ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση «μπλόκων» στη Λάρισα

συνάντηση-μπλόκων-στη-λάρισα-203804

Την αμέριστη στήριξη στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε χθες το μεσημέρι από το μπλόκο στον κόμβο του Αερινού ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Ο κ. Κουτσούμπας από το μπλόκο του Αερινού κάλεσε τους αγρότες να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα μπλόκα τους και να παλέψουν ενωμένοι για την ανατροπή μέτρων και αποφάσεων που καταστρέφουν την αγροτική οικονομία.

«Ο αγώνας είναι δίκαιος, πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει να ασκήσουμε όλοι τη μέγιστη δυνατή πίεση σε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αριστερός, κεντρώος, δεξιός, μνημονιακός και αντιμνημονιακός μέσα στον αγώνα. Το ζήτημα είναι να είναι σωστά, δίκαια τα αιτήματα, να υπάρχει ενότητα προκειμένου να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική για να μπορέσει να ζήσει καλύτερα η αγροτιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας από το μπλόκο του Αερινού.

Επίσης ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «κοροϊδία» τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των αγροτών και υποστήριξε ότι μόνο με συνέχιση και ενδυνάμωση του αγώνα θα προκύψουν αποτελέσματα όχι μόνο για τους αγρότες αλλά για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, τονίζοντας : «θα πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για τα λογιστικά βιβλία γιατί είναι δίκαιο το αίτημα να μην υπάρχει λογιστικό βιβλίο για 40.000 εισόδημα προσαυξημένο για 5.000 για κάθε παιδί στη συνέχεια, διότι αυτά που λέγονται από 10.000 ευρώ θα γίνει 15.000 ευρώ -όπως πρότειναν προχθές- είναι πραγματικά “στάχτη στα μάτια”».

Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ σχολίασε την ισχυρή αστυνομική παρουσία στα αγροτικά μπλόκα, δηλώνοντας: «Τα ΜΑΤ δεν έχουν κανένα λόγο πρέπει στην πραγματικότητα να προστατεύσουν τους Έλληνες αγρότες, τον Έλληνα εργαζόμενο και όχι να υπερασπίζονται στην ουσία αυτούς που έχουν τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα».

Ενισχύθηκε το μπλόκο του Αερινού

Τριάντα αγροτικά μηχανήματα από το Στεφανοβίκειο ενίσχυσαν χθες το μεσημέρι το μπλόκο του Αερινού, τα οποία ήταν παραταγμένα τις προηγούμενες ημέρες στην πλατεία του χωριού τους. Μετά τη χθεσινή ενίσχυση από τους αγρότες του Στεφανοβικείου, πλέον στο μπλόκο του Αερινού τα παραταγμένα μηχανήματα έχουν ξεπεράσει τα εκατό.

Σήμερα Σάββατο θα αναχωρήσουν για τη Λάρισα Συντονιστικές Επιτροπές αγροτών από το μπλόκο του Αλμυρού και από το μπλόκο του Αερινού, προκειμένου να συμμετέχουν στην σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτικών μπλόκων, που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας Λάρισας.

Συγκεκριμένα χθες στο Αερινό συντάχθηκε εκ νέου εξαμελής Συντονιστική Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και αγρότες του Στεφανοβικείου, ενώ από τον Αλμυρό θα αναχωρήσει σήμερα τριμελής Συντονιστική Επιτροπή.

Στηρίζει το ΕΚΒ

Από την πλευρά του η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, με ανακοίνωση που εξέδωσε συμπαραστέκεται στον αγροτικό κόσμο της χώρας και στον αγώνα που δίνει, ενάντια στις εξοντωτικές για τον κλάδο τους φορομπηχτικές πολιτικές της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής : «Η γενικευμένη αγροτική αναταραχή, ειδικά σε μια περίοδο κρίσιμη για την ελληνική Οικονομία, και για όλη την ελληνική Κοινωνία, ξαναφέρνει στην επιφάνεια τα πολυσύνθετα προβλήματα της Ελληνικής Γεωργίας, και μαζί την αναγκαιότητα για προώθηση άμεσων και ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης των αγροτών και όχι μέτρων, που επιδεινώνουν το βιοτικό τους επίπεδο, μαραζώνουν την ύπαιθρο και επιδρούν αρνητικά στις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Για μια πολιτική, δηλαδή, που θα ενισχύει την παραμονή των αγροτών στη γεωργία, θα καθιστά τη Χώρα μας αυτάρκη στα δικά της αγροτικά προϊόντα και θα αποθαρρύνει αντί να ενθαρρύνει τις εισαγωγές! Στο πλαίσιο δε αυτό, καταγγέλλει την στείρα άρνηση από την πλευρά της Κυβέρνησης να αφουγκρασθεί τα αιτήματά τους και θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση διεξαγωγή γόνιμου και ειλικρινούς διαλόγου, που θα αποφορτίσει την ένταση και θα αποκαταστήσει την κοινωνική ειρήνη».

Ψήφισμα συμπαράστασης

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών του Αλμυρού εξέδωσε το Δ.Σ της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού, επισημαίνοντας ότι στηρίζει απόλυτα τα αιτήματα των αγροτών.

Μεταξύ άλλων το Δ.Σ. της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού τονίζει στο ψήφισμα : «Σήμερα όντως το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό ενώ αντίθετα οι τιμές των προϊόντων κυμαίνονται σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα. Η παραγωγή προϊόντων λοιπόν είναι πια μία δύσκολη υπόθεση και εάν σύντομα δεν υποχωρήσουν οι τιμές κόστους κανείς αγρότης δεν θα μπορεί να παράγει. Πρέπει να ακυρωθεί το «ενιαίο τέλος ακινήτων» για τα αγροτεμάχια στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, διότι και παράλογο είναι αλλά και μέτρο που μειώνει επιπλέον την ανταγωνιστικότητα τους. Είναι παντελώς αψυχολόγητη και άδικη η υπαγωγή των αγροτών στον ΟΑΕΕ έναν ασφαλιστικό φορέα υπό κατάρρευση λόγω των στρεβλώσεων του. Υπάρχουν βιώσιμες λύσεις για τον ΟΑΕΕ οι οποίες επανειλημμένα έχουν προταθεί από την ΕΣΕΕ και από πλήθος φορέων αλλά δεν εισακούονται .Πρέπει να επανεξεταστεί το φορολογικό καθεστώς για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο. Σε όλα τα προβλήματα που προαναφέραμε και σε πλήθος άλλων είμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα σας ο οποίος στο μέτρο του δυνατού θα πρέπει να εκφρασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δυσχεράνει την λειτουργία των υπόλοιπων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου