ΤΟΠΙΚΑ

Μαγνησία: 6η χειροτονία άμισθου κληρικού από τη Μητρόπολη Δημητριάδος

μαγνησία-6η-χειροτονία-άμισθου-κληρικ-202755

Αλλος ένας άμισθος κληρικός εντάχθηκε χθες Κυριακή 16 Ιανουαρίου στη χορεία της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Πρόκειται για τον Γεώργιο – Εμμανουήλ Γκόλια, ο οποίος είναι 30 ετών και έγγαμος. Είναι ο 26ος άμισθος κληρικός της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

Τα τελευταία 10 χρόνια με την οικονομική κρίση οι θέσεις που παραχωρούνται από το κράτος είναι πολύ λίγες συγκριτικά με τις υπάρχουσες ανάγκες. Αλλοι από τους άμισθους κληρικούς έχουν τα επαγγέλματά τους και βιοπορίζονται, άλλοι λαμβάνουν βοήθεια από το Ιδρυμα Στήριξης Κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης.

Η χειροτονία του νέου κληρικού πραγματοποιήθηκε χθες στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιο.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος έχει 160 ενορίες και με τα παρεκκλήσια οι Θείες Λειτουργίες που τελεί κάθε Κυριακή μαζί με τα μοναστήρια είναι 180-200.

Τα κενά Ιερών Ναών που δεν έχουν μόνιμους ιερείς καλύπτονται από τις Ενορίες. Ετσι παρατηρείται σε αρκετές περιοχές το φαινόμενο μετακινήσεων ιερέων. Για παράδειγμα ιερείς στον Βόλο μετακινούνται στο Κεραμίδι όπου δεν υπάρχει μόνιμος ιερέας.

Η χειροτονία άμισθων κληρικών έχει βοηθήσει πολύ την τοπική Εκκλησία να κρατήσει ανοιχτούς τους Ιερούς Ναούς και να μη μείνει καμία περιοχή στη Μαγνησία χωρίς Θεία Λειτουργία.

Η τοπική Εκκλησία δεν έχει στην αρμοδιότητά τους μόνο τους Ιερούς Ναούς και τα ξωκλήσια, αλλά και τα γυναικεία μοναστήρια που είναι πολλά στη Μαγνησία.

Το ίδιο πρόβλημα με τα οργανικά κενά αντιμετωπίζουν όλες οι Μητροπόλεις στη χώρα και αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας.

Ηδη από τον Ιούλιο του 2020 έχει συσταθεί κοινή επιτροπή για το ζήτημα των οργανικών θέσεων των κληρικών της Ελλάδας με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στόχος είναι η λύση του χρόνιου ζητήματος με την κατοχύρωση και νομιμοποίηση των οργανικών θέσεων για τους κληρικούς στην Ελλάδα. Ηδη το προηγούμενο διάστημα η Εκκλησία της Ελλάδος συγκέντρωσε τις ανάγκες της σε κληρικούς με βάση τα οργανογράμματα των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων.

Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία ένας μεγάλος αριθμός κληρικών βρίσκεται «στον αέρα» αφού ο αριθμός των 6.500 θέσεων που προβλέπεται κανονικά έχει ξεπεραστεί κατά πολύ, ενώ η ετήσια παραχώρηση θέσεων στην Εκκλησία από την εκάστοτε Κυβέρνηση υστερεί σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου