ΤΟΠΙΚΑ

Συγκλονιστικές ιστορίες μεταναστών

συγκλονιστικές-ιστορίες-μεταναστών-20465

Συγκλονιστικές ιστορίες παιδιών, μεταναστών και προσφύγων περιλαμβάνει η εκδήλωση που διοργανώνεται τη Δευτέρα 14 Μαΐου 6.30 μμ στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από το Παράρτημα του 6ου Γυμνασίου Βόλου, που λειτουργεί μέσα στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, σε συνεργασία με το 7ο Λύκειο Βόλου, τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και το σύλλογο συμπαράστασης κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση του βιβλίου «…για δες Ανθρωπος είμαι και εγώ….», το οποίο περιλαμβάνει ιστορίες παιδιών (μεταναστών και προσφύγων) και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω». Θα φωτιστούν αθέατες πτυχές της ζωής των παιδιών, τα οποία σε τρυφερή ηλικία αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν και να ενηλικιωθούν απότομα ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες, χάνοντας τις περισσότερες φορές το σωστό προσανατολισμό….

Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στο πρώτο μέρος με ολιγόλεπτους χαιρετισμούς, παρεμβάσεις της Συντονίστριας Μαγνησίας Στέλλας Δημητρακοπούλου, της Διευθύντριας του Παραρτήματος Αναστασίας Χατζηπλή, καθώς και της υποδιευθύντριας του 7ου Λυκείου Βόλου Παρασκευής Ποζιοπούλου. Στη συνέχεια η επίκουρη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπστημίου Θεσσαλίας, Ελένη Γκανά, θα μιλήσει διεξοδικά για το βιβλίο.

Στο δεύτερο μέρος τη σκυτάλη παίρνουν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου. Θα ακουστεί ηχογραφημένη η ιστορία ενός εκ των μεταναστών, ενώ ακόμη μια ιστορία μετατράπηκε σε κόμικ από το συντονιστή του προγράμματος Γιάννη Φόβο, για να παρουσιαστεί σε μορφή βίντεο.

Οι μαθητές του 7ου Λυκείου Βόλου εμπνεύστηκαν από τις ιστορίες, «υιοθέτησαν» τους μαθητές μας και ανέλαβαν με πολλή χαρά και υπευθυνότητα να μας ευαισθητοποιήσουν παρουσιάζοντας μέσα από τη δική τους ματιά τις εμπειρίες τους Ετσι, την αφήγηση ανέλαβαν οι μαθήτριες: Ερικα Τσιουκαντάνα και Αναστασία Ντούλα, τη μουσική-τραγούδι οι: Μαρία Μπέκα, Δέσποινα Φραγκούλη, Βαρβάρα Χουσιάφη, Ιωάννα Χριστογιαννούλα, Μαρίνος Τριαντάφυλλος, Αγαθή Βλάχου, Κυριάκη Μελία και Βάσια Ζαλώνη και τη χορογραφία, εμπνευσμένη από μια ιστορία του βιβλίου, οι: Δημήτρης Μπιλιούρης, Σοφία Αλιάτη, Σοφία Σωτηρίου, Ηλέκτρα Παπαευαγγέλου, Αναστασία Γρηγοριάδου – Μπάστα, Ελευθερία Χατζηκουμπή και Σοφία Μπουτίνα. Οι φωνές που ακούγονται στο κόμικ είναι των: Σοφίας Κορέτσι, Μαρίας Κουρελά, Μανώλη Μεγαγιάννη, Απόστολου Μπορλώτου, Γεώργιου Μπορτσέλη και Διαμαντή Πανταζή.

«Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι Γιώργος και Αΐντα Πάγκαλου με τραγούδια της ξενιτιάς και τους ευχαριστούμε θερμά για την ευαισθησία που έδειξαν και για την εθελοντική προσφορά τους. Επίσης, ευχαριστούμε τον Πάρη Ζήκο και τους συνεργάτες τους για την επιμέλεια του ήχου» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου