ΤΟΠΙΚΑ

Δάσκαλοι και μαθητές σε… επικίνδυνες αποστολές στην Τσαγκαράδα

δάσκαλοι-και-μαθητές-σε-επικίνδυνες-203306

Δάσκαλος τραυματίστηκε στα πλευρά καθ΄ οδόν για το σχολείο – Δεν είχε αναληφθεί μέριμνα για αλάτι στην παγωμένη μαρμάρινη σκάλα του Ξενία

Επικίνδυνες αποστολές θυμίζει η διαδρομή προς το Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο στην Τσαγκαράδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς ιδίως τη χειμερινή περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι δάσκαλος τραυματίστηκε στα πλευρά όταν την περασμένη Παρασκευή γλίστρησε στην παγωμένη σκάλα του Ξενία που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδρομής των 300 – 400 μέτρων καθ’ οδόν για το σχολείο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα πλευρά. Όταν το πρόβλημα αναφέρθηκε στην κοινότητα, τους δόθηκαν συστάσεις για αυξημένη προσοχή και χρήση κατάλληλων παπουτσιών!

Ο τραυματισμός του εκπαιδευτικού σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Ηταν ο πρώτος που επιχείρησε να κατέβει την παγωμένη σκάλα. Γλίστρησε και έπεσε με αποτέλεσμα να χτυπήσει στην πλάτη του και στα πλευρά. Τα χοντρά ρούχα που φορούσε απέτρεψαν χειρότερο τραυματισμό.

Το ατύχημα σημειώθηκε στη μαρμάρινη σκάλα του Ξενία. Ο δήμος δεν είχε αναλάβει μέριμνα να ρίξει από το βράδυ αλάτι όπως κάθε φορά που υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες για να μην μετατρέπεται η σκάλα σε… παγοδρόμιο.

Η συγκεκριμένη σκάλα είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδρομής προς το σχολείο την οποία ακολουθούν τόσο εκπαιδευτικοί όσο και μαθητές.

Οδική πρόσβαση στα σχολεία δεν υπάρχει. Ο κάτω δρόμος θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος και πολύ στενός και λίγοι είναι οι ριψοκίνδυνοι που τον ακολουθούν.

Η κύρια πρόσβαση είναι από την πάνω πλευρά. Τα αυτοκίνητα των εκπαιδευτικών και τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές σταματούν στο πάρκινγκ του Ξενία και από εκεί ακολουθεί διαδρομή περίπου 400 μέτρων άκρως επικίνδυνη, περνά από τη σκάλα του Ξενία στην οποία στάζουν νερά και ανάλογα με τη θερμοκρασία είτε γλιστρά είτε παγώνει και χρειάζεται από το βράδυ να πέσει αλάτι, συνεχίζει μέσα από καλντερίμι, από χωμάτινο δρόμο στο δάσος, πάνω από μπαζωμένη κοίτη ρέματος που καθίσταται επικίνδυνη όταν κατεβάζει νερό. Η διαδρομή είναι κατηφορική με την υψομετρική διαφορά να είναι τόσο όσο επτά όροφοι πολυκατοικίας.

Κάποιες φορές η διαδρομή μεγαλώνει αν μεγαλύτερα λεωφορεία μεταφέρουν τους μαθητές, τους αφήνουν πάνω στον επαρχιακό δρόμο απ’ όπου η διαδρομή προς το σχολείο μεγαλώνει κατά τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο επιπλέον.

Εκπαιδευτικοί έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στον δήμο για την επικίνδυνη διαδρομή, δεν έχει γίνει όμως καμία παρέμβαση. Την Πέμπτη το βράδυ δεν λήφθηκε μέριμνα ούτε καν για αλάτι στη γνωστή επικίνδυνη σκάλα.

Εκπαιδευτικοί που επικοινώνησαν με τοπικούς άρχοντες και ανέφεραν το πρόβλημα και τον τραυματισμό έλαβαν απλώς συστάσεις να επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή και για να φοράνε κατάλληλα παπούτσια, αποφεύγοντας τα… τακούνια. Κατά τα λοιπά δήλωσαν γνώστες της επικινδυνότητας του σημείου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου