο».

Η αναμονή για μία οφθαλμολογική επέμβαση καταρράκτη στο ΕΣΥ μπορεί να φτάνει ακόμα και τον ενάμιση χρόνο, είπαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακοί παράγοντες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όταν ρωτήθηκαν σχετικά, ειδικά αν ανήκει στα «ψυχρά» μη επείγοντα περιστατικά.

Η μεγάλη αναμονή συνήθως έχει να κάνει με τη «φήμη» του τμήματος ή του χειρουργού. Την ίδια ώρα ο χρόνος αναμονής για μη επείγοντα χειρουργεία, όπως αρθροπλαστική, στο Αχιλλοπούλειο δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες. Το πιο σύνηθες «εμπόδιο» για να επισπευστούν τα ψυχρά χειρουργεία είναι ότι πολλές φορές δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύνολο των χειρουργικών τραπεζιών λόγω έλλειψης προσωπικού.

Χρόνος αναμονής και για εξετάσεις

Ο χρόνος αναμονής για επίσκεψη στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία διαφέρει από ειδικότητα σε ειδικότητα. Ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας είναι να μην ξεπερνάει τις 20 ημέρες για το πρώτο ραντεβού.

Στο Αχιλλοπούλειο σε κάποιες ειδικότητες, όπως π.χ. ωτορινολαρυγγολόγοι, γαστρεντερολόγοι και οφθαλμίατροι, η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει και τον ενάμιση μήνα.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού μέχρι σήμερα γίνεται σε βάθος τριμήνου, ενώ σε μηναία βάση προγραμματίζονται κατά μέσο όρο 800 ραντεβού για διάφορους γιατρούς και εργαστηριακές εξετάσεις.

Αντίστοιχα για παρακλινικές εξετάσεις στο Αχιλλοπούλειο ο χρόνος αναμονής στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία, μπορεί ανάλογα την πάθηση, να φτάσει τις δύο εβδομάδες. Η εναλλακτική που έχουν οι πολίτες είναι να καταφύγουν στα απογευματινά ιατρεία για να κάνουν τις εξετάσεις.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για ραντεβού

Το υπουργείο Υγείας σε μία προσπάθεια να συντμήσει τους χρόνους αναμονής ετοιμάζει ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν άμεσα και γρήγορα ραντεβού για γιατρό ή εξετάσεις στο ΕΣΥ.

Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφονται όλα τα ραντεβού, ώστε να είναι γνωστό ποιο τμήμα έχει αναμονή και ποιο έχει περιθώριο για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Το νέο ενιαίο σύστημα που θα διασυνδέσει όλα τα δημόσια νοσοκομεία – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- και θα υποστηρίζεται ταυτόχρονα από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου