«Στις 23 Μαρτίου ίσως είμαι μία από τους 11 εκπαιδευτικούς γραφιστικής και τους 500 συνολικά καθηγητές που θα απολυθούμε», λόγια μέσα από τα οποία βλέπουμε την αγωνία της Ατζελίτας Καμπούρη, καθηγήτριας γραφιστικής, που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα μαζί με 47 ακόμη καθηγητές της Μαγνησίας και 2.500 σε όλη την Ελλάδα, που βρέθηκαν εκτός σχολικών αιθουσών, μετά την κατάργηση 46 τομέων και ειδικοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου
Η Ατζελίτα Καμπούρη και άλλοι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, μαζί με συναδέλφους τους της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, έδωσαν χθες το παρών στην Πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα και στο βάθος απόλυση εκπαιδευτικών του Δημοσίου.
Χθες, εξετάστηκε από το ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης των διαθεσιμοτήτων 2.500 εκπαιδευτικών. Στο πλευρό των καθηγητών που βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόλυση, βρέθηκαν συνάδελφοί τους, που προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση. Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που προκήρυξε η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, άγγιξαν το 21%.
Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης των καθηγητών, τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία είναι ικανοποιητικά. «Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό αν σκεφθεί κανείς την ανέχεια στην οποία έχει περιέλθει ο Έλληνας εκπαιδευτικός ο οποίος δεν αντέχει να απεργήσει, δεν αντέχει άλλη οικονομική αφαίμαξη, άλλες στερήσεις για τον ίδιο και την οικογένειά του. Είναι ήρωας ο Έλληνας εκπαιδευτικός, αλλά αλίμονο στη χώρα που πρέπει να έχει ήρωες για να επιβιώσει», δήλωσε από το βήμα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας.
Ο κ. Σαβελίδης, ζήτησε στις 23 Μαρτίου, κανείς εκπαιδευτικός να μην μείνει άνεργος. «Ζητάμε να επαναλειτουργήσουν οι ειδικότητες και οι τομείς που καταργήθηκαν και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να επιστρέψουν στις αίθουσες διδασκαλίας», τόνισε.
Παρόντες και δάσκαλοι, που προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας. «Για πρώτη φορά μετά το 1905 οπότε και καθιερώθηκε η μονιμότητα του δημοσίου υπαλλήλου, εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα και στο βάθος απολύσεις. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη Δευτεροβάθμια, αλλά και την Πρωτοβάθμια. Απαιτείται λοιπόν, καλύτερος συντονισμός μεταξύ των δύο Ομοσπονδιών. Τονίζουμε ότι δεν περισσεύει ούτε ένας εκπαιδευτικός από το δημόσιο σχολείο. Επιπλέον διεκδικούμε να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο σχολείο», σημείωσε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Απ. Μούσιος.
Από το ίδιο βήμα, καθηγητές και δάσκαλοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους και στην επιχειρούμενη αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο πρωτοβάθμια εκπαίδευσης Μαγνησίας, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, το 80% των δασκάλων έχει υπογράψει ότι διαφωνεί με τον τρόπο της αξιολόγησης που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας κι ότι οι σύλλογοι διδασκόντων δεν θα δεχθούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες για την εφαρμογή του μέτρου.