ΤΟΠΙΚΑ

Ταρακουνήθηκε ο Βόλος από σεισμό μεγέθους 5,4 Ρίχτερ νότια του Αθω

ταρακουνήθηκε-ο-βόλος-από-σεισμό-μεγέ-202786

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι (στις 13:48) της Κυριακής, σε θαλάσσιο χώρο στη Χαλκιδική. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στον Βόλο, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους.

Αναφορές για τη σεισμική δόνηση υπήρξαν και από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου επίσης οι κάτοικοι ανησύχησαν.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λύση του Γεωδυναμικού, ο σεισμός είχε επίκεντρο στα 20 χλμ. νότια- νοτιοδυτικά του Αθω, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 19,3 χιλιόμετρα.

Στις 14:26 καταγράφηκε ένας ισχυρός μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ, στα 17 χλμ νότια νοτιοδυτικά του Αθω, με εστιακό βάθος στα 17,5 χιλιόμετρα. Παράλληλα, καταγράφηκαν κι άλλες μικρότερες δονήσεις 2,8 Ρίχτερ (στα 20 χλμ ΝΝΔ του Αθω με εστιακό βάθος στα 10 χλμ), 2,6 Ρίχτερ (στα 33 χλμ ΒΑ του Παλιουρίου Κασσάνδρας με εστιακό βάθος 10 χλμ), 2,7 Ρίχτερ (στα 18 χλμ ΝΝΔ του Αθω, με εστιακό βάθος 10 χλμ) και 2,9 Ρίχτερ (στα 19 χλμ ΝΝΑ του Αθω με εστιακό βάθος στα 10 χλμ).

Το Ευρωμεσογειακό έδωσε τον σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 142 χιλιόμετρα Ανατολικά-Νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη), ενώ αναφορές υπήρξαν και από Λάρισα, Βόλο και Μυτιλήνη. Η δόνηση έγινε αισθητή και σε περιοχές της Αττικής.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Ακης Τσελέντης ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία του φαινομένου είναι φυσιολογική.

«Η περιοχή αυτή έχει μεγάλο σεισμολογικό ενδιαφέρον, γιατί αποτελεί την προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι το 1965 είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, το 1982 δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ και το 1983 δόνηση μεγέθους 6,8 Ρίχτερ», ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί το φαινόμενο.

Την εκτίμηση ότι θα σημειωθούν μετασεισμοί σε ένα ρήγμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερη περίπτωση» εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το συγκεκριμένο ρήγμα της Ανατολίας, καθώς όπως εξηγεί στο παρελθόν έχει δώσει αρκετούς σεισμούς και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το πώς θα συμπεριφερθεί. «Υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς. Το θέμα είναι δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί το ρήγμα γιατί είναι ιδιαίτερη περίπτωση», τόνισε ο κ. Λέκκας, σημειώνοντας ότι «στο παρελθόν έχει δώσει πάρα πολλούς σεισμούς και χρειάζεται προσοχή. Οι μετασεισμοί θα σημειωθούν στο γύρο χώρο από Σιθωνία και Αγιο Ορος».

Το ρήγμα της Ανατολίας είναι μια μεγάλη τεκτονική πλάκα που κινείται με γρήγορο ρυθμό, με δυτική κατεύθυνση επηρεάζοντας τον Ανατολικό Ελληνικό χώρο, ιδίως το Αιγαίο πέλαγος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου